18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

Yardımcı olmak istiyoruz

PKK'lı gruplar dağdan inerken CHP lideri Baykal'dan açılıma destek sinyali geldi. Terörün sorumlularının silahın bir yöntem olmadığını idrak ettiğini anlatan Baykal 'Bunu idrak edenlere yardımcı olmak istiyoruz' diye konuştu

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal PKKlı grupların dağdan inmesi öncesinde açılım konusunda ılımlı açıklamalar geldi. Terörde sorumluluğu olanların Terörün ve silahın bir yöntem olmadığının idrak etmeye başladıklarına dikkat çeken Baykal “Bunu idrak edenlere yardımcı olmak istiyoruz. Silahın, terörün tamamen ortadan kalkması doğrultusunda iyi niyetle atılabilecek adımları memnuniyetle karşılarız” diye konuştu.

Geçen hafta sel felaketinin yaşandığı Antalya’nın Kumluca ilçesi ile belde ve köylerinde incelemeler yapan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal Beykonak Beldesi’nde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Baykal’ın, ‘dağdan iniş’ ve ‘açılım’ konusunda yaptığı açıklamalar şöyle:

PKK TERÖRÜ GERİ TEPMEYE BAŞLAMIŞTIR: ABD, Irak’ı tahliye edecektir. Türkiye’deki PKK terörünün en büyük desteği, Irak’a yerleşmiş olan, Kandil Dağı’nda karargâhını kurmuş olan PKK örgütüdür. Bunu Irak’ın sürdürmesi mümkün değildir. Amerika çekildikten sonra bu durumu Türkiye’nin kabul etmesi mümkün değildir. Dünyada artık terör yoluyla siyasi sonuç elde etmek bütün insanların karşı çıktığı bir anlayıştır. Burada artık PKK sınıra gelmiştir.

DAĞDAN İNMELERİNİ MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUM: Bu terörü yapanları toplum, kamuoyu mahkûm etmeye başlamıştır. Bu işe bir son vermenin artık kaçınılmaz olduğu ortaya çıkmıştır. Bu gerçeğin PKK’lılarca da kabul edilmekte olduğunu görüyorum. PKK’nın artık terör yöntemini terk etme ve dağa çıkmış olan insanların dağdan inip, Türkiye’de normal yaşam için bir arayışa girmiş olmalarını memnuniyetle karşılıyorum.

PKK GEÇİCİ DEĞİL KESİN SİLAH BIRAKMALI: PKK’lı teröristler artık silahı geçici olarak değil, kesin olarak bırakmalıdırlar. Silahlı mücadeleden vazgeçmelidirler. Türkiye’ye gelip, Türkiye’de toplum içinde kendilerine bir yer tutmaya çalışmalıdırlar. Bu kaçınılmaz hale gelmektedir.

YENİ DÖNEM UMUDU: PKK terörünün sorumluları, İmralı’daki, Kandil’deki sorumlular, bu konuda yeni bir döneme geçme kararını almış olduklarını umut ediyorum. Bu doğrultuda atılacak adımları memnuniyetle karşılıyorum.
Bir noktaya dikkati çekmek istiyorum. Bu durum Türkiye üzerinden yapılmış bir pazarlığın ön ödemesi olarak anlaşılmamalıdır. Yani bazı insanlar dağdan indikleri için Türkiye, yanlış istikamette toplumumuzu ayrıştıracak, etnik temelde toplumumuzu bölecek, yanlış uygulamaların içine sürüklenmemelidir. Yani silahlı terörden vazgeçmelerinden memnuniyet duyarız ama bu vazgeçme karşılığında Türkiye’nin huzurunu, barışını, dayanışmasını, milli bütünlüğünü sarsmaya yönelik adımlar atılmasını, böylesine tavizler verilmesini kesinlikle doğal karşılamayız. Türkiye üzerinde bir pazarlık yapıp sonra bu pazarlığın ilk ödemesi diye silahlı mücadeleden bazı insanların vazgeçmesini, kamuoyumuzun bu tavizleri vermek üzere yönlendirilmesi için bir bahane haline dönüştürülmesini kesinlikle uygun görmeyiz.

İYİ NİYETLİ ADIMLARI MEMNUNİYETLE KARŞILARIZ: Silahlı terörün bir yöntem değil ve bitecek. Uluslararası şartlar ve bölgenin şartları bunu zorunlu kılıyor. Bunun teröristler tarafından da idrak edilmiş olmasından memnuniyet duyarım. Bunu idrak edenlere yardımcı olmak istiyoruz. Silahın, terörün tamamen ortadan kalkması doğrultusunda iyi niyetle atılabilecek adımları memnuniyetle karşılarız. Ama bunun Türkiye’nin ulusal bütünlüğü üzerinde bir pazarlık sonucunu doğuracak gelişmelere yol açmasını kesinlikle kabul etmeyiz. Teröristler dağdan inmelidir ama bu Türkiye üzerinde yapılmış olan pazarlığın ön ödemesi olarak uygulanmamalıdır.

PLANLADIKLARINI YAŞAMA GEÇİREMEDİLER: ‘Demokratik’ açılım politikalarıyla bir şeyler yapılmak isteniyor, yapılmak istenen şeyler konusunda toplumu uyarıyor yanlışlara karşı çıkıyor, Türkiye’yi ayrıştıracak politikalara engel olan bir tavır takınıyoruz. Bunda başarılı olduk.

İktidar, şu ana kadar eğer kafasının arkasından, Türkiye’yi ayrıştıracak bazı politikaları hayata geçirmeyi planladıysa bile bunları yaşama geçirememiştir.
‘PKK artık iniyor, o zaman biz de bir şeyler yapalım’ diyerek de ayrışmaya yol açacak adımlar atmaya kalkarsa bu da kabul edilemez, Türkiye’yi ayrıştıracak, Türkiye’de bizi etnik temelde daha da ayrıştırılmış bir toplum haline getirecek adımlar kesinlikle atılmamalıdır.

Radikal
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2009 Pazartesi 18:11:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?