22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Vaatler iddialı,hedefler büyük

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın kurduğu 60. hükümetin programı bugün TBMM'de okunacak. Sivil ve demokratik bir anayasanın hazırlanacağı vurgulanan programda "demokratikleşmenin sürdürüleceği ve özgürlük alanının genişletileceği, yerel yönetimlerin güçlendirileceği, ekonomik denge ve mali disipline dikkat edileceği, işsizliğe çare bulunacağı" vaat ediliyor.


TBMM'de Erdoğan tarafından okunacak program 3 Eylül Pazartesi günü müzakereye açılacak. Aralarında İçişleri Bakanlığı'na getirilen Beşir Atalay'ın da bulunduğu bir komisyon tarafından hazırlanan programda yer alan bazı vaatler şöyle:


Sivil anayasa: Sivil, kısa, açık, yasama, yürütme ve yargı arasındaki ilişkileri parlamenter demokrasiye göre düzenleyen bir anayasa hazırlanacak. Temel hak ve özgürlükler konusunda yeni adımlar atılacak; bu alanların kapsamı genişletilecek. Anayasadaki yasama, yürütme ve yargı arasındaki yetki karmaşısına son verilecek.
İşkenceye sıfır tolerans: Demokrasi ve özgürlükler alanı genişletilecek. İnsanlık dışı uygulamalara son verilecek. İşkenceye sıfır tolerans tanınacak. Güçlü bir sivil toplumun oluşması hedefi gözetilecek.
Mal beyanında şeffaflık: Siyasi partilerin hesapları ve adayların harcamalarına şeffaflık, saydamlık, denetlenebilirlik kriteri getirilecek. Meclis'te Siyasi Etik Komisyonu kurulacak. Mal beyanıyla ilgili yeni, şeffaf düzenlemelere gidilecek.
Ekonomik hedefler: 2013'te kişi başına gelir 10 bin dolara çıkacak. Milli gelir 800 milyar dolara ulaşacak. Turizm geliri 40 milyar dolara çıkacak. Türkiye daha güçlü, huzurlu ve müreffeh olacak.
Vergi yükü azalacak: Yatırımları teşvik için işveren ve istihdam üzerindeki vergi yükü hafifletilecek. Damga vergisi başta olmak üzere, işlemler üzerindeki vergiler kademeli olarak kaldırılacak.
Özelleştirmeye devam: Başta Halk Bankası olmak üzere kamu bankalarının özelleştirilmesine hız verilecek. Eksik kalan özelleştirmeler de tamamlanacak.
İstihdam artacak: İşsizlik Sigortası Fonu kullanım alanı genişletilecek. İşşizlik azaltılacak. Özel sektörde çalışan özürlülerin sosyal sigorta pirimlerini Hazine ödeyecek.
Kayıtdışına geçit yok: Kayıtdışı ekonomi, yolsuzluk ve karaparayla mücadele sürdürülecek. Kayıtdışılığı özendiren her türlü aftan kaçınılacak.
Turizme vergi dopingi: 2008'den itibaren turizm sektöründe uygulanan KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülecek.
Konut atağı: Toplu Konut İdaresi konut yapmaya hız verecek. Düşük gelir gruplarına yönelik konut seferberliği sürdürülecek.
Yönetim reformu: Yerel Yönetimler Reformu ve Kamu Yönetim Reformu'nun yasalaştırılması öncelikli olacak. Bu reformlar Sezer tarafından veto edilmişti.
Bölgesel teşvik: Bölgesel teşviklere ağırlık verilecek. Sanayi stratejisi tamamlanacak. Otomotiv, beyaz eşya ve elektronik gibi alanlarda sektörel strateji hazırlanacak.
Eğitimde hedef: Okul öncesi eğitimde, okullaşma oranı asgari yüzde 50'ye çıkarılacak. 2023'deki hedef ise bu oranın yüzde 80 olması. Derslikler öğrenci sayısı 30 kişiyi geçmeyecek şekilde artırılacak. 2013'te ilk öğretimde yüzde 100, mesleki teknik eğitim dahil yüzde 90 okullaşma gerçekleşecek. 2023 yılında zorunlu eğitim kademeli olarak 12 yıla çıkarılarak orta öğretimde okullaşmada yüzde 100'e ulaşılacak.
Sağlıkta dönüşüm: Sağlıkta dönüşüm programı 2013'te büyük ölçüde gerçekleştirilmiş olacak. Genel sağlık sigortası sistemi 2008 yılında hayata geçirilecek.
Dış politika: Türk devlet ve topluluklarıyla olan tarihi, kültürel ve kurumsal ilişkiler devam edecek. AB müzakere süreci, hem bir entegrasyon hem de Türkiye'nin siyasal, ekonomik, sosyal ve yasal standartlarını yükselten bir yeniden yapılanma süreci olarak görülecek. Pek çok alanda reformlar hızla devam edecek.

Çevre unutuldu ama '2B' ısrarı devam ediyor
60. hükümetin programında diğer alanların aksine çevre konusunda somut vaatler ön plana çıkmazken, ormanlık alanların tahrip edilmesine yol açacağı iddiasıyla çok tartışılan ve kamuoyunda '2B' olarak bilinen düzenlemede ısrar edileceği vurgulandı.
Orman vasfını yitirmiş alanların satılmasını öngören '2B düzenlemesi'ne ilişkin 59. hükümet döneminde hazırlanan yasa Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmişti. Başbakan Erdoğan da seçim propagandası döneminde 2B düzenlemesini vetodan sonra ülkede gerilim olmasın diye askıya aldıklarını söylemiş ve "22 Temmuz'da halkımız bize, 'Yola devam' diyecek. O zaman 2B'yi de, ertelemiş olduğumuz birçok yasayı da devreye sokmuş olacağız" diye konuşmuştu.


4 milyar 473 bin metrekarelik bir alanı kapsayan kamuya ait alanların satışından 25 milyar doların üzerinde bir gelir bekleniyor. 2-B'ye dahil alanlar özellikle İstanbul, Antalya, Balıkesir, Mersin, Muğla, Bolu, İzmir, Bursa gibi illerde yer alıyor. İstanbul'da Sultanbeyli ve Ümraniye gibi ilçelerin neredeyse tamamı bu tür yerlerin üzerinde kurulu bulunurken, Sarıyer ve Beykoz'un bir bölümünü de yine orman niteliğini kaybetmiş Hazine arazileri oluşturuyor.

Radikal
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2007 Cuma 08:48:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Tacettin ERYILMAZ IP: 78.174.202.xxx Tarih : 11.01.2008 17:45:13

Acilen 60. Hükümetimizden 2/B yasasının çıkmasını bekliyoruz.1967 yılında Babalarımıza hazineden değeri karşılığında satın alınan T.C.Tapu Senedi olan arazilerimiz üzerine 2/B konulmuş. Çoğu gariban köylünün bu durumdan haberi bile yok. Kamu oyunda bazı durumlar yanlış lanse ediliyor. Elinde tapusu olmayan, Ormanı yakan , gasp edenlere bizlerde karşıyız. 1967 yılında parası karşılığı Devletimizden parası karşılığı satın alan Vatandaşlarımıza haksızlık olmuyormu. Bir an önce bu durumun düzeltilmesi gerekiyor.