26
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Vekiller neler söyledi?

DTP'nin kapatılması Meclis'te de (TBMM) geniş yankı buldu. DTP'nin kapatılma kararının ardından Meclis'te gazetecilerin sorularını cevaplayan milletvekilleri çarpıcı görüşler ortaya koydu.

CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) benzeri kararlardaki tavrını çok ayrıntılı değerlendirdiğini hatırlatarak, "Sanki o kapıyı kapattı gibi" dedi.

Türkiye'nin bütün sorunlarını demokrasi içinde, parlamenter rejim içinde çözmesi gerektiğini ifade eden Hacaloğlu, "Buradan bir umutsuzluğa kapılmak yerine Türkiye'nin siyasetin her yelpazesinde yer alan kesimleri bunu bir hesaplaşma zemini olarak kullanmamalılar. Türkiye bir süredir provokatif eylemler süreci içindeydi. Şimdi DTP'nin tabanını temsil eden kesimde bir burukluk olacaktır. Orayı doldurmak lazım. Yörenin inanlarına sağduyu çağrısında bulunuyorum. Siyaseti normal kulvarlarda yapalım. Bunu bir yapmayalım. Terörle herkes bütün ilişkisini kesmelidir. Terörü caydıracak tavırlara ihtiyaç var ama Güneydoğu'daki insanları her zamankinden fazla kucaklamaya ihtiyaç var" diye konuştu.

CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, DTP milletvekillerini itidalli davranmaya davet ederek, "Herşey meşru zeminde olmalı. Hukuk dışında bir çözüm hiçbir şekilde aranmamalı, özendirilmemeli, tasvip edilmemeli. Hayırlısı olsun bir hukuk kararıdır" görüşünü dile getirdi.

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem ise DTP'nin PKK ile işbirliği içinde olduğuna işaret ederek şunları kaydetti:

"Bunu herkes biliyor. Mevcut Anayasa'ya göre beklenen bir karar tabii ki. Sağduyu çağrısı herkesin yapması gereken bir şey. Bu ülkenin birliğinden, bütünlüğünden, huzurundan hepimiz istifade ederiz. Hangi etnik gruptan olursa olsun hepimizin menfaatine. Artık iç kavgaların bitmesi lazım. DTP bu iç kavganın bitmesine faydalı olamadı. PKK'nın tesirinden kurtulamadı. Bu üzücü birşey. Parti kapatılmasını kimse sevinçle karşılayamaz. Ama bu safhaya gelmesi de üzücü. Bunda DTP'nin de alacağı ders var,
hepimizin alacağı ders var."

AK Parti Yozgat Milletvekili Abdülkadir Akgül, AK Parti olarak parti kapamalara karşı olduklarını belirterek, "Ama şahsi olarak söylüyorum, DTP bunu haketti. Heralde kapatılmayı istedi. Ama parti olarak karşısındayız" şeklinde konuştu.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Osman Aslan, bugüne kadar birçok partinin kapatıldığını hatırlatarak, demokrasiyle idare edilen ülkelerde bunun doğru olmadığını söyledi. Aslan, "Bir parti kapatılır, bir parti açılır. Bu çözüm değil. Parti kapatılmasından hiçbir zaman yana değiliz" ifadelerini kullandı.

Aslan, bölgede şiddet eylemlerinin artacağına inanmadığını ifade etti.
AK Parti Van Milletvekili İkram Dinçer ise Türkiye'de siyasi partilerin kapanmasının demokrasi açısından iyi karşılanan bir durum olmadığını söyledi. DTP'nin kapatılmasından dolayı demokrasinin kazanmadığını ifade eden Dinçer şöyle konuştu:

"Özellikle açılımın başladığı günden bugüne DTP'nin de çok hassasiyet göstermediğini görüyoruz. TBMM çatısı altında bir partinin kapatılmasını üzüntüyle karşılıyorum. Ben bu karardan sonra terörün azacağı, hadiselerin çoğalacağı kanaatinde değilim. Devlet bunu bastıracak güçtedir. DTP'ye mensup insanların da bu süreçte sağduyulu davranacaklarına inanıyorum. Terörizmin daha fazla artacağı kanaatinde değilim. Türkiye'de partilerin kapanmaması gerekir. Türkiye artık bunu aşmalı. Ama Anayasa Mahkemesi'nin kararına da saygı duyuyoruz."

iha
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2009 Cumartesi 10:55:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?