16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

YSK oy pusulasına çözüm arıyor

Seçime girecek siyasi partiler yerleşince 60 santimetreye ulaşan oy pusulasına, her biri 4 santimetre boyutta bağımsızlar eklenecek. YSK kolay kullanım için, pusulayı uzatmak yerine, enine genişletmeyi düşünüyor.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), bağımsız adayların isimlerinin oy pusulasında yer alması nedeniyle uzun oy pusulasının yaratacağı soruna çözüm arıyor. 

YSK’ya milletvekili aday listesi veren 15 siyasi partinin seçime girip girmeyeceği kesinleştikten sonra daha önce yapılan kura çekimine göre partiler birleşik oy pusulasına yerleştirilecek. Milletvekili Seçimi Kanunu’nun 26. maddesindeki kriterlere göre, her siyasi parti için pusulada 4 santimetre ayrılması gerekecek. 15 siyasi partinin seçime gireceği dikkate alındığında birleşik oy pusulasının uzunluğu bağımsızlar hariç yaklaşık 60 santimetre olacak. Kurul, yalnızca siyasi partilerin yer alacağı gümrük kapılarında kullanılacak oy pusulasının, bu hesapla 10.5 santimetre eninde ve 60 santimetre uzunluğunda basılmasına karar verdi.

HER SEÇİM ÇEVRESİNE AYRI PUSULA
Milletvekili Seçimi Kanunu, bağımsız adayların da siyasi partiler gibi pusulaya yerleştirilmesini öngörüyor. Buna göre 60 santimetreye, her bağımsız aday için 4 santimetre daha eklenecek. Bağımsız adaylar kura çekimi sonucu sıralanacak ve her seçim çevresi için ayrı bir pusula basılması gerekecek. YSK, bağımsız adaylar kesinleştikten sonra 19 Haziran’da birleşik oy pusulasının basımına başlayacak.

Uzun oy pusulasının yaratacağı soruna çözüm arayan YSK’nın düşündüğü formüller arasında, dikdörtgen şeklindeki birleşik oy pusulasının boyuna değil, enine genişletilmesi bulunuyor. Buna göre siyasi partilerin sıralanması, altına da bağımsız adayların yerleştirilmesi düşünülüyor. YSK, bu konudaki kararını önümüzdeki günlerde verecek. Oy pusulasının hacmine göre de uygun zarflar hazırlanacak.
Ajanslar
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2007 Cuma 22:49:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?