15
Mayıs
2024
Çarşamba
SPOR

MİLAN DAMGASI

Kırmızı-siyahlılar, Şampiyonlar Ligi'ni tarihinde yedinci kez kazanırken, Süper Kupa'yı ve Dünya Kulüplerarası Şampiyonluğu kupasını da müzesine götürerek erişilmesi güç bir rekora imza attı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 



FUTBOL
FIFA'nın, İsviçre'nin Zürih kentindeki 57. olağan kongresinde, İsviçreli spor adamı Joseph Blatter, başkanlık koltuğuna yeniden oturdu.
Almanya'nın Düsseldorf kentindeki 31. UEFA Kongresi'nde ise başkanlığa, Fransa ve dünya futbolunun efsanevi ismi Michel Platini, 4 yıllığına seçilirken, Asbaşkan Şenes Erzik de yeniden icra kurulu üyeliğine getirildi.
2012 yılında yapılacak 14. Avrupa Futbol Şampiyonası finallerinin organizasyonu, UEFA tarafından Polonya - Ukrayna ortaklığına verildi. FIFA, 2014 yılındaki Dünya Kupası'nın organizasyonunu Brezilya'ya, 2011 yılındaki Bayanlar Dünya Kupası'nın organizasyonunu da Almanya'ya verdi. Şampiyonlar Ligi'nde şampiyonluğu, final maçında İngiliz Liverpool'u 2 - 1 yenen İtalyan AC Milan, 7. kez kazandı.

Milan sildi, süpürdü
UEFA Kupası'nı, finalde, iki İspanyol takımından Sevilla, Espanyol'u penaltı atışlarıyla 3 - 1 yenerek ikinci kez üst üste kazanmayı başardı. 32. Avrupa Süper Kupası'nı, geçen yılın şampiyonu UEFA Kupası sahibi İspanyol ekibi FC Sevilla'yı 3 - 1 yenen Avrupa Şampiyonlar Ligi Şampiyonu İtalya'nın AC Milan takımı 5. kez kazandı.
FIFA tarafından Japonya'nın Yokohama ve Tokyo kentlerinde düzenlenen 4. Dünya Kulüplerarası Futbol Şampiyonası'nda, finalde Arjantin'in Boca Juniors takımını 4 - 2 yenen İtalyan AC Milan ilk kez kupayı müzesine götürdü. ABD'deki Kuzey ve Orta Amerika Futbol Şampiyonası'nda (Altın Kupa) finalde Meksika'yı 2 - 1 yenen ev sahibi ABD, 4. şampiyonluğa ulaştı. Venezuela'daki 42. Güney Amerika Futbol Şampiyonası'nda (Copa America), finalde Arjantin'i 3 - 0 yenen Brezilya, 8. kez şampiyon oldu. Kanada'daki 16. Dünya 20 Yaşaltı Gençler Futbol Şampiyonası'nda finalde Çek Cumhuriyeti'ni 2 - 1 yenen Arjantin 6. kez şampiyon oldu.
Bayanlar Dünya Kupası'nda finalde Almanya, Brezilya'yı 2 - 0 yenerek 2. kez üst üste kazandı. Avrupa Futsal Şampiyonası'nda finalde İtalya'yı 3 - 1 yenen İspanya, 4. kez kazandı. İtalya'nın AC Milan takımının formasını giyen Brezilyalı milli futbolcu Kaka, "yılın futbolcusu" unvanına layık görüldü.

ATLETİZM
Doping itirafı 

Atletizm dünyası, üç kez olimpiyat şampiyonu ABD'li Marion Jones'un doping itirafıyla sarsıldı.
2000 Olimpiyatları'nda üçü altın olmak üzere beş madalya kazanan Marion Jones, bir olimpiyatta en çok madalya alan bayan atlet olarak tarihe geçmişti. IOC, Jones'un madalyalarının geri alınmasına karar verirken, adını da rekorlar kitabından sildi. ABD'li atlet Sidney'de 100, 200 ve 4x400 bayrakta altın, 4x100 metre ve uzun atlamada bronz almıştı.
Dünya Atletizm Şampiyonası'nda ABD'li Alyson Felix üç altın kazanırken, İsveçli heptatloncu Carolina Klüft de 3. kez zirveye çıktı. 100-200'ü ABD'li Tyson Gay kazandı. 100 metrede 9.96 ile üçüncü olabilen Jamaikalı Asafa Powell ise bir ay sonra kendisine ait 9.77'lik dünya rekorunu 9.74'e taşıdı. Osaka'da ABD 14 altın, 4 gümüş ve 8 bronz kazandı.
Dünya Atletizm Finali'nde bayan atletler sırıkla yüksek atlamada Rus Yelena Isinbayeva ile ABD'li 400 metreci Sanya Richards, 6'şar birincilikle 1 milyon dolarlık ödülü paylaştılar.

