19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Yeni Kürt partisinin yol haritası

Şerafettin Elçi’nin de içinde bulunduğu "Hür Kürtler Grubu" (HKG) yeni parti arayışlarını sürdürürken, yol haritasını belirledi. Buna göre kurulacak parti, "liberal ve sosyal demokrat” olacak ve “en adil ve makul yönetim modeli olarak federatif sistemi” hedefleyecek. 

HKG girişimiyle 8-9 Temmuz’da Ankara’da 400 kişi bir araya gelerek yeni bir parti kurma kararı aldı. Toplantı sonrasında, bu kararın yerine getirilmesi amacıyla bir yürütme kurulu da oluşturuldu. Toplantıda Sonuç Bildirgesi Hazırlama Komisyonu da oluşturulmuştu.
Avukat Şemsettin Polat, Avukat Kemal Alhaslıoğlu ve Avukat Erhan Akgün’den oluşan Sonuç Bildirgesi Hazırlama Komisyonu, “kurulacak partinin bağlı kalacağı ilkelerden bazılarını” açıkladı. Söz konusu ilkeler şöyle: 

“-Parti, Türkiye'nin bütünlüğüne saygılı, şiddeti reddeden, uzlaşmacı ve diyaloğa açık, barışçıl, demokratik, aktif bir siyasi mücadele yürütecektir.
-Parti, Türkiye'nin bütün sorunlarına çağdaş bir anlayışla yaklaşan ve çözüm üreten, insan hak ve özgürlüklerine, hukukun üstünlüğüne saygılı ve bağlı, liberal, çoğulcu, katılımcı, sosyal demokrat bir parti olacaktır.
-Parti, Türkiye'de yaşanan tüm olumsuzlukların ve problemlerin en önemli kaynağı olan 'Kürt Sorunu'nun çözüme kavuşturulmasını, en önemli ve öncelikli sorun olarak programının ve çalışmalarının merkezine oturtacaktır.
-Parti, çözüm formülü olarak Türkiye'nin sosyal yapısına ve uygar dünyanın anlayışına uygun, en adil ve makul yönetim modeli olarak 'Federatif Sistemi' hedefleyecektir.
-Partinin siyasi iradesi, partinin içinde olacak ve yetkili organlarınca yönetilecek; hür iradeleri ile hareket edecek bireylerden oluşacak; parti içi demokrasi tam işletilecektir.
-Parti, Türkiye'nin dışındaki Kürtlerle dostane ve iyi ilişkiler kuracak, ancak kimsenin güdümünde olmayacaktır.
-Parti, ilkelerine sıkı sıkıya bağlı, mücadeleci, ancak kavgacı olmayacaktır.
Yukarıdaki belirtilen ilkeler doğrultusunda siyasi, hukuki ve ekonomik açıdan devletin yeniden yapılandırılması hedeflenecektir."

ANKA
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2006 Pazartesi 13:04:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?