19
Mayıs
2024
Pazar
SPOR

SOYUNMAYIZ AMA SÜSLÜ FOTOĞRAF ÇEKTİREBİLİRİZ

2007'de kurulan Trabzonspor Bayan Takımı, 2 yılda Türkiye şampiyonluğunu kucakladı. Takımın kaptanı ve hocası Zeliha Şimşek, 'Kadın futbolcuların erkeksi imajını yıkmak için soyunmayız ama süslü püslü resimler çektirebiliriz' diyor.

PASLAŞMALAR

"Öte yandan Trabzospor Bayan Takımı da Türkiye şampiyonu oldu..."
Maalesef "erkek oyunu futbol"un dışındaki bütün spor etkinlikleri satır aralarında kaynayıp gidiyor çoğunlukla.

Efes Pilsen'in tecrübeli ismi Kerem Tunçeri bile Fenerbahçe ile oynadıkları final serisinde çıkan olayları "basketbolun gündeme gelmesi açısından iyi" diyerek değerlendirmek zorunda kalabildi.

Şu günlerde de ettikleri, edemedikleri, edecekleri ve edemeyecekleri transferlerle gündemi meşgul eden "erkek futbol kulüpleri"ni bu hafta "pas geçip" bayan futbolcularla paslaşacağız. Evvela bir girizgâh lazım bu türden Paslaşmalar'a... Türkiye'de kadının ayağı futbola ilk olarak 1970'lerde değdi. 1971'de kurulan Dostlukspor ne yazık ki karşısında "eli hamurlu" başka rakip bulamayınca "erkek milleti"yle "dostluk ve gösteri maçları"yla yetinmek zorunda kaldı. 1980'lerde ise Dinarsu kadınları futbola soyundurdu! 90'larda Dinarsu yönetimi kadınları "evlerine" gönderdi. 2000'lerin başına kadar bir şekilde kadınlar lig statüsünde maçlar oynadı ama milenyumda yine kesintiye uğradı. 2005'te yeniden start alan kadın futbolu bugün Türkiye Futbol Federasyonu'nun himayesinde daha sıkı adımlarla basıyor yeşil sahalara. Zaten FIFA ve UEFA gibi kurumlar da bu konuda federasyonları biraz mecbur bırakıyor.

Sataşanlar oluyordu

Karadeniz'in "uşakları" çeyrek asırı geçen bir süredir şampiyonluğa hasret kaladursunlar, 2007'de kurulan Trabzonspor Bayan Futbol Takımı, 2 yıl içinde Türkiye Şampiyonu oldu.

Takımınantrenörü ve kaptanı Zeliha Şimşek, Karadeniz gibi "sert rüzgârlar"ın estiği bir coğrafyada bu işe nasıl cesaret ettiklerini anlatıyor önce: "Bu fikir Özkan Sümer'den çıktı. 2000'de kurulan KTÜ'nün takımı vardı. Ben orada oynuyordum. Özkan Hoca başkanken bizi yakından izliyordu. Bize o zaman malzeme de sağladı. Sonra 2007'de takımı kurduk."

"Bir futbol entelektüeli olan Özkan Sümer'in kıymet-i harbiyesini yeterince biliyor muyuz" diyerek boş alana bir pas atalım...

"Biz sadece futbol oynamak için yola çıkmadık" diyerek topu tekrar alan Zeliha Şimşek, "Her zaman dürüst olacağız, yalan söylemeyeceğiz, aile ve çevremize de bunu yansıtıp birbirimize destek olacağız" sözleriyle tamamlıyor cümlesini. Yani Albert Camu'nün "Futbol fena halde hayata benzer" demesine getiriyor sözü bir nevi Zeliha...

Çünkü, bu felsefeyi yeşil sahaya da yastıyorlar: "Gol yediğimizde kimse kimseye kızmadı. Bu sezon 5 maçı geriden gelip çevirdik. Dayanışmayla şampiyonluk geldi."

