18
Mayıs
2024
Cumartesi
SPOR

UEFA KRİTERLERİNİ UYGULASAK LİGDE KULÜP KALMAZ

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, Turkcell Süper Lig'in başlamasına az bir zaman kala futbol kulüplerinin malî durumlarıyla ilgili Zaman'a çarpıcı açıklamalarda bulundu.

UEFA kriterlerinin uygulama konusunda kulüplerin istekli davrandığını belirten Özgener, bu sorunun futbol ailesi içinde çözülmesi gerektiğini söyledi. Özellikle futbol kulüplerinin lisans alırken ortaya koydukları mali kriterlerin hâlâ tam olarak yerine getirilmediğini vurgulayan Özgener, bu konuya açıklık getirerek kademe kademe geçiş sağlayacaklarını ifade etti. Türkiye'deki kulüplerin mali yapısının hiç de iç açı olmadığını vurgulayan Özgener şöyle konuştu:

"Kulüplere ciddi bir denetim gerekiyor. Zaten kulüplerden de denetim konusunda bir istek var. Biz konuyu gündeme getirdiğimizde 2. Lig, 3. Lig takımları gelin bizi denetleyin diyor. UEFA kriterlerini birdenbire katı bir şekilde uygularsak sıkıntı olur. Ben bu kararları uygulayacağım, yoksa şunu yaparım demek uygun değil. Kademeli olarak bunu uygulayacağız. 'Birinci sene bunları ikinci sene bunları, üçüncü sene bunları, yapacaksın, yapmazsan gerekli yaptırımları ortaya koyacağız.' diyeceğiz. Şimdilik kulüplere zaman tanımak lazım. Şu olacak bu olacak dersek adaletli olmaz, futbolun da önünü tıkamış oluruz."

ALACAĞI OLAN, BORÇSUZLUK

MAKBUZU İMZALAMASIN

2007 yılında Avrupa kupalarına katılan takımlarımızın UEFA mali kriterlerine uymadıkları için Futbol Federasyonu'nda buna geçit vermesi nedeniyle UEFA, Türkiye'ye 200 bin frank ceza vermişti. Bu gibi durumların bir daha meydana gelmemesi ve kulüplerin zarar görmemesi için denetlemenin gerekli olduğunu anlatan Özgener, bu konuda UEFA'nın yazılı kurallarını yerine getirmeye çalıştıklarını kaydetti. Özgener, sözlerine şöyle devam etti: "UEFA 'üst düzey mali müşavirlerden, denetim kurullarından rapor alacaksın' diyor. Borçsuzluk raporu istiyor. Çalışanlar borçsuzluk makbuzu veriyorsa iş orada bitiyor. Biz tek tek 'sen paranı aldın mı' diyemeyiz. Eğer alacakları varsa borçsuzluk makbuzu imzalamayacak. Kitabın dediğini uygulamak şart, bir aksaklık varsa o zaman detaylı bilgi isteriz." Özgener futbolun geleceğiyle ilgili kararları alırken 'biz bu kararı aldık oldu' mantığıyla hareket etmediklerini belirterek şunları aktardı: "Futbol Federasyonu prensip olarak futbolun geleceğini ilgilendiren kararlara imza atacağı zaman önce bir taslak hazırlar. Ondan sonra bunu futbol ailesine sunar. Kulüplerle paylaşırız. Doğrusu neyse bulmaya çalışacağız."

ÇÖZÜMSÜZLÜKTE ÜST SIRALARDAYIZ

UEFA nezdinde Türkiye kadar çözümsüzlük yaşayan ülke sayısının da çok fazla olmadığını gündeme getiren Özgener, bunun da önüne geçmek istediklerini belirtti. Türkiye'ye bu tür mali konuların itibar kaybettirdiğini de ifade eden Özgener bunun önlemini de şöyle alacaklarını kaydetti: "Kulüp bütçelerinin yüzde 20'sinden fazlasına borçlarına karşılık temlik verilmesine izin vermeyeceğiz."

Sorunların çözümünü ise iletişimde gören Özgener, yapacaklarını ise şöyle özetledi: "Futbol ailesi olarak biz birbirimize yardımcı olmalıyız. Daha fazla kaynaşmalıyız ve sorunlarımızı paylaşmalıyız. Federasyon olarak hiçbir kulübe ya da şahsa bir bağlılığımız söz konusu olamaz. Her kulüp bizimdir. Ayrıcalıklı kulüp tanımlamasını hiçbir zaman kabul etmem. Ancak daha sezonun ilk maçın da Beşiktaşlı yöneticilerin hakem kararlarına itiraz şekillerini kabul etmiyorum. Kulüpler zaten mali açından sıkıntı çekmektedir. Bir de idari anlamda kendi kendilerine sıkıntı yaratmaları sezonun geleceği adına bizleri düşündürmektedir."


Malî yapısını düzeltmeyenler yandı!
UEFA, mali kriterleriyle ilgili yaptığı sıkı denetimler sonucu yükümlülüklerini yerine getirmeyen kulüplere ciddi yaptırımlar uyguluyor. Son olarak Macaristan'ın Frençvaroş takımını mali yapısı uygun olmadığı için küme düşürdü. İtalya'da ise Empoli takımı uyarıları dikkate almayınca Avrupa kupalarının dışında bırakıldı. UEFA, mali denetimler sonucu yükümlülüklerini yerine getirmeyen ve dengeyi tutturamayan kulüpler için öncelikle ihtar uyguluyor. Sonrasında bu ihtar para cezasına çevriliyor. Federasyona olan borçların ödenmemesi gibi durumlarda yeni futbolcu alımı yasaklanıyor. Para cezasına rağmen hata devam ediyorsa puan indirimi sonrasında futbolcuya lisans verilmemesi takip ediyor. Son nokta olarak önce küme düşürülüyor, nihayetinde

ise kulüplerin tescili iptal ediliyor.
 

Atıf Keçeci - Zaman
Yayın Tarihi : 8 Ağustos 2009 Cumartesi 18:49:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?