20
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

Yerel çeçim bereketi

Hükümet 1 milyar YTL kaynak ayıracağını açıkladığı GAP yatırımları için ‘torba kanun’a koyduğu tek cümlelik bir torba maddeyle miktarı 5 kat artırdı. Bunun YPK’nın belirleyeceği miktarı ‘duble’ yol yatırımlarında da kullanılabilecek

Gelecek yıl yapılacak yerel seçimlere odaklanan hükümet, 2008 yılında özelleştirme gelirlerinden GAP yatırımlarına harcanmak üzere bütçeye aktarmayı planladığı kaynağı 5 kat artırdı. Bu paranın büyük kısmı seçim öncesi duble yol yatırımlarına kullanılabilecek.

Hükümet 5 Mayıs 2008 tarihinde çıkartılan istihdam paketine ilişkin yasa çerçevesinde bu yıl özelleştirme gelirlerinden 1 milyar YTL’yi Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) için aktarma kararı aldı. Sözkonusu yasaya göre, 2009-2012 yıllarında elde edilecek özelleştirme gelirlerinden ise her yıl 2.5 milyar YTL dolayında kaynağın aktarılması öngörülüyor. Yasaya göre ayrıca, 1 Ocak 2009-31 Aralık 2012 tarihleri arasındaki dönemde oluşacak nakit fazlası gelirden 2.5 milyarı aşan kısmından Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararına göre tespit edilecek tutarın bütçeye gelir kaydedilmek üzere Hazineye aktarılacağı öngörülüyor.

4 milyar YTL?daha

Bütçeye gelir kaydedilen bu tutarlar, Maliye Bakanı tarafından, Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararına istinaden ulaştırma ve enerji yatırımlarında kullanılmak üzere ilgili idare bütçelerine ödenek kaydedilebilecek.
ÖİB sözkonusu yasa çerçevesinde GAP harcamaları için bütçeye gelir kaydedilmek üzere Hazineye daha önce 1 milyar YTL aktarırken, önceki gün de aynı yasa çerçevesinde 4 milyar YTL’lik daha özelleştirme geliri aktardı. ÖİB’nin önceki günkü kaynak aktarımına dayanak teşkil eden yasal düzenlemenin 24 Temmuz 2008 tarihinde çıkartılan 5793 sayılı torba kanuna konulan bir torba maddeye yerleştirilen tek cümlelik bir düzenlemeyle gerçekleştirildiği belirlendi. Toplam 27 kanun ile 2 kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapan 49 maddeden oluşan sözkonusu kanunun, sekiz ayrı kanunda çeşitli değişiklikler yapan 46. maddesindeki cümleyle, 5 Mayıs 2008’de çıkartılan kanundaki “1.1.2009” ibaresi “1.1.2008” şeklinde değiştirildi.

Hükümet tek cümlelik bu düzenlemeye dayanarak GAP için bu yıl özelleştirme gelirlerinden sadece 1 milyar YTL kaynak aktarmayı planlarken, 5 milyar YTL’lik kaynak aktarmış oldu. Bütçeye gelir olarak kaydedilecek kaynağın Yüksek Planlama Kurulu tarafından belirlenecek tutarı ulaştırma ve enerji yatırımlarında da kullanılacak. Bu yıl Türk Telekom’un yüzde 15’inin halka arzından elde edilen 2.1 milyar YTL daha önce doğrudan Hazine hesaplarına yatırılmıştı.

Kaynaklar seferber

Bugüne kadar Hazine’nin finansman ihtiyacını karşılamak suretiyle borçlanmanın azaltılmasında kullanılan özelleştirme gelirleri bu yıl çıkartılan yasalarla büyük ölçüde seçime dönük altyapı yatırımlarına kanalize edildi. Daha önce çıkartılan yasalar çerçevesinde TCDD limanlarının özelleştirilmesinden elde edilen ve edilecek gelirlerin duble yol, otoyol ve demiryolu yatırımlarına aktarılabilmesine olanak sağlandı. Elektrik dağıtımı özelleştirmelerinden elde edilen ve edilecek gelirler ise enerji yatırımlarına harcanacak.

Devlet Demir Yolları (TCDD) ile Devlet Su İşleri (DSİ) gibi kuruluşların taşınmazlarından elde edilecek gelirler de benzer amaçlarla kullanılabilecek. Hükümet geçtiğimiz aylarda çıkardığı bir başka kanunla da de belediyelerin vergi gelirlerinden aldığı payları artırarak seçim öncesi daha rahat harcama yapabilmelerine olanak sağladı.

Radikal
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2008 Cuma 13:58:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?