26
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Yeni Adli yıl başladı

Adli yılın başlaması dolayısıyla Yargıtay'da bir tören düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Yargıtay Başkanı Osman Arslan ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok ile yargı mensupları katıldı.

Törende açılış konuşmasını yapan Yargıtay Başkanı Osman Arslan, Yargıtay'ın 139 yıl Türk milleti adına hizmet etmesinin gururunu yaşadığını belirterek şöyle devam etti:

Yargıtay'da emeği geçen herkesi şükranla anıyorum. Yüce Atatürk'ün 'en büyük eserim' dediği yüce Türk Devleti sonsuza kadar devame edecek, Yargıtay da hizmet vermeye devam edecektir.

İnsan haklarının güvencesi demokrasidir. Anayasa hükümleri kuvvetlerin uyumlu çalışmasını zorunlu kılmakmtadır. İnsanların en temel hakkı yaşama hakkıdır.

Terörün doğrudan hedefi insanların yaşama hakkını almaktır. Terör konusunda tüm dünya devletlerinin birlikte mücadele etmesi gerekir. Devletler silah ve mühimatın terör örgütlerinin eline geçmesini engellemek için çalışmalıdır. Bir gün bu silahların kendilerine çevrileceğini bilmelidirler. Sabırlı ve hoşgörülü Türk milletinin bir sabır sınırı olduğu unutulmamalıdır. Silahın sahibine sadakati yoktur."

'Ülkemizde gerici ve böücü terör dış destekli olarak sürmektedir" diyen Arslan, "Teröre karşı hukuk devleti olarak hukuk çerçevesinde mücadelemiz sürmekte ve sürecektir.

Daha güzel bir dünyada yaşamak istiyorsak terörü bitirmek için herkes bu konudaki görevini eksiksiz olarak yerine getirmelidir." dedi.

Bölge Adliye Mahkemeleri'nden istifade edilmesi gerektiğini kaydeden Arslan, Bölge Mahkemeleri'nin süzgeç vazivesi gördüğünü söyledi.

Hukuk kurallarının zaman içerisinde değiştirilmesinin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan yargıtay başkanı Arslan, "1982 Anayasasının pek çok yeri değişmesine rağmen yargı bölümü değişmemiştir. Yeni Anayasa Taslağı ile ilgili görüşlerimizi ayrıntılı olarak açıklayacağız" dedi.

Arslan, yeni Anayasa Taslağı'nda eksik ve gereksiz buldukları maddelerin bazılarını örneklerle açıkladı. Arslan konuşmasını özetle şöyle sürdürdü:

"Hakimler hakkında yargılamanın kolaylaştırılması hakimleri tedirgin eder. Davaları kaybedeceğini anlayanların hakimler hakkında dava açtıkları bilinmektedir. Hakim aleyhine açılan huhuki sorumluluk davaları açılan davaları etkilemek içindir. Hakimlerin bağımsız, devlet memurlarının ise bağımlı olması gerekir."

Yargı kararlarının herkes tarafından beğenilmesinin mümkün olamayacağını kaydeden Yargıtay Başkanı Arslan, kararın eleştirilebileceğini ancak, kararı verenlerin eleştirilmemesi gerektiğini ifade etti.

Yargıtay Başkanı olarak son kez konuştuğunu kaydeden Arslan, 40 yıla yakın adil ve doğru karar vermenin hazzını yaşadığını belirterek, "Türk hukukunun gelişmesine katkısı bulunan herkesi kutluyorum. Önümüzdeki günlerin herkese barış ve huzur getirmesini diliyorum" dedi.

Yargıtay Başkanı Arslan'ın ardından Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok söz aldı.

Özok, TBB Başkanı seçildiğinden bu yana yargı ve yargının en önemli konusu olan savunma konusunda her zaman objektif yorumlar yaptığını söyledi.

VATAN
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2007 Perşembe 10:58:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?