"Abartmadan, sakince" 2 yıldır çalıştıklarını söylüyor Zeliha. "Ki" diyerek, bir "ek pas"la sözünü tamamlıyor: "Bize sürekli 'Kadınlar işlerine erkeklerden daha çok sahip çıkıyor' dedi hocalarımız..."

Elbette başlangıçta "burun bükenler", "Gelin bizimle maç yapın" diyen erkekler olmuş. Ama şampiyonluk sonrası "Ha buradan iki tane kadını erkek takımına versek de onlar da şampiyon olsun" lafları eksik olmuyor şu günlerde Trabzonsporlu kadın kramponların kulaklarından. Bazı futbolcuların ailelerinin ikna edilmesi de "rakip sahada sıkışan oyunu" açmak kadar zor olmuş hani... Zeliha Şimşek, o çok öne çıkmak istemese de hocaları Hamit Cihan'ın kendilerine çok emeği geçtiğini söyleyerek bir "teşekkür pası atıyor" bizimle verkaça girerek...

Sponsor desteği lazım

Trabzonsporlu kadın futbolcular Türkiye'yi Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde temsil edecekler.

Gruptan çıkarlarsa 32 takımın yer alacağı eleminasyon turlarına kalacaklar.
Zeliha Şimşek, "Alacağımız her galibiyet bizim için bu yıl başarı olur" diyor zira Avrupa tecrübeleri yok.

Avrupa'ya da kafa tutmaları için sponsor desteği şart. Bugün bayan futbol takımlarının masrafını federasyon karşılıyor. Yine de maddi güçlüklerden ötürü bazen maça çıkılmayan durumlar yaşanıyor. Zeliha Şimşek, bir maçın maliyetinin en fazla 3-4 bin lira olduğunu belirterek sponsorlara "destek olun" topunu atıyor.
Bütün sezon boyunce en zevkli maçı Sakaryaspor ile oynamışlar. Çünkü maç Sakarya Stadı'nda kalabalık bir seyirci önünde oynanmış. Adeta bir Süper Lig maçı kıvamında yani.

"Keşke Süper Lig maçlarından önce oynansa maçlarımız" diyor Zeliha ama "çimler bozulur" gerekçesiyle "erkek dünyası" bu işe hayır diyor.

Golcü erkek takımına

Şampiyon oldular ya sık sık "golcülerinizi erkek takımında oynatalım" şeklindeki "espri atakları"na maruz kaldıklarını söylüyor Zeliha ve bir temenni pası atıyor: "İnşallah bir gün kadın erkek yan yana oynar futbolu." Trabzonsporlu kadın futbolcuların en beğendiği futbolcuyu sormamak olmaz. Takımın genel eğilimi "Yattara ve Alanzinho" ama "tip olarak" "Colman'ın hastayız" diyorlarmış... Zeliha'nın en beğendiği futbolcu ise "Galatasaray'ın ruhu Arda Turan"... Galatasaray'a pas atmışken Zeliha, "Üç büyüklerin takım kurmasını çok isteriz" diyor.

Dünyada bazı bayan futbol takımının oyuncuları soyundu bazıları ise "seksi pozlar" verdi.

Memleketin ahval ve şeraitine aldırmadan Zeliha Şimşek'e bu konuda "imalı bir pas" atıyorum. Zeliha da yürekli bir oyun ortaya koyuyor bu pasla: "Evet ben de gördüm onları. ‘Erkek gibi' imajını yıkmak için yapılan işler hoşuma gitti. Cüretkâr değil ama bizi süslü püslü gösterecek pozlar vermeye varım. ‘Erkeksi bayan' imajını yıkmak için de çok çalışıyoruz. Saçlarımızı uzattık ve kesimini yasakladık. Erkeksi giyinmek de takımda yasak. En güzel giyinene 5-10 lira ödül bile veriyoruz. Ama gerçekten işe yaradı..."