BASKETBOL
Bu onur Memo'nun 

Dünya basketbolunun kalbinin attığı NBA'de üç yıl önce şampiyonluk sevinci yaşayan Mehmet Okur, bu sene tarihte bir ilke daha imza attı. San Antonio'nun şampiyonluk ipini göğüslediği dev ligde All Star seçilerek göğsümüzü kabarttı
Amerikan Profesyonel Basketbol Ligi NBA'deki ikinci yılında, 2003 - 2004 sezonunda Detroit Pistons ile şampiyonluk sevinci yaşayan ve tarihte, "parmağına şampiyonluk yüzüğü takan" ilk Türk oyuncu özelliğini kazanan milli pivotumuz Mehmet Okur, bu sene bir büyük onuru daha yaşadı.
Memo, 56.'sı Las Vegas kentinde yapılan Geleneksel Doğu - Batı Karması All Star maçında Batı Karması'nda forma giyerek bir ilki daha başardı. Batı Karması'nın, 153 - 132 kazandığı maçta 4 sayı, 2 ribaund ve 1 asistle oynayan Memo, böylece bu anlamda da tarihteki yerini aldı. NBA'de 2006 - 2007 sezonu play - off final serisinde, tarihinde ilk kez finale çıkan Cleveland Cavaliers'a 4 - 0 üstünlük sağlayan San Antonio Spurs, 4. kez şampiyon oldu. MVP seçilen Spurs'un Fransız oyun kurucusu Tony Parker, bu unvana erişen ilk Avrupalı oyuncu oldu. İspanya'daki Avrupa Şampiyonası'nda finalde ev sahibi İspanya'yı 60 - 59 yenen Rusya ilk kez kazanırken, üçüncülüğü de Yunanistan'ı 78 - 69 mağlup eden Litvanya aldı.


Panathinaikos farkı
İtalya'daki Avrupa Bayanlar Şampiyonası'nda finalde İspanya'yı 74 - 68 yenen Rusya, 23. kez şampiyonluk ipini göğüsledi. Euroleague'de 2006 - 2007 sezonu şampiyonluğunu, Yunanistan'ın başkenti Atina'daki finalde, Rus CSKA Moskova'yı 93 - 91 yenen ev sahibi ülkeden Panathinaikos 4. kez kazandı. ULEB Kupası'nda şampiyonluğu, Litvanya'dan Lietuvos Rytas Vilnius'u 87 - 75 yenen Kerem Tunçeri'nin de formasını giydiği İspanyol Real Madrid ilk kez elde etti.
FIBA Erkekler Avrupa Kupası'nda İspanyol Akasvayu Girona, Ukrayna'dan SC Azovmash Mariupol'u 79 - 72 yenerek ilk kez şampiyonluğa ulaştı. 49. FIBA Bayanlar Avrupa Ligi'nde 2006 - 2007 sezonu şampiyonluğunu, Rusya'nın başkenti Moskova'daki finalde, İspanyol Ros Casares Valencia'yı 76 - 62 yenen ev sahibi ekip Spartak Moskova Region elde etti.

YÜZME
Michael Phelps fırtınası

Avustralya'nın Melbourne kentindeki 12. Dünya Yüzme Atlama Sutopu ve Senkronize Yüzme Şampiyonasında birinciliği 21 altın, 14 gümüş ve 5 bronz madalyayla ABD, ikinciliği 11 altın, 6 gümüş ve 7 bronz madalyayla Rusya aldı. ABD'li sporcu Michael Phelps, 5 dünya rekoru kırıp 7 de altın madalya kazanırken, şampiyonaya damgasını vurdu.

