26
Mayıs
2024
Pazar
SPOR

O 'GÜZEL İNSAN'LARDAN BİRİ DAHA GİTTİ...

Türk futbolu, bir değerini daha kaybetti. Eski Beşiktaşlı milli futbolcu ve spor yazarı Vedat Okyar, dün sabaha karşı hayata gözlerini yumdu.

 

O güzel insanlar, atlarına binip gidiyorlar. Türk futbol âleminin zarif oyuncusu ve kalemi Vedat Okyar, dün sabah aramızdan ayrıldı. Okyar’la ilgili ‘acı haberi’ ilk olarak Acıbadem Hastaneleri Yoğun Bakım Direktörü Prof. Dr. Nahit Çakar verdi ve Okyar’ın dün sabah saat 05.15’te hayatını kaybettiğini açıkladı. Çakar, yaptığı yazılı açıklamada, “27 Şubat 2009 tarihinde, yemek borusunda tümör (pek çok bölgede karaciğer ve akciğer metastazları ile birlikte) tespit edilen hastamız Vedat Okyar, ilaç tedavisi ile izlenmekte iken, merkezi sinir sisteminin dolaşımında meydana gelen bozulma sonucu beyin enfarktüsü ve enfarktüs içine kanama gelişmiştir. Bu nedenle sağ tarafını kullanamayan ve yeterli iletişim kurulamayan hastamız Acıbadem Maslak Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi’nde 11 gündür tedavi görmekteydi. Durumu ağırlaşan Okyar, sabah saat 05.15’te hayatını kaybetmiştir. Kendisine Allahtan rahmet, kederli ailesi ve sevenlerine baş sağlığı dileriz” ifadelerini kullandı.

 

43 penaltıdan 42’sini attı
Haberin duyulmasının ardından Beşiktaş Kulübü hemen bir başsağlığı mesajı yayımladı. Siyah-Beyazlı kulüp, resmi internet sitesinin girişini Vedat Okyar’a ayırırken, “Vedat abimizi kaybettik, iyi ki doğdun, iyi ki yaşadın, iyi ki Beşiktaşlı oldun, iyi ki seni tanıdık, tarihimizde ve kalplerimizde sonsuza dek yaşayacaksın” ifadelerine yer verildi. ‘

Tarifsiz Acılar İçindeyiz, Vedat Abimizi Kaybettik’ başlığıyla yayımlanan başsağlığı mesajında ise şunlar kaydedildi: “Beşiktaşımızın efsane kaptanı, unutulmaz futbolcusu, sevgili Vedat Okyar Abimizi kaybetmenin tarifsiz üzüntüsü içindeyiz. 1968-1976 yılları arasında yer aldığı Beşiktaş takımında 253 maçta formamızı giymiş, libero mevkiinin vazgeçilmezlerinden olmuş, kullandığı 43 penaltının 42’sini filelerle buluşturmuş, profesyonelliği neticesinde hiç sakatlık yaşamamış, âşık olduğu Beşiktaş formasıyla kaptanlığa kadar yükselmiş ve 42 yaşına kadar futbol hayatını sürdürmüş olan Vedat Okyar, ’Vedat Abimiz’ kolon kanseriyle verdiği mücadeleyi maalesef kaybetti. Futbolu bıraktıktan sonra başladığı spor yazarlığındaki kendine has üslubuyla taraflı tarafsız herkesin sevgisini ve saygısını kazanan Vedat Okyar, Beşiktaş’a olan aşkını her fırsatta dile getirmesiyle de tüm Beşiktaşlıların en sevdiği yorumcularımızdandı. Merhum’a Allah’tan rahmet, kederli ailesine, Türk spor basınına ve camiamıza başsağlığı diliyoruz.”

Okyar için başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmak üzere, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Köksal Toptan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Futbol Federasyonu, Türkiye Spor Yazarları Derneği, Anadolu Spor Gazetecileri Derneği, Basketbol Adamları Derneği Yönetim Kurulu birer taziye mesajı yayımladı. Aynı şekilde Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor, Sivasspor, Ankaraspor ve Bursaspor kulüpleri de başsağlığı mesajları üzüntülerini belirtti.

Hiç şampiyonluk göremedi

Vedat Okyar, 1945 yılında Bursa’da doğmuştu. Faal futbolculuk döneminde Bursaspor, Beşiktaş, Diyarbakırspor ve Karagümrük takımlarında forma giydi. Tekstilci olan babası Rahmi Okyar’ın, Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nde yönetici olduğu dönemde Beşiktaş’a transfer oldu. 33 kez Milli Takım’da yer aldı. Oyun kurucu özelliği ile dikkati çekti. Futbolu bıraktıktan sonra kısa süre tekstil işi yaptıktan sonra, 1981 yılından itibaren spor yazarı olarak Sabah, Fotomaç, Hürriyet ve Vatan gazetelerinde görev aldı. Beşiktaş’ta futbol oynadığı dönemde hiç şampiyonluk görememesi, en büyük üzüntüsüydü. (Spor Servisi, aa)

Fatih Terim: ‘Güzel adam’ kendisiydi
Futbol dünyamızın önde gelen simaları Vedat Okyar’a ilişkin görüşlerini NTVSpor’a açıkladı. Alıntılıyoruz...

