31
Mayıs
2024
Cuma
SİYASET

Vekiller seçmen ile etik arasında

Seçmenlerin talepleri vekillere zor anlar yaşatıyor. Meclis'in restoranında sık sık seçmenleriyle birlikte görülen AKP'li Er, seçmeni için evinde yatak serdiğini, eşi ve çocuklarının bu duruma alıştığını söylüyor

Milletvekilleri, seçmen taleplerini karşılamada büyük sıkıntılar yaşyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu kentlerinden seçilerek TBMM'ye gelen milletvekilleri için, seçmen taleplerini takip etmek, tayinleriyle, hastane ya da doktorlarıyla ilgilenmek, yemek ısmarlamak, yatacak yer bulmak, zaman zaman da cebine harçlık koymak, yasama ve denetim faaliyetleri kadar önemli bir iş haline geldi.
TBMM'nin kıdemli milletvekilleri, Avrupa'da dokunulmazlığın kaldırılmasına yol açan, iş takibi ve torpil konusunda, Türkiye'deki manzarayı ortaya koyan deneyimlerini Milliyet'e aktardı.

Doktor talebi azaldı
Yaklaşık 20 yıldır Meclis'te bulunan AKP Mersin Milletvekili Ali Er, kendisiyle birlikte topluca hareket eden bir seçmen kitlesinin desteğiyle seçildiğini belirtiyor.
TBMM'de kalabalık seçmen gruplarıyla restorana giderken sık sık görülen milletvekillerinin başında gelen Er, artık tayinler "bilgisayarla" yapıldığı için seçmene bu konuda yardımcı olamadıklarını söylüyor.
Hastane ve doktor talepleri ise eskisi kadar çok olmasa da sürüyor. Seçmeni, Er'in kapısını daha çok yol, su gibi altyapı ihtiyaçları için çalıyor. KÖYDES ve BELDES de daha tam yerleşmediği için bu tür taleplerin sürdüğünü kaydeden Er, bunun da bir süre sonra sona ermesini bekliyor.
Seçmeni için evinde yatak seren milletvekilerinden biri olan Er, eşi ve çocuklarının bu duruma yıllardır alıştığını belirtiyor. TBMM lokantasında seçmene toplu yemek verme alışkanlığını sürdüren Er, "Kapımıza gelen bizim için kutsaldır. 9 nasiple gelen 8'ini bırakır derler. Atadan kalma misafir alışkanlığımız devam eder" dedi.
AKP Gaziantep Milletvekili Mahmut Durdu da seçmenin değişik işlerinin takip edildiğini söylüyor. Durdu, "Avrupa'da bir parlamentere dokunulmazlığı sorduğunda, 'Bir tayin ya da atama için telefon eder, yakalanırsak dokunulmazlığımız hemen kalkar' yanıtı aldım" diyor. Durdu, Avrupa'da istisna olan bir işin Türkiye'de milletvekili için bir "gerçeklik" olduğunu vurguluyor.
Durdu, bir seçmenin, 'falanca emniyet müdürünü görevden alın' dediğini, 'neden' diye sorduklarında, 'dükkânımı kapattı' diye yanıt verdiğini belirtiyor. Aynı seçmenin karanlık işler yaptığını tespit ettiklerini anlatan Durdu, "Bazen seçmen uçuk taleplerle geliyor, seçmenin her işi yapılmaz" diyor.


Allah'tan Meclis lokantası ucuz
Toplu halde gelen seçmen gruplarına öğle yemeği ısmarlamanın bile yüklü bir maliyeti olduğunu söyleyen Durdu, bu durumun sadece milletvekili maaşıyla geçinenler için sarsıcı olduğunu ifade ediyor. "Allah'tan Meclis lokantası dışarıya göre hâlâ ucuz, yoksa işimiz zor" diyen Durdu, tayinlere getirilen kriterler nedeniyle biraz rahatladıklarını söylüyor.
Durdu, "Vekil, seçmenin meşru olan taleplerini yerine getirebilir" diyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2008 Pazartesi 16:23:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?