VOLEYBOL
Avrupa Erkekler Voleybol Şampiyonası'nda İspanya, ev sahibi Rusya'yı 3 - 2 yenerek şampiyon oldu. Avrupa Bayanlar Voleybol Şampiyonası'nda İtalya, finalde Sırbistan'ı 3 - 0 yenerek ilk kez kazandı. Japonya'daki Erkekler Dünya Kupası'nı Brezilya, 21 puanla ve 2. kez üst üste kazandı.18. Dünya Erkekler Süper Ligi'nde şampiyonluğu, finalde Rusya'yı 3 - 1 yenen Brezilya, üst üste 5. ve toplamda 7. kez kazandı.
Avrupa Top Teams Kupası'nda şampiyonlukları, erkeklerde İtalyan Cimone Modena'yı 3 - 2 yenen Sloven ekibi Autocommerce Bled, bayanlarda ise Rus CSKA Moskova'yı 3 - 0 yenen İspanyol Groupo 2002 Murcia elde ettiler.

TENİS
Teniste sezonun ilk Grand Slam mücadelesi olan Avustralya Açık'ta şampiyonlukları, tek erkeklerde İsviçreli Roger Federer, tek bayanlarda da ABD'li Serena Williams, kazandılar.
Fransa'nın Paris kentinde düzenlenen ve yılın ikinci Grand Slam'ı olan Roland Garros'da ise tek bayanlarda Belçikalı Justine Henin, tek erkeklerde de İspanyol Rafael Nadal şampiyon oldular. 3. Grand Slam Wimbledon Tenis Turnuvası'nda şampiyonlukları, tek erkeklerde İsviçreli Roger Federer, tek bayanlarda da ABD'li Venus Williams elde ettiler.
4. ve son Grand Slam olan ABD Açık Tenis Turnuvası'nda ise şampiyonlukları, tek erkeklerde İsviçreli Roger Federer, tek bayanlarda da Belçikalı Justine Henin kazandılar. Davis Kupası'nda şampiyonluğa, ABD'nin Portland kentindeki finalde, Rusya'ya 4 - 1 galip gelen ev sahibi ABD, Bayanlar Federasyon Kupası'nda şampiyonluğu, İtalya'ya 4 - 0 üstünlük sağlayan ev sahibi Rusya, son 4 yılda 3. kez kazandı.

HENTBOL
Dünya Erkekler Hentbol Şampiyonluğu'nu Polonya'yı 29 - 24 yenen ev sahibi Almanya kazandı. Dünya Bayanlar Hentbol Şampiyonası'nda ise şampiyonluğu, finalde Norveç'i 29 - 24 yenen Rusya elde etti.
Erkekler Avrupa Kupası'nda şampiyonluğu, finalde geçen sezonun Avrupa Ligi Şampiyonu Alman THW Kiel, ev sahibi Sloven ekip Celje Pivovarna Lasko'yu 34 - 28 yenerek ilk kez aldı. Bayanlarda ise Şampiyonlar Ligi'nde Rus Lada Togliatti'ye 29 - 29 ve 32 - 24 üstünlük sağlayan Danimarka'dan Slagelse, şampiyonluğa ulaştı.

BİSİKLET
94. Uluslararası Fransa Bisiklet Turu'nda birinciliği, İspanyol pedal Alberto Contador, 91.00.26.00 ile ilk kez elde ederken, Avustralyalı Cadel Evans ikinciliği ve ABD'li Levi Leipheimer de üçüncülüğü aldı. İspanya'nın Balear Adaları'ndaki Palma De Majorca kentindeki Dünya Bisiklet Pist Şampiyonası'nda İngiltere, 7 altın, 2'şer de gümüş ve bronz madalyayla birinciliği kazandı.
İngiltere'nin Fort William kentindeki Dünya Dağ Bisikleti Şampiyonası'nda Fransa, 3 altın, 2'şer de gümüş ve bronz madalyayla en başarılı ülke oldu. İsviçre'nin Winterthur kentindeki Dünya Salon Bisiklet Pist Şampiyonası'nda Almanya, 6 altın, 2'şer de gümüş ve bronz madalyayla birinciliği kazandı.

