16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Zirvede Köşk için sürpriz isim

Başkent kulisleri bugün sürpriz bir "Cumhurbaşkanı adayı ismi" ile hareketlendi. Dün gece Başbakan Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Manisa milletvekili Bülent Arınç arasında yapılan 4 saatlik zirvenin ardından bugün Cumhurbaşkanlığı için AK Parti İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu’nun adı konuşulmaya başlandı.

20 YILDIR ARALIKSIZ MECLİS'TE

Abdullah Gül'un seçim sonrası meydanları işaret etmesine rağmen hâlâ kesin bir dille aday olduğunu ifade etmemesi de sürpriz bir aday ihtimalini güçlendiriyor. AK Parti’nin ortamı yumuşatmak için Başesgioğlu’nu aday gösterebileceği ve bu ismin toplumun her kesiminden onay alacağı belirtiliyor.

Kastamonulu olan Başesgioğlu, Tayyip Erdoğan’a çok yakın bir isim olan Kastamonulu işadamı Remzi Gür’ün de samimi dostları arasında bulunuyor. Hukuk mezunu olan 52 yaşındaki Başesgioğlu, 21 yıldır kesintisiz milletvekilliği yapıyor ve TBMM’nin de en tecrübeli parlamenterleri arasında bulunuyor.

3 Kasım 1996’da meydana gelen Susurluk olayının ardından, 1997 yılında İçişleri Bakanlığı'na getirilen va askerlerle de uyumlu bir çalışma gösteren ANAP kökenli Başesgioğlu, yaklaşık 5 yıldır da, Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı olarak kabinede görev yapıyor.

ERDOĞAN’IN TAVRI

Ankara kulislerinde Başesgioğlu’nun Cumhurbaşkanlığı için adının geçmesinde, 24 Nisan 2007 günü yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında yaşanan bir tartışmanın da etkili olduğu vurgulanıyor. Başbakan Erdoğan’ın Başesgioğlu’nu bu toplantıdaki tavrı nedeniyle taktir ettiğini belirten AK Parti’li eski bir bakan şunları söyledi:

"Sayın Başbakan, grupta Abdullah Gül'ün adaylığını açıklamıştı. Bakanlar Kurulu'nda ise Vecdi Gönül (Çok isabetli bir tercih yaptınız. Türkiye ilk defa dindar bir cumhurbaşkanına kavuşacak. Turgut Bey için de dindar derlerdi ama rahmetli içki içerdi) dedi. İlk devreye giren Başesgioğlu oldu ve ( Siz rahmetli Özal'la çalıştınız. Özal sivil demokrat başarılı bir siyasetçi ve devlet adamıydı. Şimdi arkasından böyle şeyler konuşmak doğrusu çok yakışıksız) dedi. Başesgioğlu’nun bu tavrı ve vefa duygusu Sayın Başbakanı çok etkiledi.

ASKER DE BENİMSER

21 yıllık politik geçmişinde adı hiçbir olumsuz konuya karışmayan Başesgioğlu’nun ismine, TSK'nın da olumlu yaklaşacağı belirtilirken Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın, ‘’12 Nisan ve 27 Nisan’da söylediklerimizin arkasındayız’’ sözü de hatırlatılıyor. Ankara’da, Çankaya’ya çıkacak ismin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin de başkomutanı olacağına dikkat çekiliyor ve bu ismin, “Tüm toplumu kucaklayan ve her yönü ile laik Türkiye Cumhuriyeti’’ imajına uygun olması gereği üzerinde duruluyor.



Genelkurmay Başkanlığı da 27 Nisan bildirisinde ‘’Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde öne çıkan sorun, laikliğin tartışılması konusuna odaklanmış durumdadır. Bu durum, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından endişe ile izlenmektedir. Unutulmamalıdır ki, Türk Silahlı Kuvvetleri bu tartışmalarda taraftır ve laikliğin kesin savunucusudur. Ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetleri yapılmakta olan tartışmaların ve olumsuz yöndeki yorumların kesin olarak karşısındadır, gerektiğinde tavrını ve davranışlarını açık ve net bir şekilde ortaya koyacaktır. Bundan kimsenin şüphesinin olmaması gerekir’’ denilmişti.

Gazeteport
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2007 Perşembe 13:05:45
Güncelleme :2 Ağustos 2007 Perşembe 13:05:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sedat şahin IP: 85.108.223.xxx Tarih : 2.08.2007 13:05:34
kardeşim bu işi vecdi gönül en iyi şekilde yapacak kişi uzatmanın anlamı yok vecdi gönül ü artık acıklayın bu insanları sıkmayın artık rahatlatın