18
Mayıs
2024
Cumartesi
SPOR

BİTSİN ARTIK BU HUSUMET

Son günlerde sahalarda görmek istemediğimiz olaylar yaşanıyor. Spor her ne kadar centilmenlik ve mücadele demek olsa da saha içinde ve dışında yaşanan olaylar bunun önüne geçiyor.


Sporseverler şimdi bu soruyu soruyor: Rakipler arasında ezelî rekabet yerini ebedî husumete mi bırakıyor?

Geçtiğimiz hafta yeşil sahalarda yaşanmasını hiç istemediğimiz olaylar vuku buldu. Diyarbakır'da oynanan Turkcell Süper Lig karşılaşmasında Diyarba-kırspor-Bursaspor maçında sahaya atılan yabancı maddeler ve sonrasında yaşanan olaylar sonucunda maç iptal edildi. Bursasporlu futbolcular, bir grup holigan tarafından hem sahada hem de havaalanına giderken taşlandı.

Aslında bu yaşanan üzücü olaylar ligin ilk yarısında Bursa'da oynanan maçta Bursasporlu taraftarların "PKK dışarı" sloganlarıyla başlayan gerginliğin devamı şeklindeydi. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) yetkililerinin maç öncesi önlem olarak Bursalı futbol severlerin Diyarbakır'a gitmesine izin vermemesi, olayların daha dramatik bir hal almasını önledi. Güvenlik önlemleri alınmasına rağmen maçın 17. dakikasında Yeşil-Beyazlılar korner atışı kullanacakken sahaya atılan taşlardan biri yardımcı hakem Kemal Yılmaz'ı yaraladı. Taşlar, sandalyeler havada uçuştu. İki takımın mücadelesi dostça bitmedi yani...

Diyarbakır'da yaşanan bu olayları, ne fair-play (dostluk) ile ne de insanlıkla izah etmek mümkün. Futbol liglerinde yaşanan bu olaylar, ne ilk ne de son. Aralarındaki rekabetin daha doğrusu husumetin hâlâ devam ettiği takımlar da var, artık geçmişe sünger çekip dostça mücadele eden takımlar da... İşte tarihe kısa bir yolculuk...

***


Aynı şehrin takımları arasında da bu tür mücadeleler var
Karşıyaka-Göztepe: Karşıyaka ve Göztepe arasındaki husumet yıllardır sürüyor. Karşıyaka-Göztepe maçları, futbolseverlerin ilgisini çeken ezeli bir rekabet. Bu maçlarda çıkan olaylarda ölen ya da yaralanan olmaması futbol severlere teselli veriyor. Aralarındaki rekabetin sebebi aynı şehirde iki büyük kulübün olamayacağını düşündüklerinden kaynaklanıyor.

Adana Demirspor-Adanaspor: Bir başka aynı şehir rekabeti de Adana Demirspor-Adanaspor arasında yaşanıyor. Öyle ki Adanaspor maç yaparken Adana Demirspor taraftarı rakip takımı destekliyor. Adana Demirspor taraftarı işçiyi temsil ettiğini ve halkın takımı olduğunu iddia ediyor. Adanaspor'la olan rekabetin sebebi buradan kaynaklanıyor.

***


İller farklı rekabet aynı
Kayserispor-Sivasspor: Kayserispor-Sivasspor rekabeti de geçmişte olayların gölgesinde kalan bir müsabaka. 17 Eylül 1967'de Kayseri'de oynanan maçta çıkan olaylarda 42 kişi yaşamını yitirirken birçok kişi de yaralandı. Ancak son yıllarda Sivas'ta düzenlenen Cumhuriyet Kupası maçlarına Kayserispor da davet ediliyor ve maçlar kardeşlik havasında geçiyor.

Bursaspor-Beşiktaş: Bursaspor ile Beşiktaş arasındaki rekabet de yıllardır var. 2003-2004 sezonunda Beşiktaş'ın son hafta Çaykur Rizespor deplasmanında yenilmesi sonucu Bursaspor'un ikinci lige düştü. Ligden düşmenin sorumlusu olarak Beşiktaş'ı gören Bursasporlu taraftarlar ile buna karşı çıkan Beşiktaş taraftarının arası bozuk.

Çaykur Rizespor-Giresunspor: Bu yıl Bank Asya 1. Lig'de mücadele eden iki Karadeniz ekibi arasında oynanan 22. hafta karşılaşmasında da tribünlerde olaylar çıktı. Giresunspor taraftarları koltukları kırarak sahaya attı.

