19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

'Uyum içinde yaşamayı öğrenmekten başka yol yok'

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ``Uyum içinde yaşamayı öğrenmekten başka yol yok`` dedi.

Gül, 7. Cidde Ekonomik Forumu`na katılmak üzere gittiği Cidde`de Kral Abdülaziz Üniversitesi`nde yaptığı konuşmada, Suudi yönetiminin eğitime verdiği önemi gördüklerini, eğitim konusunun Türkiye`nin de öncelikli konuları arasında yer aldığını kaydetti.

``Ne talihsizlik ki bilgi ve teknoloji alanlarında önemli gelişmeler olmasına rağmen farklı kültür ve medeniyetler arasında karşılıklı anlayışın oluşmasında eksiklikler var`` diyen Gül, önyargıların devam ettiğini belirtti.

Saygı, hoşgörü, kişinin sınırlarını bilmesi, ılımlılık, haklar ve yükümlülükler gibi değerlerin daha iyi anlaşılması ve günlük yaşam içinde uygulanması gerektiğine işaret eden Gül, bu değerlerin Müslümanlara yabancı olmadığını, İslam`ın ``barış`` demek olduğunu ve barışın da ancak bu değerlerin içtenlikle uygulanmasıyla sağlanabileceğini kaydetti.

``Öte yandan, karşılıklı anlayış eksikliğinden kaygılanmamız için yeterli neden var`` diye konuşan Gül, herkesin bu eksikliği giderebilmek için harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

İslam`a ilişkin önyargılar bulunduğuna da işaret eden Gül, bu önyargılarla mücadele edebilmek için hazırlıklı olmak gerektiğini kaydetti. Gül, ``Eğer modernlik hukukun üstünlüğü, insan hakları, şeffaflık ve güvenilirlik üzerine kuruluyorsa, sadece şunu söyleyebilirim: Bunlar bizim kendi değerlerimiz. Tarihe bakın, onları kendi içimizde buluyoruz`` dedi.

Türkiye`nin köklerinin Avrupa`da bulunduğunu ve her zaman Avrupa`nın bir parçası olduğunu belirten Gül, ``Ancak Türkiye, Avrupalı olmaktan daha fazlasıdır. Aynı zamanda İslam dünyasının bir parçasıyız ve Doğu`nun geleneklerine bağlıyız. Bu eşsiz konum en değerli hazinemizdir. Hiç şüpheniz olmasın bu tarihi rolü yerine getireceğiz`` diye konuştu.

Cherie Blair Suudi kadınlara sabır tavsiye etti

İngiltere Başbakanı Tony Blair`in eşi Cherie Blair, Suudi Arabistan`daki kadınlara eşitlik arayışlarında sabır göstermeleri gerektiğini söyledi.

Cherie Blair, Suudi Arabistan`ın Cidde kentinde yapılan Ciddi Ekonomik Forumu kapsamında, ``İnsan Hakları, Kadın ve Kalkınma`` konusunda yaptığı konuşmasında, bir toplumda bugünden yarına dönüşüm olamayacağını belirterek, ``Dünyada hiçbir ülke cinsiyetler arasında gerçek eşitliği sağlayabilmiş değil`` ifadesini kullandı.

Kendi adına ve bir avukat sıfatıyla konuştuğunu belirten Blair, İslam dininden saygıyla söz ederek, bu dinin merkezinde kadına saygının yer aldığını belirtti ve dinler arasında saygının gerekliliğini vurguladı.

Suudi Arabistan`da geçen yıl kadın hakları konusunda kaydedilen ilerlemelerden de övgüyle söz eden Blair, Cidde Ticaret Odası yönetim kuruluna 2 kadının seçilmesini örnek gösterdi ve bunu ``anlamlı bir adım`` olarak değerlendirdi.

Cherie Blair`in konuşmasını yaptığı yerde kadınlarla erkeklerin birbirlerinden bir duvarla ayrıldığı ve toplantıda erkeklerin sayıca fazla olduğu belirtiliyor.

.
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2006 Pazar 14:08:59
Güncelleme :12 Şubat 2006 Pazar 14:17:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Delican IP: 84.6.8.xxx Tarih : 12.02.2006 17:16:48
Abdullah Bey, yerkurenin seyahat ettiginiz tarafinin felsefesine gore konusmak yok oyle!!! Lutfen gorusleriniz tek yonlu olsun. Ruzgar firildagi gibi olmayin...