28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

Unakıtan'lı tavuk çiftliği

CHP, İzmir Foça'da bir tavuk çiftliğinin 2000 yılında Kemal Unakıtan'ın yönetim kurulu başkanı olduğu BEM Dış Ticaret ile yine yönetim kurulu üyesi olduğu Al Baraka Türk Özel Finans Kurumu A.Ş. arasındaki satış işlemleri dolayısıyla Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'na başvururken, 18 ay içinde gerçekleşen bu satış işlemlerinde kurumlar vergisi karının beyan edilmediği, doyasıyla vergi dışı kaldığı iddiasında bulundular. 

CHP'li Kemal Kılıçdaroğlu ve Atilla Kart parlamentoda bir basın toplantısı düzenledi. Kart, Kadir Boyacı'ya ait olan İzmir Foça Kabayer mevkiindeki 40 bin 200 metrekare büyüklüğündeki bir tavuk çiftliğinin 12 Ekim 200 tarihinde, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın yönetim kurulu başkanı olduğu BEM Dış Ticaret A.Ş.'ye 15 milyar 600 milyon liraya satıldığını kaydederken, aynı taşınmazın aradan 18 ay geçmeden, BEM Dış Ticaret A.Ş. tarafından Al Baraka Türk Özel Finans Kurumu A.Ş.'ye 10 Mayıs 2001 tarihinde 1 trilyon 260 milyar liraya satıldığını anlattı. Bu kısa sürede satış bedeli farkının 90 kat civarında olduğuna işaret eden Kart, bu satıştan dolayı oluşan kurumlar vergisi karının beyan edilmediğini ve dolayısıyla vergi dışı kaldığını dile getirirken, satış silsilesi, satış tarihleri, satış bedelleri birlikte değerlendirildiğinde "kasıtlı ve organize" bir şekilde gerçekleştirilen bir eylemin varolduğunun görüleceğini söyledi. Kart, bu satışlar sonucunda Hazine'nin 800 milyar civarında bir zarara uğratılmasının sözkonusu olduğunu belirtti. 

Kemal Kılıçdaroğlu ise söz konusu taşınmazın bu kadar kısa bir sürede bu kadar fahiş fiyatla nasıl satıldığını anlamanın mümkün olmadığını belirtirken, "Bir şeyler mi aklanmak isteniyor burada?" diye sordu. "Satan Kemal Unakıtan, alan Kemal Unakıtan, alıcı ile satıcı aynı kişi" diyen Kılıçdaroğlu, Maliye Bakanlığı koltuğunda oturan bir kişinin bu konuda kamuoyuna bilgi vermesi gerektiğine işaret etti. Kılıçdaroğlu, "Ama unutulmaması gereken bir şey var. Bilgi vermesini istediğimiz kişi Kemal Unakıtan'dır" diye konuştu. 

Konuyu Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'na taşıyan CHP'liler, zaman aşımı süresi de dikkate alınarak, konunun acilen incelenmesini ve yasaya göre dodağcak ikramiyenin Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne ödenmesini talep ettiler.

anka
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2006 Çarşamba 12:19:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?