22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Vekalet polemiğine Sezer nokta koydu

Cumhuraşkanı Ahmet Necdet Sezer, yaptığı açıklamada, yeni cumhurbaşkanı seçilene kadar görevine devam edeceğini bildirdi...

'Görevimin başındayım'

Cumhurbaşkanı Sezer’in, İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu ve beraberindeki heyeti kabulünde, cumhurbaşkanlığına vekalet tartışmalarının gündeme geldiği öğrenildi. Kolcuoğlu, Cumhurbaşkanı Sezer’in yeni Cumhurbaşkanı seçilene kadar görevinin başında kalacağını söylediğini ifade etti.


Arınç erken sevindi: Sabah 'Köşk vekâleti benim' dedi, akşam pes etti
Radikal gazetesi


'16 Mayıs sonrası Sezer kalamaz' diye ortaya çıkan Arınç, AKP'lileri bile ikna edemedi. Tartışma krize doğru giderken Arınç yıldı: Ama Sezer isterse kalabilir! TBMM Başkanı Bülent Arınç, yeni cumhurbaşkanının 16 Mayıs'a kadar seçilememesi durumunda Köşk'e kimin vekalet edeceği tartışmasında dün sabah saatlerinde kendisini işaret etti. CHP lideri Deniz Baykal'ın, "Sezer yenisi seçilinceye kadar cumhurbaşkanıdır" diyerek tepki gösterdiği Arınç, AKP'den ve hükümetten destek bulamayınca akşam saatlerinde, "Bu konuda görev Sayın Sezer'dedir. 'Hayır benim görevim bitmedi' derse, o görevde kalmaya devam eder" dedi. 

Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden'in ortaya attığı "Sezer'in görev süresi dolar, Arınç vekalet eder" görüşü, hukukçuların ikiye bölündüğü 'Köşk'e vekalet' konusunda tartışmayı alevlendirdi. Arınç dün saat 10.30'da yaptığı açıklamada, "Burada söz konusu olan benim. Ama Anayasamız, 'Yedi yıllık süre için seçilir' diyor. Benim bildiğim, alfabenin A'sı, sayın Sezer'in görev süresi, 16 Mayıs 2007'de ne yazık ki bitiyor. Keşke ikinci defa seçme imkanımız olsaydı, ama bitiyor. Anayasa böyle diyor, bunu da tartışırız. Gerekirse Anayasa Mahkemesine de sorarız zaten. Bir şekilde herhalde sorulacaktır" dedi.

Destek gelmedi 

Ancak Arınç'a ne partisi AKP'den ne de hükümetten tam bir destek geldi. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı AKP'li Burhan Kuzu, Anayasa'nın 102 ve 106. maddelerinin yoruma göre değiştiğini, madde metinleriyle gerekçelerinin de birbirine uymadığını söyledi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ile Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan, Anayasa'nın 102. maddesini anımsatarak, "Anayasa'da ifade oldukça açık ve net. 16 Mayıs'a kadar cumhurbaşkanlığı seçimi tamamlanmazsa Sezer, yeni cumhurbaşkanı seçilinceye kadar görevine devam eder" dedi. 

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener de, Anayasa'nın 106. maddesinde düzenlenen vekalet etme şartlarını anımsatarak, şöyle konuştu: "Buradaki vekalette, var olan cumhurbaşkanının bir daha görevindeki varlığını fiilen sürdürmesinin mümkün olmadığı durumlardır. 102. maddeyse doğrudan doğruya cumhurbaşkanının seçilememesi halinde cumhurbaşkanlığının nasıl doldurulacağını düzenliyor. 102. madde duruma daha uygun düşüyor." Adalet Bakanı Cemil Çiçek de bu tartışmaların kendileri açısından bir faydası olmadığını söyledi: "Bizim açımızdan önemli olan seçimlerin bir an evvel, mümkün olan en kısa sürede yapılmasıdır. Bu ve benzeri sorularla Türkiye'nin kaybedeceği vakit yoktur.". 

