15
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Zana bağımsız aday oluyor

DTP 22 Temmuz’da yapılacak erken genel seçimlere bağımsız adaylarla girme kararı aldı...

Seçimlerde DTP’li belediye başkanları aday olmazken, öncelikle eski DEP milletvekilerinin aday gösterileceği belirtildi. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, diğer partilerle seçim ittifakı yapılması konusunun da PM toplantısında kararlaştırılacağını belirterek, aday çokluğu nedeniyle, aday gösterilmeyecek olanların küsmemesi ve darılmamasını istedi.

DTP’nin seçim stratejisini belirlemek amacıyla Diyarbakır Bağlar Belediyeasi Konferans salonunda yaptığı 2 günlük toplantı bugün sona erdi. Toplantının bugünkü ana gündem maddelerini, ‘Seçim ve bağımsız adaylık’ ile ‘ittifak’ oluşturdu. Seçimlerin boykot edilmesinin de gündeme geldiği toplantıda, Kürtlerin mecliste kesinlikle temsil edilmesi için yüzde 10 baraj sistemi nedeniyle seçime bağımsız adaylarla girilmesi kararı alındı. Aday profilinin de ortaya konduğu toplantıda adaylar, ‘özgürlük hareketine inanç ve bilinçle bağlılığı herhangi bir kuşkuya meydan vermeyecek ölçüde net olmalıdır. Demokrasi ve özgürlük mücadelemize emek vermiş biri olmalıdır’ diye tanımlandı.

ÖNCELİK ESKİ DEP MİLLETVEKİLLERİNE 

Toplantının kapanış konuşmasını yapan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, aday çokluğu yaşanacağı için her başvuranın aday gösterilemeyeceğini, bu nedenle partide küskünlük ve dargınlığın olmaması gerektiğini söyledi. Gazetecilerle konuşan Türk, parti olarak DTP’li belediye başkanlarının aday olmaması yönünde bir prensip kararı aldıklarını ve bu nedenle başkanların aday olmayacağını söyledi. Türk, diğer Kürt partileriyle ittifak yapılıp yapılmayacağına da parti meclisi toplantısında karar verileceğini kaydetti. Toplantıda, özellikle DEP eski Milletvekilleri Layla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak’ın aday gösterilmesi kesinlik kazanırken, bunların siyasi yasakları ile ilgili bir sorun çıkması halinde, Yüksek Seçim Kurulu’na başvurulacağı belertildi.

DTP’nin iki gün süren toplantısında alınan kararlar 60 kişilik Parti Meslisi üyelerinin katılacağı toplantısında resmiyet kazanacak. Alınan kararların, yarın Diyarbakır veya Ankara’da kamuoyuna açıklanacağı belirtildi. DTP, ayrıca genel merkezde 15 kişilik bir aday belirleme komisyonu oluşturulmasını karar aldı. 15 kişilik komisyonun, hangi illerde kimlerin aday olacağına karar vereceği belirtildi.

40 İLDEN 37 MİLLETVEKİLİ HEDEFLENİYOR 

Diyarbakır’da 2 gündür seçim stratejisini belirlemeye çalışan DTP, hazırladığı seçim raporunda 40 ilde bağımsız adaylarla 37 milletvekili çıkarmayı hedefliyor. DTP, daha önceki seçimlerde yüksek oranda oy aldığı illerde bu beklenti içine girdi.

Öte yandan toplantıda terör örgütü PKK’nın tek taraflı aldığı saldırıları durdurma kararını 18 Mayıs’ta son erdireceği gözününde bulundurularak, saldırıların kalıcı olması için çalışma yapılması da tartışıldı.

