30
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Yeniden incelendi ve...

20 yıl önce başında yeşil-kırmızı-sarı bir bantla kürsüye çıkan ve yeminini Kürtçe cümleyle bitiren Leyla Zana dün de tartışma yarattı. Tartışmalar üzerine TBMM konu ile ilgili açıklama yaptı.

Zana, yeminin “...büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim” şeklinde biten bölümünü “...büyük Türkiye milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim” şeklinde okuduğu ileri sürüldü. Oturumu yöneten Meclis Başkanı Çiçek, Zana’ya yemini tekrarlatmadı. Zana yemin sonrasında “Yeminin içtüzüğe uygun şekilde edilmesi kararı var. Ben de karara uydum, fakat ‘Türk’ yerine ‘Türkiye’ dedim. Ancak bir kasıt yok, bir planlama değil. Bilinç altımın bir oyunu. Başkan da tekrar istemeyince yerime geçtim” diye konuştu.

Cemil Çiçek, durumu fark etmediğini belirterek “Divandaki arkadaşlar da bana bir şey söylemedi. Zana’nın bunu ‘bilerek söylediği’ yönündeki açıklamasından da bilgim yok. Şimdi referansımız Meclis tutanakları olacak. Ardından yemini tekrar mı eder; yoksa bu şekilde devam mı eder ona karar vereceğiz” dedi. TBMM Başkanlığı ise akşam saatlerinde, ses kayıtları ve görüntülerin incelenmesi sonucunda Zana’nın yemin ederken ‘Türkiye’ değil ‘Türk’ ifadesini kullandığının tespit edildiğini, yeminin anayasaya uygun olduğunu açıkladı.

1991 yılında SHP listelerinden seçilerek geldiği, 1994 yılında polis zoruyla veda ettiği TBMM’ye 17 yıl sonra yeniden dönen Zana hislerini, “Karmaşık, çok karmaşık duygular içindeyim” sözleriyle özetledi.

TBMM Başkanlığı'ndan "Leyla Zana" açıklaması

TBMM Başkanlığı, Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana'nın Anayasa'ya uygun şekilde yemin ettiğinin tespit edildiğini bildirdi.TBMM Başkanlığı'ndan AA'ya yapılan açıklamada, medyada yer alan haberlerde Zana'nın yemin ederken “Türkiye Milleti” ifadesini kullandığı iddiasının yer almasına üzerine kayıtların tekrar incelendiği kaydedildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ses kayıtları ve görüntülerin incelenmesi sonucu Zana'nın yemin ederken 'Türkiye' değil 'Türk Milleti' ifadesini kullandığı tespit edilmiştir. Anayasadaki yemin metni, hem Meclis Başkanı hem de kürsüde görevli yasama bürokratları tarafından takip edilmekte, herhangi bir eksiklik olması durumunda hatip, Meclis Başkanı tarafından uyarılmaktadır. Kaldı ki Genel Kurulda Zana'nın yeminiyle ilgili herhangi bir itiraz dile getirilmemiştir. Dolayısıyla Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana Anayasaya uygun şekilde yemin etmiştir
 

...
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2011 Pazar 11:33:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?