22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Yaşar Kemal'e 'gerilla' tepkisi

Yazar Yaşar Kemal'in 'Türkiye Barışını Arıyor' toplantısında PKK'lı teröristler için kullandığı 'gerilla' ifadesine siyasetçi ve hukukçulardan tepki geldi.

AKP Grup Başkan Vekili Eyüp Fatsa, gerillanın ayrı, teröristin ayrı olduğunu belirtirken, CHP Batman Milletvekili Mehmet Nezir Nasıroğlu, "Terörist teröristtir." dedi. Hukukun Egemenliği Derneği Başkanı Erdem Akyüz, "Aslında 'Bölücünün adını aydın koyduk' demesi gerekir." diyerek Kemal'i eleştirdi.

Sivil toplum kuruluşları temsilcileri, gazeteciler, yazarlar, akademisyenlerin katılımıyla Ankara'da gerçekleştirilen konferansta Yaşar Kemal'in söylediği, 'Gerillanın adını terörist koyduk, kendi halkıyla savaşan ülke olduk.' sözleri tartışma konusu oldu. Erdem Akyüz, Yaşar Kemal'i Orhan Pamuk'a benzeterek, "Yaşar Kemal'in hakkını yemişler. Zira o da Pamuk'a benzer sözler söylüyor, ama hâlâ Nobel vermediler." dedi. Kemal'e sert tepki gösteren Akyüz şöyle devam etti: "Bu zat-ı muhterem, toplantıda 'Gerillanın adını terörist koyduk.' demiş. Aslında 'Bölücünün adını aydın koyduk.' demesi gerekirdi. Güneydoğu'da, Mehmetçik -30 derecede sınır beklerken, bu kişiler Ankara'da sıcak otel salonlarında, Mehmetçik'in adını hiç ağızlarına almıyorlar. Mehmetçik sınırda bir bardak sıcak çay ararken; bunlar salonda barış, lobide viski arıyorlar."

Yaşar Kemal'e AK Parti ve CHP'den de tepki geldi. Kemal'in, "Türk'ün Türk'ten başka dostu, Kürt'tür." sözlerine katılan siyasetçiler teröristleri gerilla diye nitelendirmenin doğru olmadığını vurguladılar. AKP Grup Başkan Vekili Eyüp Fatsa, "Birlikte yaşadığımız insanları düşman olarak görmenin kimseye faydası yok. Bu ülkede yaşayan herkes dosttur. Ancak, gerilla lafına katılmıyorum. Gerilla ayrı, terörist ayrı." derken CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Yaşar Kemal'in sözlerini parti meclisi toplantısında değerlendireceklerini söyledi. CHP Batman Milletvekili Mehmet Nezir Nasıroğlu ise tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Yaşar Kemal'in 'gerilla' benzetmesine kesinlikle katılmıyorum. Terörist, teröristtir. Bunun başka açıklaması yok. Bu ülkede yaşayan herkes Türk ya da Kürt, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir vatandaşıdır. Bu Cumhuriyeti, beraber kurduk. Türkiye Cumhuriyeti'nin tek simgesi tek bayrak altındadır. Irak'ta yaklaşık 4-5 milyon Kürt yaşıyor. Bu bir gerçektir. Bizim onlarla akrabalık bağımız var, bunu inkâr edemeyiz."

Okuyan: "Nobel Yaşar Kemal'e gelecektir"

HÜRPARTİ Genel Başkanı Yaşar Okuyan, "Önümüzdeki dönem Nobel Yaşar Kemal'e gelecektir" dedi.

Ankara'da "Kürt Konferansı" düzenlendiğini belirten Okuyan, yazar Yaşar Kemal'in PKK'lı teröristleri "gerilla" diye nitelendirdiğini kaydetti. Okuyan, "Önümüzdeki dönem Nobel Yaşar Kemal'e gelecektir" dedi.

"Yaşar Kemal'in Nobel Edebiyat Ödülü'nü 40 sene uğraşmasına rağmen alamadığını söylediğini" ifade eden Okuyan, "Hiç merak etmesin şimdi bu konuşmasıyla ödülü yüzde 100 alacaktır. Kendisini kutluyorum" diye konuştu.



Anka
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2007 Pazartesi 14:48:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?