18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

Yargıya zehir zemberek sitem

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, başlatmayı planladıkları bir çok çalışmanın çeşitli sebeplerle engellendiğini belirterek, "Tam başlayacaksın, adım atıyorsunuz yargı karşınızda. Şimdi yargı bu sözlerime kızacak. 'Olmaz' diyorlar. Niye olamaz, niyesini söyleyin ya. Bunu biz ülkemiz için yapıyoruz. Ciğerlerimize kadar bize kan ağlatıyorlar, bunu yapmaya hakları yok" dedi.

Başbakan Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesince yeniden düzenlenen Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin açılışını yaptı. Törende Emine Erdoğan'ın yanı sıra, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve AK Parti İl Başkanı Aziz Babuşçu ile tiyatro ve sinemanın tanınmış simaları da hazır bulundu.

Türkiye ve İstanbul'un, yaklaşık 21 aylık aradan sonra Muhsin Ertuğrul Sahnesi'ne yeniden kavuştuğunu belirten Erdoğan, tiyatronun düzenlenmesi için 17 milyon TL harcama yapıldığını ve ortaya İstanbul'a, Muhsin Ertuğrul'un anısına yakışan bir eser çıktığını söyledi.
Erdoğan, her hükümetin, ülkenin değerlerine aynı derecede sahip çıkması gerektiğini ifade ederek, "Kimsenin yaşam tarzına herhangi bir kastımız, bir kısıtlamamız olamaz. İnsanları eleştirebiliriz ama bunların bir saygı içerisinde olmasının gereğine inanıyoruz. Bunu 72 milyon için böyle düşünüyorum.

Bunu bir zenginlik olarak kabul ediyorum. Böyle düşünürken bunu farklı yere taşımanın da hiçbir anlamı yok. Kendi irademizle seçtiğimiz veya doğal olarak sahip olduğumuz her kimlik özelliğini korumak, geliştirmek ve özgürce yaşamak en tabii hakkımızdır" dedi.

Başbakan Erdoğan, iktidarın görevinin, demokrasi ve hukuk çerçevesinde bu hakları korumak ve geliştirmek olduğunu söyledi. Bunun, insani, vicdani, hukuki ve demokratik bir gereklilik olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "Bütün bunları neden söylüyorum. Biz burada inşaata ilk kazmayı vurduğumuzda bana da, başkanıma da kazmayı vurdular. Ne söylüyorsak kabul edilmiyor, inanılmıyor. Sanki biz Muhsin Ertuğrul Sahnesi'ni yere gömdük. Çok ileri gidildi. Neler söylenmedi ki. Buraya camii inşa edeceğimizi bile iddia ettiler.

Bu iddiaya inanan yazarlar oldu. Ciddi ciddi köşelerinde bunları yazdılar. Sanki biz bir tiyatro düşmanıyız. Ben 94'te İBB başkanı oldum. Bizden önce belediye başkanlarının yaptıkları tiyatrolara bakın. Kaç tane tiyatro inşa etmişler acaba. Sanki biz gösteri sanatlarına karşıyız. Bizim sanata karşı bir düşmanlığımız olamaz. Tam aksine bunu yaygınlaştırmanın gayreti içerisindeyiz" diye konuştu.

Erdoğan, başlatılan her çalışma karşısında eleştirilere maruz kaldıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Türkiye genelinde bütün tiyatroları yıktığımızı, kaldıracağımızı söylediler. Böyle bir yaftayı yapıştırmaya, bizi böyle göstermeye, bizimle ilgili böyle bir imaj çizmeye kimin ne hakkı var. Üstelik bu sürekli yapıldı, sürekli yapılıyor. 'Başbakan ve partisi gerekli güvenceyi vermiyor, kitleleri ikna edemiyor' diyorlar. 'Tiyatroyu yıkıyorlar, cami yapacaklar' iddiasının ben neresine cevap vereyim.

Bu tür dedikoduların, iftiraların peşine düşsem, onları düzeltmeye kalksam bu ülkede taş üstüne taş koyamayız. Cemil Topuzlu'yu da yapıyoruz. Biz Cemil Topuzlu'nun belli bir zamanda hizmet vermesinin fizibıl olduğuna inanmıyoruz. Biz kış mevsimlerinde de burada kültürel etkinlikleri yapabilelim. Sadece 4-5 ay olmasın. Cemil Topuzlu'yu 4 mevsim çalışabilir hale getireceğiz."

Sözlerinin sonunda, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) ile ilgili yapmayı planladıkları çalışmaya ilişkin eleştirilere de değinen Erdoğan, AKM'nin şu anki durumundan kimsenin memnun olmadığını belirtti. Başbakan Erdoğan, "Halk arasında referandum yapsak kimse AKM'nin şu anki durumundan memnun değildir. Otopark sorunundan tutun, içindeki kullanım alanlarına varıncaya kadar bu şekilde bir kullanımsız eser olamaz. Taksim'e uygun dev bir eseri inşa edelim dedik. Ona da inanmadılar. Ben ülkeme düşman mıyım ya, ben insanıma düşman mıyım? Biz millete efendi olarak değil, hizmetkar olarak geldik.

Başlasaydık, orayı da tamamlamıştık. Tam başlayacaksın, adım atıyorsunuz yargı karşınızda. Şimdi yargı bu sözlerime kızacak. 'Olmaz' diyorlar. Niye olamaz, niyesini söyleyin ya. Bunu biz ülkemiz için yapıyoruz. Ciğerlerimize kadar bize kan ağlatıyorlar, bunu yapmaya hakları yok. AKM'yi 2010'a yetiştiremedik maalesef. Türkiye'de işler bundan dolayı zor yürüyor. Bütün dünya bazı gerçekleri görüyor ama üretme noktasındaki bariyerler, bizdeki kadar değil. Zor da olsa biz yolumuza aynı kararlılıkla devam edeceğiz" dedi.

Erdoğan, konuşmasının ardından sanatçılarla birlikte tiyatronun açılışını gerçekleştirdi. Katılımcılar daha sonra sahnelenen oyunu hep birlikte izledi.

iha
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2010 Cumartesi 13:35:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?