22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

'Uşaklar, Köşk emekli yeri midir?'

Erdoğan: Uşaklar, cumhurbaşkanlığı makamı emekli olma yeri midir? 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz Sahil Yolu'nun açılışı nedeniyle Samsun'dan başladığı yolculuğu kapsamında gece saat 02.00 sularında memleketi Rize'ye geldi.

Rize il sınırındaki İyidere ilçesinde vatandaşların sevgi gösterileri ile karşılandı. Başbakan Erdoğan, oluşturulan uzun araç konvoyu ve vatandaşların sevgi gösterileri nedeniyle Güneysu ilçesindeki evine 3 saatte gidebildi.

Rize'ye gelişinde horonlar ve havai fişek gösterileri ile karşılanan Erdoğan, gösterdikleri ilgiden dolayı hemşerilerine teşekkür etti. Başbakanlığa ait otobüsten vatandaşları selamlayan Erdoğan, bazı vatandaşların 'Cumhurbaşkanlığı sana yakışır' şeklindeki sözlerine üzerine; "Uşaklar, cumhurbaşkanlığı makamı emekli olma yeri midir?" diye cevap verdi.

Hemşerilerinin yoğun sevgi gösterileri arasında baba ocağı Güneysu ilçesine giden Erdoğan, merkez mahallesindeki evinde istirahata çekildi.

İşte Erdoğan'ın adaylık takvimi

CUMHURBAŞKANLIĞI seçiminde son viraja giriliyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, 16 Nisan'daki Cumhurbaşkanlığı adaylık başvurularının hemen öncesine denk gelen bu haftayı, Köşk kararını netleştireceği yoğun "nabız yoklama" turlarıyla geçirecek.


Haftasonunu, sahil yolu ve Borçka Barajı açılışları için gittiği Karadeniz'de geçirdi. Erdoğan, pazartesi gününden itibaren yoğun "Köşk mesaisi"ne başlayacak. Erdoğan bu hafta bakanları, milletvekilleri, parti yöneticileri ve örgütü ile sivil toplum örgütlerinin Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin görüşlerini alarak kararını netleştirecek.

Görüş almaya perşembe günü 26 milletvekilini ve Türk-İş yöneticilerini Başbakanlık Konutu'na çağırarak başlayan Erdoğan, görüşme turlarına yarından itibaren devam edecek. Erdoğan, hafta boyunca programının uygun olduğu günlerde gruplar halinde milletvekilleriyle bir araya gelecek.

İŞ DÜNYASI İLE GÖRÜŞME

TOBB Yönetim Kurulu da, bu konuda Erdoğan'a ileteceği görüşünü belirlemek üzere pazartesi günü toplanıyor. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, bu toplantıda oluşacak görüşün randevu istenerek Erdoğan'a iletileceğini açıkladı. Erdoğan da görüştüğü Türk-İş yöneticilerine, TOBB'un yanı sıra TÜSİAD ile de bir kez daha görüşeceğini söyledi.

Erdoğan, Köşk sürecine ilişkin görüşlerin de aldığı Türk-İş yöneticileriyle görüşmesinde, DİSK ve Kamu-Sen gibi bu konuda kendisine açıktan tavır alan sivil toplum örgütleriyle görüşmeyeceğini de söyledi.

ADAYLIĞINI 24 NİSAN'DA AÇIKLAYABİLİR

Erdoğan'ın, Cumhurbaşkanlığı konusunda kendisine destek veren Hak-İş ve MÜSİAD ile görüşüp görüşmeyeceği ise henüz netlik kazanmadı.

10 Nisan'daki MGK toplantısının ardından 11 Nisan'da il ve belediye başkanları ile partisinin kadın ve gençlik kolları başkanlarını, 18 Nisan'da da MKYK üyelerini Ankara'da toplayacak Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin açıklamayı 24 Nisan'daki partisinin Meclis grubunda açıklaması bekleniyor.

YEŞİL IŞIK YAKANLAR

ÇANKAYA yokuşunda son viraja girilirken, sivil toplum örgütlerinin bu konudaki görüşleri de netleşmeye başladı. Hak-İş ile birlikte MÜSİAD ve Memur-Sen'den Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı'na "yeşil ışık" yandı.