aa
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2007 Çarşamba 17:26:49
Güncelleme :9 Mayıs 2007 Çarşamba 17:26:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
K. Mükremin BARUT IP: 85.99.75.xxx Tarih : 9.05.2007 21:29:50
ZANA ADAY OLMASIN. NEDEN Mİ ? İLKOKUL EĞİTİMLİ BU VATANDAŞIMIZ PARLAMENTOYA GİRDİ. VE ROLÜNÜ ÇOK KÖTÜ OYNADI. ORTAMI BİR HAYLİ GERDİLER. GERÇİ ONLARI PARLAMENTOYA TAŞIYAN SHP'Lİ VEKİLLER DE BU İŞE ALET OLDULAR. SANKİ GÜNAH ÇIKARIR GİBİ KÜRT VEKİLLERİ LİNÇ GİRİŞİMİNDE BULUNDULAR. O GÜN VEKİL OLANLAR, HANGİ PARTİDEN OLURLARSA OLSUNLAR,KÜRT VEKİLLERİN POLİS ARACINA İTİŞ KAKIŞ BİNDİRİLİŞİNDE SESİZ KALMALARINI KENDİLERİNE YEDİRMİŞ OLMALARI AKIL ALMAZ BİRŞEYDİR. KÜRTLER BU SEÇİMDE BİRAZ AKLI SELİM DÜŞŞÜNSELER DAHA NİTELİKLİ VE TÜRKİYE'NİN HER YERİNDE SEVİLEN ILIMLI VE BİLGİLİ KÜRT AYDINLARINI SEÇİP PARLAMENTOYA GÖNDERİRLER. 22 SENEDİR ÇIBAN BAŞINA DÖNMÜŞ SORUNLARIN ÇÖZÜLMESİ İÇİN TÜRK AYDINLARININ DA AYNI ŞEKİLDE DÜŞÜNMESİ GEREKİR. YANİ AYNI PARLAMENTO ALTINDA ÇALIŞACAK OLAN KÜRT-TÜRK VEKİLLERİN, AYNI DİL VE ÜSLUP İÇİNDE OLMALARI PEK ÇOK SORUNUN ÇÖZÜMÜNDE ÇOK ÖNEMLİ BİR ZEMİN OLACAKTIR. ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ ALMIŞ, DİL BİLEN, SİYASİ VE ENTELLEKTÜEL BİRİKİMİ OLAN, YURDUNU MİLLETİNİ ÖZÜNDEN ÇOK SEVEN YÜZLERCE KÜRT AYDINI VAR. ZANA OLMASIN. DÜNYA DENİLEN YER, ONUN BİLGİ BİRİKİMİYLE FOTOĞRAFLANACAK KADAR BASİT BİR YER DEĞİL. KENDİSİ DOĞUDA ÇOK SEVİLİYOR AMA DOĞULULAR BU SEFER DUYGULARINI GERİ PLANA ATIP, MANTIKLARINI KULLANMALILAR. BU ÜLKE EMPERYALİSTLERİN HAM YAPACAĞI BİR YER DEĞİL. BU COĞRAFYANIN İNSANLARI İSE TÜRK, KÜRT, LAZ, ÇERKEZ HEMEN HEPSİ BAŞI DİK, DİRENGEN VE YURTSEVER İNSANLARDIR. TÜRKÜLERİMİZE BİR BAKINIZ. ÇANAKKALEDE, YEMENDE VE ALLAHUEKBER DAĞLARINDA YAN YANA, KUCAK KUCAĞA ŞEHİT DÜŞEN TÜRK, KÜRT VE LAZ VATAN EVLATLARI İÇİN YAKILMIŞ TÜRKÜLERE BAKINIZ. HEMEN HER DİLDE VE LEHÇEDE İÇİMİZ ACITAN, ACIMIZI TAZE TUTAN AĞITLAR. İŞTE O ZAMAN BU TOPRAKLARDA YAŞAYANLARIN BÜYÜKLÜĞÜNÜ, YURTSEVERLİĞİNİ VE KARDEŞLİĞİNİ TARTACAK TERAZİ BULAMAZSINIZ. 22 SENEDİR SÜREN BU KİRLİ SAVAŞ, AKTÖRLERİ KİM OLURSA OLSUN, EMPERYALİSTLER TARAFINDAN BAĞRIMIZA SOKULMUŞ KİRLİ BİR HANÇERDİR. BARIŞ VE UZLAŞI. HEMEN ŞİMDİ. SAYGILARIMLA. K.Mükremin BARUT 9 MAYIS2007 ANKARA