27
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

Yılın ilk dış ziyareti Lübnan'a

Türk hükümetinin Bayram sonrası dış politika gündemine Ortadoğu sorunları damgasını vuracak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yılın ilk yurt dışı ziyareti, Türk Birliği’nin görev yaptığı Lübnan’da gerçekleşecek.

Yılın ilk önemli yabancı konuğunun ise, 9-10 Ocak tarihlerinde Türkiye’yi ziyaret etmesi planlanan Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Abul Geyt’in olması bekleniyor.

Başbakan Erdoğan, yılın ilk yurt dışı ziyaretini Bayram’ın son gününde 3 Ocak’ta Lübnan’a yapacak. Günübirlik ziyaret sırasında Erdoğan, Lübnan Cumhurbaşkanı Emil Lahoud, Başbakan Fuat Sinyora ile Meclis Başkanı Nebih Berri ile görüşecek.

HARİRİ İLE GÖRÜŞME

Öldürülen Lübnan Başbakanı Refik Hariri’nin oğlu, dünyanın en zengin 158 işadamlarından biri olan sayılan Gelecek Hareketi lideri Saad Hariri ile de görüşmesi öngörülen Erdoğan, ayrıca Güney Lübnan’da UNİFİL kapsamında görev yapan Türk Birliği’ni de ziyaret edecek.

Lübnan’da yapılacak görüşmelerde Lübnan’daki durum ağırlıklı bir konuyu oluşturacak. Lübnan’da bir türlü çözülmeyen hükümet krizin aşılmasına Türkiye’nin yapabileceği yardımın da ele alınacağı görüşmelerde Ortadoğu ve Irak sorunları konusunda görüş alışverişinde de bulunulacak.

Bu arada, Türkiye’nin İsrail’in saldırılarından çok sarsılan Lübnan’ın yeniden yapılanmasına sağlayacak katkı da gündemin diğer ana maddesini oluşturacak.

MISIR DIŞIŞLERİ BAKANININ ZİYARETİ

Ankara’nın yeni yılda ilk olarak, Filistinli militanlarca kaçırılan İsrail askerinin serbest bırakılması için uğraş veren Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Abul Geyt’i ağırlaması bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün konuğu olarak 9-10 Ocak’ta Türkiye’yi ziyaret etmesi öngörülen Geyt’in, Birleşmiş Milletler ve Moskova gibi önemli merkezlerde görev yapış olan bir karyer diplomat olduğu belirtiliyor.

Bu arada, Geyt’in Mısır Dışişleri Bakanlığı’nda girdikten sonra genç bir diplomat olarak ilk yurt dışı görevini Barış Harekatı öncesi 1968-1972 döneminde Kıbrıs’ta yaptığına dikkat çekiliyor.

Türkiye ile Mısır arasında yapılacak görüşmelerde Ortadoğu sorununun yanısıra Irak ve İran üzerinde durulması bekleniyor.
Anka
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2006 Cumartesi 11:12:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?