Hak-İş Başkanı Salim Uslu, Hürriyet'e, "Erdoğan veya kendisinin işaret edeceği bir başka isim olabilir. Bu Meclis'in bir Cumhurbaşkanı seçebilecek iradeye ve mecale sahip olduğunu düşünüyorum" dedi.

Asker kökenli Cumhurbaşkanları Cevdet Sunay, Cemal Gürsel, Fahri Korutürk ve Kenan Evren'i işaret ederek, "Erdoğan'ı bunlardan daha değersiz kılan nedir?" diyen Uslu, şöyle dedi:

"Bu Meclis, 1971 Meclisi'nden daha mecalsiz değil diye düşünüyorum. Toplum da 1971'deki toplumdan daha geri değil. O Meclis yapılan hiçbir baskıya boyun eğmemiştir. Bu Meclis de Anayasal yetkisini kullanmak durumundadır. Anayasayı işletemeyen bir Meclis görüntüsü Türkiye'nin demokratikleşme sürecinde başarısız olduğunu gösterir."

MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat, "Anayasamızın açık hükümlerini ve demokratik teamülleri yok sayan, beyanları, hareketleri çok yanlış ve zararlı buluyoruz. 11.cumhurbaşkanımızın seçimi de Anayasamızın öngördüğü hükümler doğrultusunda yapılacaktır. Bu seçim, asla bir kavga-bölünme-istikrarsızlık kaynağı haline getirilmemelidir. Hiçbir makam, kimsenin tekelinde değildir" derken, Memur-Sen Başkanı Ahmet Aksu da, "Cumhurbaşkanı ülkenin değerleriyle barışık olmalı. Erodğan çıkarsa kabullenilmeli" açıklamasını yapmıştı.

Fırat: "Teşkilatta eğilim Erdoğan'ı köşkte görme yönünde"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, AK Parti Teşkilatının eğiliminin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde görme yönünde olduğunu söyledi.

Demokratik toplumlarda cumhurbaşkanlığının halka açık olması gerektiğini, Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nün "cumhurun yeri" olduğunu dile getiren Fırat, şöyle konuştu:

"İsveç benzeri, demokrasinin geliştiği dünyanın bir çok ülkesinde, cumhurbaşkanlığı binaları halka açıktır ve gezilebilir. Ama bu gibi yerlerin yasak olan alanları da bulunuyor. Buralar gezilemiyor ama bu yasak alanlar dışında dünyada gezilemeyen yerler de var. Saddam'ın sarayı ve Suudi Arabistan kralının sarayı gibi..."

Fırat, AK Parti Teşkilatının, cumhurbaşkanını kim olması gerektiğine ilişkin anketinde, genel eğiliminin, Başbakan Erdoğan'ı "Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde görme yönünde olduğunu" söyledi.

18 Nisan tarihindeki MKYK toplantısından sonra AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayının açıklanabileceğini dile getiren Fırat, şunları söyledi:

"Anketteki kesin sonuçları bende henüz bilmiyorum. Sadece Sayın Başbakan'da sonuçlar...

Teşkilatı tanıyan bir kişiyim. Teşkilatın genel eğilimi Başbakan Erdoğan cumhurbaşkanı olması yönünde. Sadece Merkez Karar Yönetim Kurulu kararıyla cumhurbaşkanı adayı belirlenmez. Ama bunu birileri anlamıyor ya da anlamak istemiyor.

Biz halkın başkanını seçiyor, her hangi bir kurumun başkanını değil. Bir yıla yakındır çeşitli kesimlere soruyoruz. Buna ilişkin yüze yakın parametre tespit ettik. Sivil toplum örgütlerinin fikirlerini de teşkilatın fikirlerini de alacağız, bazıları alındı da..."



ajanslar/Turan YILMAZ/ hürriyet
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2007 Pazar 13:44:34
Güncelleme :8 Nisan 2007 Pazar 18:13:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
metehan IP: 88.229.107.xxx Tarih : 8.04.2007 18:34:06
Sayın erdoğan, bırakta ülke elden gidiyor.Barzani kürdistan devletini kurdu. Hergün şehitler geliyor.Ama senin umrunda değil, ancak  atıp halkı kandırıyorsun.