Şenes Erzik (UEFA Asbaşkanı): Sadece futbolcu değil futbolun beyefendisiydi. Çok centilmendi, çok dosttu. Dün akşam müşterek bir arkadaşımızı aradım, ziyaretine gidelim mi dedim. “Bursa’ya gidecek, gelince gideriz, bugün geç oldu” dedi. Çok üzgünüm, çok erken kaybettik. Dostluğu hiç kimse tarafından unutulmaz, ağzından bal akardı tabiri tam Vedat için kullanılabilecek kelime. Allah rahmet eylesin.

Mahmut Özgener (Futbol Federasyonu Başkanı): Çok beyefendi bir insandı. Her şeyiyle ornek bir insandı. Futbolculuğuyla, spor yazarlığıyla çok özel bir insanı kaybettik. Bir hafta önce görmüştük, acı haberi maalesef bekliyorduk. Bize çok şeyler öğretti. Nur içinde yatsın. Ailesine sabır diliyoruz.

Özhan Canaydın ( Eski Galatasaray başkanı): Benim Bursa’dan arkadaşımdı, aile dostumuzdu. Benden iki yaş küçüktü. Çok sevişen abi-kardeştik. Başımız sağ olsun, çok güzel insandı. Babasını tanırım, ailesini tanırım, çok üzüldüm. İnsanları hiç kırmazdı, kavgacı tarafı yoktu, her şeyi sakin karşılardı, espriliydi. Karanlık konulara girmezdi, hep aydınlıktı. Güzel insan olabilmek için daha ne yapmak gerekir ki?

Fatih Terim (Milli Takımlar Teknik Direktörü): Başımız sağ olsun. Futbol ailesinin başı sağ olsun, çünkü futbol âlemindeki her insanın saygıyla anacağı, sevgiyle hatırlayacağı bir isimdi Vedat abi. Vedat abinin ayrı bir yeri vardı. Futbolcuyken de çok zarifti. Televizyon konuşmaları ve yazılarında da zarafet vardı. Futbolculuğu çok büyüktü ama bence insanlığı daha büyüktü. Allah toprağını bol etsin. Yazısında hep ‘Güzel adam’dan bahsederdi, ama ‘Güzel adam’ı Vedat abinin kendisinde aramak lazım önce. ‘Güzel adam’ kendisiydi. Bana ve birçok kişiye ‘Güzel adam’ diye yazı yazmış. İnsanın içinde güzellik olunca bir yerden çıkıyor işte.

utbolculuğundaki kabiliyeti ve yeteneği, normal hayatındaki gerek yazılı gerek sözlü futbol analizlerine sıçramıştı. Beğenmediği herhangi bir şey varsa zarif bir şekilde aktaran bir üslubu vardı. Çok sevdiğimiz abimizdi, Toprağı bol olsun. Allah rahmet eylesin. Kendisi çok güzel insandı.

‘Vedat abi’, onları da birleştirdi

Çarşı, Vedat Okyar ilk kez rahatsızlandığında bu pankartla üzüntülerini bildirmişti.

Vedat Okyar’ın vefatı, ezeli rakipler Beşik-taş, Fenerbahçe ve Galatasaray taraftarlarını bir araya getirdi. ‘Üç büyükler’in önde gelen taraftar grupları, Vedat Okyar için başsağlığı mesajı yayımladı. Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı, internetteki giriş sayfasını Okyar’a ayırıp ‘Başımız sağolsun’ derken, ana sayfasında da şu ifadelere yer verdi:

“Güle güle Büyük Kaptan. Beşiktaşımız’ın efsane kaptanı, unutulmaz futbolcusu, sevgili Vedat Okyar abimizi kaybetmenin tarifsiz üzüntüsü içindeyiz. Futbolu bıraktıktan sonra başladığı spor yazarlığındaki kendine has üslubuyla taraflı tarafsız herkesin sevgisini ve saygısını kazanan Vedat Okyar, Beşiktaş’a olan aşkını her fırsatta dile getirmesiyle de tüm Beşiktaşlılar’ın en sevdiği yorumculardandı. Beşiktaş ailesinin, Türk futbol dünyasının ve spor medyasının en önemli isimlerinden Vedat Okyar’ın vefatı, tüm camiamızı derinden sarstı. Merhuma Allah’tan rahmet, kederli ailesine, Türk spor basınına ve camiamıza başsağlığı diliyoruz.”

Fenerbahçe taraftarlarının sitesi ‘www.antu.com’da ise “Antu.com olarak Büyük Fenerbahçe taraftarı adına, efsane futbolcu, beyefendi futbol adamı Vedat Okyar’a Tanrı’dan rahmet, kederli ailesine, Beşiktaş camiası başta olmak üzere tüm futbolseverlere başsağlığı ve sabır diliyoruz. Nur içinde yat Vedat Okyar” denildi. Galatasaray taraftar gruplarından ‘Ultraslan’ın sitesinde de “Büyük usta Vedat Okyar’ın vefatını üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Merhuma Allah’tan rahmet sevenlerine ve yakınlarına sabır ve başsağlığı dileriz” ifadeleri kullanıldı.
 

Radikal
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2009 Salı 17:54:37
Güncelleme :21 Temmuz 2009 Salı 18:02:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?