19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

‘Unakıtan ile yollarını ayır'

CHP lideri Deniz Baykal, Başbakan Erdoğan’ın CHP ve kendisi konusundaki iddialarına yanıt verdi. 

Başbakan Erdoğan’ın Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile yollarını ayırması gerektiğini belirten Deniz Baykal “Bu birliktelik süremez. Başbakan’a Unakıtan’la yollarını ayırması konusunda yardımcı olacağız. Unakıtan konusunda yeni gensoru önergesi vereceğiz” dedi.

CHP lideri Deniz Baykal partisinin Meclis grubunda yaptığı konuşmada Başbakan Erdoğan’ın dünkü konuşmasına yanıt verdi.

Baykal, Maliye Bakanı Unakıtan’ın CHP ve kendisi hakkında ortaya koyduğu iddiaların, yalan, iftira ve suç olduğunu söyledi. Baykal “Bu konuda hesap verilmesi gerekir, sorumluluk üstlenilmesi gerekir, dedik. Bunlar yapılmadı, özür dilenmedi. Biz ‘tüm mal varlıkları açıklansın’ dedik. Sayın Maliye Bakanı kayboldu, Başbakan bir süre susmayı tercih etti. sonra çıktı ‘ben mal varlığımı açıklayacağım’ dedi ama yapmadı. Niçin yapmadığı ile ilgili tutarsız gerekçeler söylüyor, ‘yasaktır’ diyor. Hayır yasak değil. Kendi mal varlığını açıklaması yasak değil, yasak olan Başbakan’ın benim mal varlığımı açıklamasıdır. Ben de gelin bunu kaldıracak girişimi yapalım diyorum” dedi.

GÜNDEMİ DEĞİŞTİRMEK İSTİYOR
Başbakan’ın hesap vermemek için gündemi karıştırma çabası içinde olduğunu belirten Baykal “Yolsuzluk dünyanın her yerinde en önemli konu. Dokunulmazlık konusu hala duruyor. Başbakan’ın İstanbul Belediye Başkanı olmadan mal varlığı neydi, bugün nedir sorusunun aydınlatılması lazım” dedi.

UNAKITAN’A YENİ GENSORU GELİYOR
Başbakan Erdoğan’ın Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile yollarını ayırması gerektiğini belirten Deniz Baykal “Maliye Bakanı ve Başbakan bir karar vermelidir. Daha bugün hükümetin kendi içinde, vicdan sahibi bir bakanı Galataport işini götüremeyeceğiğini açıkladı. Yapılan işin doğru olduğuna kendi kabinesini ikna edebilmiş değil. Başbakan Maliye Bakanı’nın istifasını isteyecek. Ya da Maliye Bakanı kendisi istifa edecek. Başbakan inat ediyor. Başbakan’ın bu inadını kıracağız” diye konuştu.

CHP lideri konuşmasını şöyle sürdürdü: “Başbakan ‘Beraber yürüdük bu yollarda’ şarkısını çok seviyor. Her fırsatta söylüyor. Hangi yollarda yürüdünüz Unakıtan’la, artık o yolları ayırmanın zamanı geldi. Maliye Bakanı hakkında gereğini yapmalıdır, biz de elimizden gelen yardımı yapacağız. Maliye Bakanı hakkında ikinci bir gensoru vereceğiz. Bu da Başbakan için bir fırsat olur”

Servet beyanının gizliliğini öngören yasa değişikliğinin Meclis’e verildiğini hatırlatan Baykal diğer partilerden bu konuda destek istedi. Baykal bir kez daha iktidarı dokunulmazlıkları kaldırmaya çağırdı. Baykal, “Başbakan, dokunulmazlık konusunda bürokratları ve başkalarını da kapsasın diyor. Ne diyorsa getirsin. Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın. Başbakan oyun bilip de oynayamayan geline benziyor” dedi.

İŞ BANKASI VE ATATÜRK’ÜN VASİYETİ
Baykal, Türkiye İş Bankası ve Atatürk’ün vasiyeti tartışmalarına da açıklık getirdi. Baykal “CHP’nin kursağında İş Bankası’ndan girmiş bir kuruş yoktur ve olmayacaktır. Biz ilgilendiren Atatürk’ün vasiyetinin amacına uygun bir şekilde kullanılmasındadır. İş Bankası dünyaca güven sağlamış bir banka. O bankada hisse senedi CHP’nin değil AKP’nin olsaydı ne olurdu o banka. Bu CHP’nin yüz akıdır” dedi.

KIBRIS EYLEM PLANI
Başbakan Erdoğan’ın ‘anamuhalefet lideri Papadopulos’la aynı ifadeleri kullanıyor’ sözlerine de yanıt veren CHP lideri “Annan Planı’na evet deyin izolasyonlar kalksın’ diyorlardı. Annan Planı’na evet dedik, izolasyonlar kalkmadı. Şimdi bir alacağımız var. Önce siz onları alın” dedi.
AKP’nin yıllarca KKTC’yi çözümsüzlükle suçladığını söyleyen Baykal, “Denktaş’ı Papadopulos’la birlikte çürütmeye çalışmadın mı? Papadopulos’la aynı dili kim konuştu. Kendisi de inanmıyor söylediklerine. Ama mal varlığı tartışmasını unutturmak için bunları gündeme getiriyor” diye konuştu.


.
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2006 Çarşamba 14:04:35
Güncelleme :1 Şubat 2006 Çarşamba 14:56:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?