22
Mayıs
2024
Çarşamba
SPOR

FUTBOL OYUNUNDA BÜYÜK REKABET

Futbol ve bilgisayar oyunu meraklılarının bu yıl FIFA mı yoksa PES mi daha iyi olacak, diye düşünerek sabırsızlıkla bekledikleri an geldi. FIFA 2008 Ekim başında satışa çıkmıştı. Konami firmasının 2002’den beri her yıl yenilediği Pro Evolution Soccer (PES) 2008 ise bu ay başında piyasaya verildi.

PES’in yeni versiyonunda yapay zeka, daha fazla lisanslı forma ve takım, maç anında tepkilere göre yüz mimikleri değişen futbolcular var. Son yıllarda eleştirmenlerden aldığı puanlarla FIFA’yı geride bırakan PES, satışlarda hálá FIFA’nın bir adım gerisinde. Aral İthalat’ın verdiği bilgiye göre futbol oyun pazarının yüzde 51’i FIFA’nın, yüzde 49’u PES’in.

250 TAKIM, 3 BİN FUTBOLCU

PES serisinin yıllarca en büyük handikapı, lisans eksiklikleriydi. Bu sorun yüzünden PES dünyanın ünlü futbol takımlarının isimlerini kullanamıyordu. Artık oyunda 250’den fazla lisanlı takım ve 3 binden fazla lisanslı futbolcu ismi var. Lisansı alınan takımlar arasında Brezilya, Portekiz, Yunanistan milli takımlarını, Newcastle, Tottenham, Göteborg, Panatinaikos, Spartak Moskova, Dinamo Zagreb ve Basel gibi kulüp takımlarını sayabiliriz. Ayrıca Türk Milli Takımı, Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş da mevcut. Türk Milli Takımı oyuncularının yüzleri ve mimikleri oyuna bire bir aktarılmış. Tek bir sorun var: Lisans alınamadığı için stadyumların çoğunun ismi oyunda gözükmüyor.
YAPAY ZEKA TAKTİK DEĞİŞTİRİYOR

Oyunda yeni nesil grafikler var. Gerçekçi görünen futbolcular, maç anındaki tepkilerle değişen yüz ifadeleri, kırışan ve kirlenen formalar, seyirci modelleri, gerçekçi statlar ve yepyeni gol sevinçleri. Ama yeni versiyonun belkemiği, oyuncuların hareketlerini ve paslaşmalarını izleyerek taktik geliştiren yapay zeka sistemi Teamvision. Maçları sürekli analiz eden Teamvision kullandığınız taktikleri anlayarak buna göre stratejisini değiştiriyor.

YENİ VE HEYECANLI BİR SPİKER

Konami firması, PES’in bu yeni versiyonunda bazı ufak hataları da düzeltmiş. Oyunun mönüsü tamamen değiştirilmiş: Daha renkli ve kolay kullanılabilir bir mönü var. Tüm ekranı kaplayan seçenekler aradığınızı bulup zaman kaybetmeden oyuna başlamanızı sağlıyor. Oyun içindeki kendini yere atma ve formadan çekme hareketleri de daha gerçekçi. PES 2008’de, önceki versiyonlarda maçı ölgün bir şekilde anlatan başarısız spikerin yerine yeni bir isim gelmiş; Jon Champion ve yorumcu Mark Lawrenson. Oyuna yeni hava koşulları eklenmemiş.

RONALDINHO’NUN FLİP FLAP’I

PES 2008’de yıldız futbolcular daha titiz bir şekilde yansıtılmış. Ronaldinho’nun flip flap’ı, Henry’nin sert ve isabetli şutları, Messi’nin Maradona stili top sürüşü gibi yeni hareketler de var. Örneğin Lionel Messi dripling yaparken top ayağından fazla açılmazken, daha düşük verilere sahip bir defans oyuncusu topu ayağından açıyor. Vole ve röveşata gibi artistik hareketler daha gerçekçi. Karambollerde oyunculara çarpıp gol olan pozisyonlara da kendinizi hazırlamanızda fayda var. Frikiklerdeki savunma barajında oyuncuların yerlerini seçmek tamamen oyuncunun elinde.

ONLİNE MAÇLARDA REKABET

Futbol oyunu severler için en önemli kriterlerden biri de online maç yapmak ve arkadaşlarla tatlı rekabete girmek. PES’in online modu hem rahat ve hem de offline oynarmış kadar düzgün çalışıyor. Bu modda kendinize bir takma isim veriyorsunuz. Her maç sonunda puanlar elde ediyor ve ligde sıralamaya giriyorsunuz.

FIFA VE PES KARŞI KARŞIYA

İnternetteki forumlarda oyun fanatikleri PES ve FIFA’nın yeni versiyonlarını karşılaştırıyor. İşte bazı yorumlar:

PES’in daha iyi olan en belirgin özelliği, gerçekçiliği ve kolay oynanabilirliği.

FIFA’nın en büyük kozu, daha iyi grafikleri ve elinde bulundurduğu takım ve oyuncu lisansları.

PES’in saha içi taktik mücadelesi daha iyi.

FIFA’nın takım sayısı ve online özellikleri güzel.

PES ses ve lisanslama konularında kendini geliştirmeli.

PES’te hakem FIFA’dan farklı olarak saha içinde rahatlıkla hareket ediyor.

FIFA’da oyuncu modelleri daha başarılı. PES’te oyuncular kayıyormuş gibi gözüküyor.

PES’teki oyuncular daha iri ve gerçekçi gözüküyor.

PES’te Türkçe tezahüratlar geri planda.

FİFA’yı oynamak çok daha zor.

PES’in seyircileri karton gibi değil.

Hakan GENCE /Hürriyet
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2007 Cumartesi 12:01:14
Güncelleme :19 Kasım 2007 Pazartesi 10:47:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet göktaş IP: 88.235.2.xxx Tarih : 21.03.2008 14:56:35

fifa kendini 2009 da çok daha değişik şekillerde sunmalı.pestegeri kalmıyacaktır..konami ve ea neler düşünüyor bilemeyiz ama 2009 da mükemmel oyunlar bizi beklior:)