16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Vecdi Gönül: Af elbette yok

Gönül, bakanlığının 2008 yılı bütçesinin TBMM Genel Kurulundaki görüşmelerinde soruları yanıtladı.

Bakan Gönül, 20 Mart 2003 ve 7 Ekim 2003'teki tezkerelerin, sınır ötesi harekatla ilgisi olmadığını, koalisyon kuvvetlerinin planladıkları şekilde meseleyi yürütememeleri ve 1 Mart tezkeresinin reddedilmesi nedeniyle çıkarıldığını anımsattı.


Gönül, 20 Mart tezkeresiyle, ABD'ye Türk sahasından uçuş izni verildiğini, ABD'nin Türkiye üzerinden Kuzey Irak'a 4 bin 300 sorti yaptığını söyledi. Koalisyon kuvvetlerinin yardıma ihtiyaç duyması nedeniyle de 7 Ekim tezkeresinin çıkarıldığını belirten Gönül, ''Kuzey Irak'ta koalisyon kuvvetlerine yardım etmesi için çıkarılmış bir tezkeredir. Ancak tezkerenin uygulamasında sıkıntı oldu. ABD Savunma Bakanıyla görüştüm. Onlar, bize ambar mıntıkasını teklif ettiler -en sıkıntılı yerdir- kabul etmedik, Kuzey Irak'ı istedik. Bu yüzden tezkerenin uygulaması mümkün olmadı'' diye konuştu.


Gönül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın, 12 Nisan 2007 tarihinde yaptığı ''Sınır ötesi harekat faydalı olur'' açıklamasının doğru olduğunu belirterek, ''Ancak biz seçim öncesi çok popülist olarak görülecek bir karar olduğu gerekçesiyle tezkereyi seçimden sonra çıkardık. 17 Ekimden-17 Kasıma kadar, Hükümet ile Genelkurmay arasında uygulamaların prensipleri konusunda mutabakata ulaşılması için beklendi'' dedi.


AF TARTIŞMALARI
Af tartışmalarına ilişkin soruyu da yanıtlayan Gönül, böyle bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi. Gönül, topluma kazandırma, geri dönme şeklinde adlandırılan 8 af yasası çıkarıldığını anımsatarak, ''1985'te Özal hükümeti, 1988'de yine ANAP hükümeti, 1990'da Akbulut hükümeti, 1992'de DYP-SHP hükümeti, 1995'de DYP-SHP hükümeti, 1999'da DSP-MHP-ANAP hükümeti, 2000'de DSP-MHP-ANAP hükümeti, 2003'te de Sayın Gül hükümeti böyle bir kanun çıkardı'' diye konuştu.


Bakan Gönül, afla ilgili düzenlemenin Adalet Bakanlığının konusu olduğunu, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in de böyle bir affın gündemde olmadığını açıkladığını anımsattı.


Genel Kurulda, yapılan müzakerelerin tamamlanmasının ardından oya sunulan Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü bütçeleri kabul edildi.
TBMM Genel Kurulunda yarınki 14. tur görüşmelerinde, Maliye Bakanlığı, Kamu İhale Kurumu, Gelirler İdaresi Başkanlığı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığının 2008 Yılı Merkezi Yönetim Bütçeleri görüşülecek. Yarın ayrıca, gelir bütçesinin 18 maddesine kadar oylanması yapılacak.

..
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2007 Çarşamba 03:18:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?