19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Viski mektubu İngiltere'de

İngiltere Dışişleri Bakanı Tony Blair’in İngiliz içki şirketleri hakkında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdiği mektup İngiltere’de de yankı buldu. Times gazetesi Blair’in görevini kötüye kullanmakla suçlandığını yazdı. 

Times gazetesinde yayınlanan haberde, Blair’in, mahkeme kararına müdahaleyle ilgili mektubunun Türkiye’de kızgınlık yarattığı kaydedildi. David Charter imzalı haberde, Blair’in konumunu suistimal ederek, İngiliz şirketler üzerindeki ağır cezaların önüne geçilmesi için Erdoğan’a gizli ve kişisel bir başvuru yaptığı ifade edildi. 

“SEVGİLİ TAYYİP” 

Mektuba “Sevgili Tayyip” diye başlandığına dikkat çekilen haberde, Diageo başta olmak üzere Maxxium ve Pernord Richard gibi şirketlerin Türkiye’den çekilmekten başka çaresi kalmayacağının vurgulandığı aktarıldı. 

Haberde, İngiltere Başbakanı’nın mektubunda, İngiliz şirketlere verilen cezanın 500 milyon dolar olarak yazıldığı oysa gerçek cezanın 500 değil 50 milyon dolar olduğu kaydedildi. 

BÜYÜKELÇİLİK TAVSİYE ETMİŞ 

Mektubun Türkiye’deki muhalifler tarafından yayınlanmasının ardından büyük bir tepki uyandırdığı belirtilen haberde, Vatan gazetesi kastedilerek, bağımsız bir Türk gazetesinin “Bu ne cüret Tony” manşetiyle yayınlandığı ifade edildi. 

Haberde İngiltere Hükümetin ise, mektubun İngiltere Büyükelçiliği’nin tavsiyesiyle gönderildiği ve bunun sıradan bir olay olduğunu savunduğu aktarıldı. 

BU ŞİRKETLER KİM 

İngiltere Başbakanı’nın mektubuna konu olan Diageo şirketi, dünyanın en büyük içki üretimi yapan şirketlerden biri olarak biliniyor. Şirketin ürettiği içkilerin arasında Guinness, Smirnoff, Johnie Walker, Baileys ve Tanqueray gibi markalar bulunuyor. 

Mektupta anılan Hollanda kökenli Maxxium şirketi Famous Grouse, Jim Beam ve Remy Martin’i, Fransız şirket Pernord Ricard da Jameson’ı üretiyor.


anka
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2006 Cumartesi 13:23:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?