16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

YÖK, Köşk kavgası başladı bile

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, Cumhurbaşkanlığı seçimi için TBMM Başkanı oturumu açtığında "kendisi hariç 367 üyenin içerde olmasının zorunlu olduğunu" savunarak, "Üçte ikinin altındaki bir sayıyla meclis toplanır, oylama yaparsa bu Anayasaya aykırı olur" dedi. Başbakan Erdoğan, Teziç'in , "Meclis'te temsil zafiyeti var" açıklamasına cevap verdi...

"Anayasamız cumhurbaşkanının cezai açıdan yalnızca vatana ihanetten sorumlu olabileceğini öngörüyor" diyen Teziç, "Bu makama aday olacak kişilerin geçmişte sorumluluk doğurabilecek bir suçlandırma veya şaibe altında olmamaları da büyük önem taşımaktadır. 3 Kasım 2002 seçimleri 1950'den bu yana yapılan genel seçimler içinde en adaletsiz sonuçlar doğuran bir seçim olmasının üzerinde yüzde 45 oranındaki geçerli oyun Mecliste temsil edilmemesi nedeniyle aynı zamanda bir temsil zafiyeti de yaratmıştır" diye konuştu.

Teziç, Rektörler Komitesi toplantısından sonra, hazırlanan ortak metni okumasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, 14 Nisan'da yapılacak "Cumhuriyet Mitingi"ne üniversitelerden katılım olup olmayacağını sorması üzerine, Teziç, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının "kimsenin tekelinde olmadığını" belirterek, "İsteyen katılır. Böyle bir merkezden alınmış karar söz konusu olamaz. Özgürlükleri kullanmak bu aşamada Anayasal çerçevede herkesin tercihine bağlı bir husustur" dedi

"Cumhurbaşkanı olması durumunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sizi görevden alma yetkisi var" diyen bir gazeteciye de Teziç, "Ne yetkisi anlamadım. Öyle mi yazıyor? Ben okumadım" dedi.

"Seçilecek kişinin tarafsız olması gerektiğini önemle vurguladınız. Bu konuda endişe taşıyorsunuz herhalde değil mi?" sorusu üzerine, Teziç, "O endişeyi Anayasa taşıyor. Yürürlükteki Anayasa da herkesi bağlıyor" diye yanıtladı.

Teziç, bir başka soru üzerine, açıkladıkları ortak metinle ilgili tüm rektörlerle görüştüklerini bildirdi. Teziç'in "Burada mevcut rektörlerin hepsinin ittifak ettiği bir metindir" demesi üzerine salonda bulunan rektörler açıklamanın sonrasında yaptıkları gibi uzun süre alkışlayarak, Teziç'e destek verdiklerini gösterdiler.

Erdoğan: "Teziç'in ifadesini görmem lazım"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in "Meclis'te temsil zafiyeti var" yönündeki sözlerini değerlendirirken, "Kendi ağzından böyle bir ifade çıktığını bizzat görmem lazım. Görmeden böyle bir açıklama yaparsam, yanlış olur" dedi.
Erdoğan, Ankara Valiliğince düzenlenen "Anadolu Sağlık Turizmi Zirvesi" toplantısından ayrılırken, gazetecilerin YÖK Başkanı Teziç'in konuşmasıyla ilgili sorularını yanıtladı.

Teziç'in, "Yüzde 45 oranındaki geçerli oyun Mecliste temsil edilmemesi nedeniyle aynı zamanda bir temsil zafiyeti de yaratmıştır. Bu temsil zafiyetinin Cumhurbaşkanlığı makamına taşınmaması için cumhurbaşkanı seçiminde TBMM'de bir uzlaşmanın gerçekleşmesi de kaçınılmazdır" şeklindeki sözlerini anımsatan gazeteciye, Erdoğan, "Ben böyle yazılı bir metin görmeden bir şey söyleyemem. Ama yazılı metin çıktığı zaman gerekli olan neyse açıklama yapılır" karşılığını verdi.

Erdoğan, aynı sorunun bir başka gazeteci tarafından da tekrarlanması üzerine, "Ne diyorum? Kendi ağzından böyle bir ifade çıktığını bizzat görmem lazım. Görmeden böyle bir açıklama yaparsam, yanlış olur. Başkalarının düştüğü hataya biz de düşmeyelim" dedi.


aa
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2007 Perşembe 14:42:15
Güncelleme :5 Nisan 2007 Perşembe 15:52:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?