23
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Vahdettin DSP'yi sarsıyor

Eski Kültür Bakanı Suat Çağlayan ile eski Devlet Bakanı Erdoğan Toprak DSP'den istifa ettiler.

Çağlayan ve Toprak, istifalarıyla ilgili ortak açıklamalarında; Lozan'ın yeniden tartışmaya açıldığını; laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin ılımlı bir İslam Cumhuriyeti haline getirilerek Büyük Ortadoğu Projesi'nin bir parçası yapılmaya çalışıldığını savundular.

Ortak açıklamada, ''Özellikle parti yönetiminin, 'Din elden gidiyor' ve 'Son Padişah Vahdettin ile ilgili tarihi gerçeklerle bağdaşmayan açıklamalara' taraf olması konusundaki tavrını, DSP'nin benimsediğimiz kimliği ile bağdaştıramıyoruz'' denildi.

Lozan'ın yeniden tartışmaya açıldığını, laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin ılımlı bir İslam Cumhuriyeti haline getirilerek, Büyük Ortadoğu Projesi'nin bir parçası yapılmaya çalışıldığı savunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Bunlara karşın DSP ise sol kimliği ile bağdaşmayacak biçimde din tartışmalarının içine sokulmakta, Cumhuriyetin ve ulus devletinin kuruluşunun yeniden tartışılmasına neden olacak çıkışlarda taraf olmaktadır. Özellikle parti yönetiminin, 'Din elden gidiyor' ve 'Son Padişah Vahdettin ile ilgili tarihi gerçeklerle bağdaşmayan açıklamalara' taraf olması konusundaki tavrını, DSP'nin benimsediğimiz kimliği ile bağdaştıramıyoruz.

DSP kendisinin dışında oluşan bu tartışmalardan bir türlü bağımsız kimlik sergileyememekte ya bazı söylemleri savunmakta ya da bazılarının kişisel görüşlerini parti görüşü olarak kamuoyuna yansıtmaktadır.''

Açıklamada, güçlü bir sol partiye her zamankinden fazla gereksinim bulunduğuna dikkat çekilerek, DSP'nin sergilediği tavırlarla bu gereksinimi karşılayamayacağı ifade edildi.

Eski Bakanlar Zekeriya Temizel ve Hikmet Uluğbay da bir süre önce DSP'den istifa etmişlerdi.

Eski Bakanlar Zekeriya Temizel ve Hikmet Uluğbay da bir süre önce DSP'den istifa etmişlerdi.

AA
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2005 Cuma 16:32:45
Güncelleme :29 Temmuz 2005 Cuma 16:40:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?