FORMULA 1
Formula 1'de yaşanan 'casusluk krizi' ve McLaren'e verilen ceza 2007'ye damgasını vurdu. FIA, McLaren'in bütün puanlarının silinmesine ve 100 milyon dolar ceza ödemesine karar verdi. Şampiyonluğu Ferrari'nin Fin sürücüsü Kimi Raikkonen, 110 puanla ve ilk kez kazanırken, O'nu McLaren sürücüleri İngiliz Lewis Hamilton ve son 2 yılın şampiyonu İspanyol Fernando Alonso takip etti. McLaren'in yokluğunda Markalar Şampiyonluğu da 204 puanla Ferrari'ye gitti.

KAYAK
Dünya Alp Disiplini Kayak Şampiyonası'nda Avusturya, 3'er altın, gümüş ve bronz madalyayla birinciliği, ev sahibi İsveç de 3 altın, 2'şer de gümüş ve bronz madalyayla ikinciliği aldı. Dünya Kuzey Disiplini Kayak Şampiyonası'nda en başarılı ülke 5 altın, 4 gümüş ve 7 bronz madalyayla Norveç ve 5 altın, 1 gümüş ve 2 bronz madalyayla da Finlandiya oldu. Dünya Slalom Kano - Kayak Şampiyonası'nda birinciliği, 3 altın ve 2 gümüş madalyayla Almanya elde etti.

BUZ PATENİ
Japonya'nın başkenti Tokyo'daki Dünya Artistik Buz Pateni Şampiyonası'nda ev sahibi Japonya, 1 altın ve 2 gümüş madalyayla en başarılı ülke olurken, Rusya'nın madalya kazanamaması sürpriz yarattı. Polonya'nın başkenti Varşova'daki Avrupa Artistik Buz Pateni Şampiyonası'nda en başarılı ülke 2 altın madalya ile Fransa oldu.

CİMNASTİK
Almanya'nın Stuttgart kentindeki 40. Dünya Artistik Şampiyonası'nda ilk sırayı Çin Halk Cumhuriyeti, 5 altın, 2 gümüş ve 1 bronz, 2. sırayı da ABD, 4 altın, 2 gümüş ve 1 bronz madalyayla elde etti.
Yunanistan'ın Patras kentindeki 28. Dünya Ritmik Cimnastik Şampiyonası'nda Rusya, 6 altın ve 3'er de gümüş ve bronz madalyayla büyük bir başarıya imze attı.

TEKVANDO
Çin Halk Cumhuriyeti'nin başkenti Pekin'deki Dünya 18. Erkekler ve 11. Bayanlar Büyükler Tekvando Şampiyonası'nda Güney Kore, erkeklerde ve bayanlarda toplam 4'er altın, gümüş ve bronz madalya elde ederek takım birincisi oldu.

ESKRİM
Rusya'nın Saint Petersburg kentindeki Dünya Büyükler Eskrim Şampiyonası'nda Fransa, 4 altın, 2'şer de gümüş ve bronz madalyayla en başarılı ülke oldu. Belçika'nın Ghent kentindeki Avrupa Büyükler Eskrim Şampiyonası'nda Rusya, 3'er altın ve bronzun yanı sıra 4 gümüş madalyayla birinciliği, Fransa da 3 altın ve 4 bronz madalyayla ikinciliği elde etti.

YELKEN
Portekiz'deki Dünya Yelken Şampiyonası'nda birinciliği 2'şer altın ve bronz madalyayla Avustralya alırken, Brezilya ve İspanya da 2'şer altın madalya kazanarak ikinciliği paylaştılar.

JUDO
Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki Avrupa Büyükler Judo Şampiyonası'nda Fransa, 5 altın, 1 gümüş ve 2 bronz madalyayla en başarılı ülke oldu.

OKÇULUK
Almanya'nın Leipzig kentindeki 44. Dünya Okçuluk Şampiyonası'nda Güney Kore 3 altın ve 1 gümüş, İtalya da 2 altın ve 1 gümüş madalya elde etti.

