25
Mayıs
2024
Cumartesi
SPOR

BİR KADINLA TANGO YERİNE TOPLA DANSI YEĞLERİM

Red Bull Street Style birincisi Norveçli Anders Solum: “Dünyanın en iyi futbolcularını sahneye çıkarın, bizim yaptıklarımız hareketleri yapamazlar. Top sektirme dışında tabii! Freestyle’ın en iyi isimlerini sahaya çıkarın... Ne olur? Hepimiz maçta çuvallarız”

11  yaşındaki Nijeryalı yarışmacı topla dans ederken yavaş yavaş soyunuyor. Boxer’ıyla kaldığında salonda alkış kopuyor. Kulak tırmalayan vuvuzelalar çalınıyor. Jürinin elediği başka bir yarışmacı sinirlenip jüriye doğru vole vuruyor. Ama ıskalıyor, top seyircilere rast geliyor. Bir diğeri topu ayağıyla bileğinin arasına sıkıştırıp taklalar atıyor, amuda kalkıyor. Topla breakdance yapan Fransız yarışmacı finali garantiliyor.

Tüm bu “sahneler” uluslararası serbest stil futbol yarışması Red Bull Street Style’dan. FIFA Dünya Kupası’nın ev sahipliğine hazırlanan 9 Güney Afrika Cumhuriyeti şehrinden biri olan Cape Town, milli takımlardan önce futbol cambazlarını ağırladı. Farklı ülkelerden gelen 60 yarışmacı topla müzik eşliğinde maharetlerini gösterdi. Türkiye’yi temsil eden Fatih Şaşmaz finale çıkamadı ama Avusturya adına yarışan Faruk Onmaz bundan önceki Red Bull Street Style’ın birincisini eleyerek dördüncülüğü kazandı. George Weah ve Edgar Davids’in jüriliğini yaptığı yarışmayı medya kontenjanından biz de izledik. Ve finalde Güney Afrikalı Kamal Ranchod’ı yenerek birinci olan Anders Solum ile konuştuk.

Freestyle’a nasıl merak sardınız?
Futbola hep ilgim vardı. Çocukluk hayalim futbolcu olmaktı. Ama büyüdükçe bu düşünceden uzaklaştım. 2006’da üniversiteyi bitirip bir okulda spor öğretmenliği yaparken bir arkadaşım bana bu işle profesyonel olarak ilgilenen Palle’nin freestyle videosunu gösterdi. İlgimi çekti, freestyle üzerine çalışmaya başladım.

Bir antrenörünüz var mıydı?
Freestyle’cıların hiçbirinin antrenörü yok çünkü çok yeni bir spor dalı, yapanlar çok genç. Freestyle videolarını izleyerek, saatlerce çalışarak, gördüğünüz bir hareketi geliştirerek pişersiniz bu işte. Kendi kendinizin antrenörü olursunuz. Ben de Norveç’te haftada altı gün, günde dört saat antrenman yapıyorum. Bazen hafta sonları neredeyse topla yatıp topla kalkıyorum. Sekiz saat çalıştığım oluyor.

Finalde yarışmacıların hemen hemen hepsi kısa boyluydu. Siz 1.90’sınız ama birinci oldunuz.
Kısa boylu olanlar hareketleri daha seri bir şekilde yapıyor. Daha kolay zıplıyorlar, takla atıyorlar. Bense bel altındaki hareketlerde daha iyiyim çünkü bacaklarım uzun. Bu bir avantaj, topun temas edeceği çok yer var bacaklarımda. Topu ayaklarımda daha rahat gezdiriyorum.

“Avusturya adına yarışan Faruk’la tarzımız benziyor”

Topla dansta iyisiniz peki ya kızlarla dansta? Romantik bir dansta partnerinin ayağına basanlardan mısınız?
Spor öğretmenliği eğitimim sırasında ikili danslar dersini almak zorundaydım. Ama buna pek bayıldığım söylenemezdi. Bir kadınla tango yapmak yerine topla dans etmeyi tercih ederim.

Yarışmacıların pek çoğu gibi breakdance yapmadınız. Neden?
Ben teknik hareketlere ağırlık veriyorum, tarzım bu. Avusturya adına yarışan Türk sporcu Faruk Onmaz’la tarzlarımızın benzer olduğunu söyleyebilirim.

Futbol sahasında sahnede olduğunuz kadar iyi misiniz?
Ne yazık ki hayır. Dünyanın en iyi futbolcularını sahneye çıkarın, bizim yaptıklarımız hareketleri yapamazlar. Top sektirme dışında tabii! Freestyle’ın en iyi isimlerini sahaya çıkarın... Ne olur? Hepimiz maçta çuvallarız. Bu şuna benziyor: Uzun mesafe kayak sporcusu kendi dalında birinci gelirken kayakla uzun atlamada yere çakılır.

Efsane ile yan yana
Afrika’dan yetişen gelmiş geçmiş en önemli futbolculardan, Liberyalı George Weah: “Ben Afrikalıyım, Afrika takımlarını tutuyorum. Kupayı da Güney Afrika’nın almasını istiyorum. Gittiği yere kadar Afrika takımlarını tutarım. Onlar elendikten sonraki favorim ise Brezilya.”

3 dakika, iki oyuncu ve bir topRed Bull Street Style yarışmasında eller ve kolların kullanılması puan kaybına neden oluyor. Yarışmacıların kapışma sırasındaki 20 saniyelik performanslarında birbirlerini hiçbir şekilde rahatsız etmemesi gerekiyor.

Kapışma şöyle oluyor: Oyuncular, ikili gruplar halinde karşı karşıya geliyor ve futbol topuyla hünerlerini sergiliyor. Toplam üç dakikalık performans süresi içinde, 20’şer saniyede bir sıra diğer oyuncuya geçiyor. Amaç en artistik hareketleri, çalan müzikle en uyumlu şekilde, yedi metrekarelik sahneden topu düşürmeden gerçekleştirmek. Jürinin değerlendirme yaparken üç kriteri var: Kontrol, yaratıcılık ve stil.

Elif Berköz Ünyay - Milliyet
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2010 Pazar 15:50:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?