19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

'Yüzsüz'ün cezası 500 fidan dikmek

KARS eski milletvekili ve DTP eski il başkanı Mahmut Alınak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ‘yüzsüz’ dediği için hakkında Kars 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan hakaret davasında 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, bu cezayı erteleyerek Alınak’ın 500 fidan dikmesine karar verdi.

Mahmut Alınak, Kars Halk Meclisi Sözcüsü olarak 2 Ocak 2008 tarihinde yayımladığı bildiride, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kars gezisini eleştirdi. Alınak'in bildiride yer alan “Recep Tayyip Erdoğan’da zerre kadar utanma olsaydı, Kars’a gelmezdi. ‘Padişah’ Erdoğan yine de yüzsüzlük yaparak Kars’a gelebiliyor. Türk, Kürt bütün halklara hayatı cehennem eden özgürlük düşmanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Kars’ta istemiyoruz. Kars’ın havasının ve toprağının bu kan siyasetçisi padişah tarafından kirletilmesini şiddetle protesto ediyoruz’ sözleri üzerine hakaret davası açıldı.

Kars 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın dün yapılan üçüncü duruşmasında savunma yapan Mahmut Alınak, sosyal devlette anlayışına göre bir vatandaşın ayağı taşa değse bile bundan başbakanlar ve hükümetlerin sorumlu olduğunu dile getirdi. Erdoğan'in başbakan olarak devletin başında olduğunu kaydeden Alınak, “Kars ise partisine iki milletvekili kazandıran bir şehirdir. AKP hükümeti ise Kars’a bir tek çivi çakmamıştır. Hizmet getirmeyen bir başbakanı eleştirmek de en doğal hakkımızdır. Ben de bu doğal hakkımı kullanarak başbakana eleştiri yönelttim, hakaret kastım yoktur. Tabiatıma aykırıdır” dedi. Alınak ayrıca açılan davanın düşünce özgürlüğüne AİHM kararlarına aykırı olduğunu ileri sürerek, “Açılan bu dava, hükümetler ne kadar tembel olurlarsa olsunlar bizim susmamızı isteyen ve demokratik hakkımızı kullanmayı engelleyen bir davadır” diye konuştu.

ALINAK 500 FİDAN DİKECEK

Duruşmada savcı Lütfi Güner ise yazıda kullanılan ifadelerin eleştiri sınırını aşan, kişinin onur ve saygınlığını örseleyen hakaret niteliği taşıdığını, Alınak’ın basın yoluyla hakaret suçunu işlediğini savundu.

Mahkeme, Mahmut Alınak’ı kamu görevlisi olan Başbakan Erdoğan’a basın yoluyla hakaret ettiği gerekçesiyle önce 11 ay 20 gün hapse mahkum etti. Cezayı 5 yıl süreyle erteyen mahkeme, Alınak’ın Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü tarafından belirlenecek bir alana 500 fidan dikmesini, 4 ay süreyle bu fidanların bakım ve gözetimini yerine getirmesine karar verdi.

Duruşma sonrası mahkemenin verdiği cezayı eleştiren Mahmut Alınak, “Mahkeme sözlerimi hakaret olarak değerlendirdi ve 500 ağaç dikme cezası verdi” dedi.

Ağaçları dikip, bakımını ve gelişip serpilmesini sağlayacağını kaydeden Alınak, “Devlet Şırnak’ta, Siirt’e, Hakkari’de orman yakarken burada bana ağaç dikme cezasının verilmiş olması bir gariplik oluşturmaktadır. Fidanların türü henüz belli değil ama kayısı ve erik ağaçlarının parasını ben cebimden karşılayacağım” diye konuştu.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 4 Mart 2009 Çarşamba 15:19:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?