Ankaragücü-Sakaryaspor: Ankaragücü ile Sakaryaspor taraftarları arasında da bu husumet uzun süredir var. Bunun sebebini iki tarafda bilmiyor.

Sakaryaspor-Kocaelispor: Koca-elispor'un Sakaryaspor'u şampiyonluktan etmesi nedeniyle yaklaşık 30 yıldır aralarındaki husumet sürüyor.

***

Mustafa Denizli: Taraftarlar deplasmana götürülmeli

Beşiktaş Teknik Direktörü Mustafa Denizli, yaşanan olayların üzücü olduğunu söylüyor. Bursa'da oynanan maça Beşiktaş seyircisi, İstanbul'da oynanan müsabakaya ise Bursaspor seyircisi alınmıyor. Denizli, bunun bir önlem olarak görülemeyeceğini düşünüyor. Gidişatın hoş olmadığını dile getiren Denizli İstanbul'da oynanan maça Bursaspor taraftarının gelmesi gerektiğini belirtiyor.

***

Mustafa Doğan: Görevlilerebüyük iş düşüyor

Yıllarca büyüklerde top koşturan ve şu anda yorumculuk yapan Mustafa Doğan ise seyirci bilincinin artırılması gerektiğine değiniyor. Saha içerisinde futbolcuların mücadelelerini ortaya koyduğunu, zaman zaman tartışabileceklerini de söyleyen Doğan, bunun saha dışına taşmaması gerektiğini anlatıyor. Emniyet görevlilerine daha çok iş düştüğüne inanan Doğan, futbol değerinden bahsedebilmek için seyircilerin her maça gitmesi gerektiğini vurguluyor.

***

Ertuğrul Sağlam: Futbolculara yazık

Bursaspor Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam, bu olayı yakın zamanda yaşayan kişi. Sporun kardeşlik ve barış demek olduğunu dile getiren Sağlam, yöneticilerin, futbolcuların ve seyircilerin birlik olmasını istiyor. Diyarbakırspor'a üzüldüğünü dile getiren başarılı teknik adam, günlerce bu maça hazırlanan futbolcuların emeklerinin boşa gittiğini söylüyor.

***

Nihat Kahveci: Bugün rakip olanlar yarın o kulübe transfer olabilir

Yıllarca İspanya'da top koşturan ve yeniden Beşiktaş'a dönen yıldız oyuncu Nihat Kahveci de yaşanan olaylara üzüldüğünü söyleyenlerden. Oyuncuların farklı takımlara transfer olabileceğine dikkat çeken Kahveci, "Bugün rakip takımda olduğu için taşladığınız bir futbolcu, yarın senin takımında forma giyebilir. Seyirci bu bilinçle hareket etmeli." diyor.

***

Ersun Yanal: Yakışmadı

Çalıştırdığı birçok takımı başarıya ulaştırdıktan sonra Türk Milli Takımı'nın antrenörlüğüne kadar yükselen Ersun Yanal, 2016 Avrupa Kupası'nı düzenlemek için müracaat etmiş bir ülkede bu tür olayların yaşanmasını üzücü buluyor. Futbolun bu olaylarla geriye gideceğine dikkat çeken Yanal, taraftarları sükunete davet ediyor.

***

Ali Aydın: Neden karşı takıma saldırdığını bilmiyor

Eski hakem Ali Aydın, futbol terörünü farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Taraftarların genelde 16 ile 26 yaş arası delikanlı çağındaki gençlerden oluştuğuna dikkat çeken Aydın, taraftarların neden aramaksızın karşı takıma küfür ettiğini veya saldırıda bulunduğunu söylüyor. Grup psikolojisinin de bu olaylarda etkili olduğunu anlatan Aydın, bazı kişilerin statları stres atma yeri olarak gördüğünü söylüyor.

Kazım Pıynar - Zaman
Yayın Tarihi : 14 Mart 2010 Pazar 17:49:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fatih örün IP: 95.0.133.xxx Tarih : 17.03.2010 20:17:51

kocaelıspor sakaryaspor arasındaki husumetin sebebını site yanlış yazmıs.daha doğrusu takımları karıstırmıs bıraz.ıkı takım arasındakı rekabetin sebebi sakaryasporun maç sattıgı dusunulerek kocaelısporu sampıyonluktan etmesi.sakaryaspor omru hayatında sampıyonluga oynamadı zaten.gunumuzde sıvasın bursanın yaptıgını cok onceden kocaelıspor yapmıstı.sampıyonluk son haftalarda gıtmıstı.