28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

'Yanlışı sahiplenmeyin'

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Hz. Muhammed'in terörle ilişkilendirildiği karikatürleri yayımlayarak İslam dünyasını ayağa kaldıran gazeteler ile sessiz kalan ülke yönetimlerine, "İslamı karikatürle test etmeyin" diye seslendi

ÖNDER YILMAZ Ankara


Diyanet'ten Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Hazreti Muhammed'in terörle ilişkilendirildiği karikatürleri yayımlayarak İslam dünyasını ayağa kaldıran gazeteler ve sessiz kalan ülke yönetimlerine, "İslamı karikatürle test etmeyin. Barışa ve kardeşliğe hizmet edin, yanlışı sahiplenmeyin" çağrısı yaptı. Aydın, şiddete varan tepkilerin yaşandığı İslam dünyasına ise "Soğukkanlılığınızı koruyun" uyarısında bulundu.
Karikatürleri yayımlayan gazeteler ve özür dilemeyerek sessiz kalan yönetimlerin yanlış zeminde hareket ettiklerini belirten Aydın, "Yanlışta ısrar doğru değildir. Barışa, kardeşliğe hizmet etmiyor bu yaşananlar" diye konuştu.
Avrupa'daki diğer gazete ve kesimlerin yanlışı sahiplenmemesi gerektiğini vurgulayan Aydın, "Bugün demokrasinin, insan haklarının olduğu rejimlerin geldiği noktanın yanlış olmadığını göstermek zorundadırlar" dedi.

Toleransın sınırı var
Eleştirilerin dozunun arttığını ve hakarete vardığını dile getiren Aydın, şunları kaydetti: "Yanlış, 'Bizim gibi düşünenler sakınca görmüyor, Müslümanlar da sakınca görmesin' düşüncesinden kaynaklanıyor. Bu ne kültürel çoğulculuğa, ne de kültürel farklılıklara saygı göstermektir. Toleransın da, düşünce ve basın özgürlüğünün de belli sınırı vardır. Bu kavramlar hiçbir insanın ve inancın aşağılanmasına imkân vermez. Hiçbir insan karşısındakini aşağılama hakkına da sahip değildir. Bu düşünceyi Batılı politikacılar, entelektüeller ve din adamları da dile getiriyor. Manevi konularda başkalarının hassasiyetlerini hiçe sayamazsınız."

Teste tabi tutuyorlar
BM çatısı altındaki Medeniyetler İttifakı Projesi'ni de yürüten Aydın, yaşananların, kültürlerin uzlaşmasına, medeniyetler ittifakına asla yardımcı olmayacağını kaydetti.
Aydın, İslam dünyasında karikatürün yayımlanmasından aylar sonra şiddete varan tepkiler ortaya çıkmasını şöyle değerlendirdi: "Danimarka'da yayımlanan karikatürün sonradan Avrupa'da da art arda yayımlanması; Müslüman ülkelerde işbirliği yapıyorlar, İslama karşı dayanışma içindelermiş gibi algılandı. Bununla İslam dünyasını teste tabi tutuyorlar. Bu yanlış, yanılıyorlar."
Devlet Bakanı Aydın, İslam dünyasını da, ölçülü tepki göstermeye ve soğukkanlılıklarını korumaya çağırdı.

Milliyet, 26 Ekim'de uyardı
Aydın, Milliyet gazetesinin, Ekim 2005'te tepkilere neden olan karikatürün yayımlanmasına duyarlı davranarak konuyu sayfalarına taşıdığını anımsattı. Milliyet, karikatür skandalını 26 Ekim 2005 tarihli sayısında, "Hz. Muhammed'e saygı gösterin" başlıklı haberle sayfalarına taşımıştı.


Milliyet Önder Yılmaz
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2006 Pazar 22:48:24
Güncelleme :5 Şubat 2006 Pazar 23:07:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?