Cinsiyet ayrımına "sert bir şut çeken" Zeliha, "Belki bir gün ben de erkek futbol takımı çalıştırırım" diyor final pasında..

15 bin lira kazanıyorlar

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Bayan Futbolunu Geliştirme Yönetmeni Erden Or, Türkiye'de federasyona bağlı olarak 29 takım olduğunu söylüyor. Geçen sene 798 olan lisanslı bayan futbolcu sayısını ise Herkes İçin Futbol Lisansı olan oyuncular dahil 4500'lere çıkardıklarını belirten Or, "1. Lig'de 10, 2. Lig'de ise 19 takım var. Şimdi U-15 ve U-17 kategorisini başlattık. Seneye 1. Lig 12 takımlı olacak. Amacımız bölgesel ligler kurmak. Türkiye'de bayan futbolu ağırlıkla sahil şeridinde oynanıyor. Hakkâri ve Konya'da da takımlar kurulmuş olması ilginç" diyor. Sponsorların üç büyüklerin bayan takımı kurması halinde desteğe hazır olduğunu kaydeden Or, "Türkiye'de takımlar ilk 11'lerinde en fazla 2 yabancı oyuncu bulundurabiliyor. Yerli oyuncuların yıllık kazancı 15 bin, yabancıların ise 20 bin liraya kadar çıkabiliyor" diye konuşuyor.


HAKKÂRİGÜCÜ

Hepi topu 5 tane; o da kamuya ait futbol takımına sahip Hakkâri'de geçen yıl bir bayan futbol takımı kuruldu: Hakkârigücü...TFF Hakkâri İl Temsilcisi Adnan Aykut'un desteğiyle kurulan takım kente dair önyargıları "out"a atıyor. 23 sporcuları olduğunu belirten Aykut, "Seneye 2. Lig'de oynayacağız. Malatyaspor kapanınca Doğu ve Güneydoğu'dan sadece biz kaldık" diyor. Aileleri ikna etmek için başlangıçta çok uğraştığını belirten Aykut, "Bir kız nasıl şort giyer, nasıl futbol oynar diye karşı çıkıyorlardı. Ben de örnekleri gösterdim. Yüksekovalı işadamı Saadettin Güvener de bize maddi destek verdi. En büyük sıkıntımız ise tesis. Hedefimiz bir gün Türkiye şampiyonu olmak" diyor.

Hakkârili kardeşler Yılmaz Erdoğan ve Mustafa Erdoğan'dan da destek isteyen Aykut, "Ben bir memurum elimden çok fazla bir şey gelmiyor" diye konuşuyor.
Hakkârigücü'nün kurucularından olan Cemile Timur, aynı zamanda takımın hocası ve oyuncusu... Atletizmle uğraştığını ancak gereken desteği alamadıkları için bıraktığını söyleyen Timur, "GSGM destek vermeyince birçok arkadaşımız spordan koptu. Ben de futbol takımı kurmaya karar verdim ve Adnan Aykut ile bu işe giriştik.
Çevre baskısını futbol sevgimizle aştık. Burada 13-14 yaşlarında kızlar evlendiriliyor. Biz bunun önüne geçmek; kızların okuması ve spor yapması için çalışıyoruz" diyor. Feodal yapıya karşı mücadele ettiklerini belirten Timur da Hakkârili ünlü sanatçı ve işadamlarından destek bekliyor: "Bize karşı olan önyargıları kırmak istiyoruz. Her şey Türkiye için."

Fenerbahçe fanatiği olduğunu söyleyen Cemile Timur, bir gün İstanbul'daki bir büyük statta binlerce seyirci önünde oynamayı da hayal ettiklerini söylüyor.
 

Kenan Başaran - Referans
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2009 Cumartesi 18:24:57
Güncelleme :27 Haziran 2009 Cumartesi 18:37:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?