PLAJ VOLEYBOLU
İsviçre'nin Gstaad kentindeki Dünya Plaj Voleybolu Şampiyonası'nda erkekler ve bayanlarda finalde Rus ve Çinli çiftlere 2 - 0'lık skorlarla üstünlük sağlayan ABD'li ekipler şampiyonluklara uzandı.

BADMİNTON
Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'daki 15. Dünya Badminton Şampiyonası'nda Çin Halk Cumhuriyeti, 3 altın, 2 gümüş ve 1 bronz madalyayla birinciliği elde etti.

ÇİM HOKEYİ
İngiltere'nin Manchester kentindeki Avrupa Çim Hokeyi Şampiyonası'nda şampiyonlukları, erkeklerde finalde İspanya'yı 3-2 yenen Hollanda, bayanlarda ise Hollanda'yı 2-0 yenen Almanya aldı.

KÜREK
Almanya'nın Münih kentindeki 30. Dünya Kürek Şampiyonası'nda Yeni Zelanda, 2'şer altın ve gümüş madalyayla en başarılı ülke oldu.

JUDO
Brezilya'nın Rio De Janeiro kentindeki 25. Dünya Büyükler Judo Şampiyonası'nda ilk iki sırayı Japonya, 3 altın, 2 gümüş ve 4 bronz, ev sahibi Brezilya da 3 altın ve 1 bronz madalyayla paylaştılar.

MASA TENİSİ
Masa tenisinde erkeklerde İspanya'nın Barcelona, bayanlarda da Çin Halk Cumhuriyeti'nin Chengdu kentlerindeki 31. Dünya Kupası mücadelesinin galipleri, Çinli sporculardan erkeklerde Wang Hoo ve bayanlarda da Wang Nan oldu.

BUZ HOKEYİ
Rusya'nın başkenti Moskova'daki 71. Dünya Erkekler Buz Hokeyi Şampiyonası'nda şampiyonluğu, finalde Finlandiya'yı 4 - 2 yenen Kanada, 24. kez kazanırken, büyük bir başarıya imza attı. Üçüncülüğü de İsveç'e 3 - 1 üstünlük sağlayan ev sahibi Rusya aldı. Kanada'nın Winnipeg kentindeki 10. Dünya Bayanlar Buz Hokeyi Şampiyonası'nda şampiyonluğu, finalde ABD'yi 5 - 1 yenen ev sahibi Kanada 9. kez kazandı.

KIŞ OYUNLARI
İtalya'nın Torino kentindeki 23. Dünya Üniversite Kış Spor Oyunları'nda Güney Kore, 10 altın, 12 gümüş ve 9 bronz madalyayla 1., Rusya, 9 altın, 14 gümüş ve 11 bronz madalyayla 2. ve ev sahibi İtalya da 9 altın, 2 gümüş ve 6 bronz madalyayla 3. oldu. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), 2014 yılında düzenlenecek 22. Kış Olimpiyat Oyunları'nın organizasyon ev sahipliğini, Rusya'nın Soçi kentine verdi.

RALLİ
Lizbon - Dakar Rallisi'nde birincilikleri, Fransız sürücülerden otomobil kategorisinde Mitsubishi ekibinden Stephane Peterhansel, 3. kez, motosiklet kategorisinde de KTM sürücüsü Cyril Depres elde ettiler. Yarışa katılan Türk sporcularından genel klasmanda Kutlu Torunlar 59., Kemal Merkit de 61. sırayı aldı. Dünya Ralli Şampiyonası'nda Citroen ekibinden Fransız Sebastien Loeb, 116 puanla ve üstüste 4. kez şampiyonluğa ulaştı.

ESKRİM
Rusya'nın Saint Petersburg kentindeki Dünya Büyükler Eskrim Şampiyonası'nda Fransa, adeta tarih yazdı. Horozlar, 4 altın, 2'şer de gümüş ve bronz madalyayla en başarılı ülke olurken tarihi bir sonuca da imza attılar. Belçika'nın Ghent kentindeki Avrupa Büyükler Eskrim Şampiyonası'nda Rusya, 3'er altın ve bronzun yanı sıra 4 gümüş madalyayla birinciliği, Fransa da 3 altın ve 4 bronz madalyayla ikinciliği elde etti.

Milliyet
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2007 Pazartesi 15:08:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?