Arınç, akşam saat 18.00'de ise CNN Türk'te, "Cumhurbaşkanı seçilememe hali niçin Anayasanın 106. maddesindeki 'başka sebep hali' sayılmasın?" diye sordu. Arınç seçilen yeni cumhurbaşkanı olmadığı için bu makama Meclis Başkanı'nın vekalet edeceğini düşündüğünü dile getirdikten sonra şöyle devam etti: 

"Ama takdir sayın Sezer'in. 16 Mayıs'ta görevinden ayrılmadığı takdirde, bir vekalet söz konusu olmaz. O görevde kalmaya devam eder. Ama kendisinin hukuk ve Anayasa anlayışını göreceğiz. Ayrılırsa 16 Mayıs'tan sonra benim vekalet etmem gerekir. Ayrılmaz ve 'Hayır ben bu maddeyi böyle anlıyorum' derse, herhalde kalmaya devam eder. Herhangi bir mekanizma 'Sayın Cumhurbaşkanı sizin görev süreniz bitti' deyinceye kadar." Arınç, yorum farkını giderecek olanın da Anayasa Mahkemesi olduğunu vurgularken, "Bu işin meraklısı değilim. Ne de takipçisiyim. Ama bu görev bana düşerse yaparım" dedi. 

Arınç'ın görev vekalet etmeski gerektiğini savunan bazı hukukçuların yorumları da şöyle: 

Eski Anayasa Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya: Sezer çekilmez, Arınç da vekalet bende derse, hükümet kararnameleri Arınç'a imzalattırır. Çünkü Anayasa erkler arasında krizi kimin çözeceğini de düzenlememiştir. 

Prof. Dr. Mustafa Erdoğan: Meclis'in seçim kararı alıp yenilenmesi halinde 106. madde gereği Meclis Başkanı vekalet edebilir.

Anayasa ne diyor? 

MADDE 102. Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu ile ve gizli oyla seçilir. Türkiye Büyük Millet Meclisi toplantı halinde değilse hemen toplantıya çağrılır. 

Cumhurbaşkanının görev süresinin dolmasından 30 gün önce veya cumhurbaşkanlığı makamının boşalmasından 10 gün sonra cumhurbaşkanlığı seçimine başlanır ve seçime başlama tarihinden itibaren 30 gün içinde sonuçlandırılır. Bu sürenin ilk 10 günü içinde adayların Meclis Başkanlık Divanı'na bildirilmesi ve kalan 20 gün içinde de seçimin tamamlanması gerekir. 

En az üçer gün ara ile yapılacak oylamaların ilk ikisinde üye tamsayısının üçte iki çoğunluk oyu sağlanamazsa üçüncü oylamaya geçilir, üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğunu sağlayan aday cumhurbaşkanı seçilmiş olur. Bu oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde üçüncü oylamada en çok oy almış bulunan iki aday arasında dördüncü oylama yapılır, bu oylamada da üye tamsayısının salt çoğunluğu ile cumhurbaşkanı seçilemediği takdirde derhal Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimleri yenilenir.
Seçilen yeni cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan cumhurbaşkanının görevi devam eder. 

MADDE 106. Cumhurbaşkanının hastalık ve yurtdışına çıkma gibi sebeplerle geçici olarak görevinden ayrılması hallerinde, görevine dönmesine kadar, ölüm, çekilme veya başka bir sebeple cumhurbaşkanlığı makamının boşalması halinde de yenisi seçilinceye kadar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı cumhurbaşkanlığına vekillik eder ve cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanır.
kenthaber
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2007 Perşembe 13:40:37
Güncelleme :3 Mayıs 2007 Perşembe 13:35:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
murat bayrak IP: 80.222.253.xxx Tarih : 3.05.2007 15:39:33
yine tokadi yediler bosuna sevinmesinler bulent arinc simdi neyin arkasina siginacak ama sayin cuhmur baskanimiz gereken yerlere gereken cevabi vermistir ama tabiki  anlamamazliktan gelecekler buna rağmen demokrasi yasiyacak ve yasatilacaktik tum milleti duyarli olmaya davet ediyorum sn ahmet necdet sezer sizin actiginiz yolda hep yuruyeceyiz endiseniz olmasin