28
Mayıs
2024
Salı
SPOR

15 yılda elli bin kilometre koştu

İstanbul'da yaşayan 55 yaşındaki Alman ultra maratoncu Michael Friedl, 15 yılda 50 bin kilometre koştuğunu söyledi.

Friedl'i yabancı bir şirket 1987'de iş için İstanbul'a göndermiş. Friedl, Türkiye'de çalıştığı dönemde 1992'de Marmaris'te tatil yaparken eşi Fulya Friedl ile tanışınca tamamen Türkiye'ye yerleşmeye karar vermiş.
Friedl, “Almanya'dan iş teklifi almıştım, dönmeyi düşünüyordum fakat Fulya ile tanışınca kararımı değiştirdim. Zaten Türkiye'yi çok seviyordum. 1994'de Fulya ile evlendik ve burada kaldım” diyor.

40 YAŞINDAN SONRA SPORA BAŞLIYOR

Michael Friedl, 40 yaşına kadar sigara ve içki içmiş, normal bir hayat yaşıyormuş.

40 yaşında spor yapmaya başlayan Friedl, o dönemi şöyle anlatıyor:

“Sigara içiyordum, bira içiyordum, Türkiye'de de rakı içmeye başladım. Fazla kilo aldım. 40 yaşında bir gün düşündüm, 'Böyle devam edemez, spor yapmam gerek' dedim. Herhangi bir sağlık sorunum yoktu. Önce çok yavaş başladım, 1 km, 5 km koştum, sürekli devam ettim.”

“İLK MARATONDA ATLETİZMİ BIRAKMAYA KARAR VERDİM”

Kendi kendine antrenman yaparak 1992'de ilk kez bir maratona katılan Friedl, çok zorlanınca maraton koşmayı bırakmaya karar vermiş, ancak sonra devam etmiş.

İlk maratonu Hamburg'ta koştuğunu anlatan Friedl, “1992'de ilk defa Hamburg'da maraton koştum. 5 saatte bitirdim, ama çok kötü oldum ve 'Artık maraton koşmam' dedim. Ancak daha sonra koşmaya devam ettim” şeklinde konuştu.

“ULTRA MARATON BENİ MUTLU EDİYOR”

İnternetteki antrenman programlarına bakarak kendi kendine antrenman programı hazırladığını vurgulayan Michael Friedl, internette görünce ultra maratona katılmaya karar verdiğini söyledi.

Friedl, şöyle devam etti:

“Ultra maraton koşusunu internette gördüm. Baktım insanlar 100-200 kilometre koşuyor. 'Ben de ultra maraton koşmak istiyorum' dedim. İlk ultra maratona 1999'da Almanya'da katıldım ve 75 kilometre koştum. Uzun mesafe olduğu için önce çok korktum, ama iyi oldu. Ondan sonra bugüne kadar ultra maratonlara katıldım. Ultra maraton beni mutlu ediyor. Ultra maratonda hiç durmadan 12 saat, 24 saat koşabiliyorsunuz. Ben geçen sene 24 saat hiç ara vermeden 202 kilometre koştum.”

“TÜRKİYE ADINA KOŞUYORUM”

Michael Friedl, ultra maratonda Türkiye adına koştuğunu kaydetti.

Bu sene uzunluğu 1200 kilometre tutan ultra maratona katıldığını ifade eden Friedl, şöyle devam etti:
“Ultra maraton 1200 kilometreydi, 17 günde koştuk. Günde ortalama 70 kilometre koşuyorduk. 35 kişi katıldı, genel klasmanda 6., 55-59 yaş grubunda 1. oldum. Benim için ultra maratonda önemli olan varışa gelmek. Kaç saatte bitirdiğin önemli değil.”

“15 YILDA 50 BİN KİLOMETRE KOŞTUM”

Michael Friedl, 1999'dan beri her sene 5-10 ultra maraton koştuğunu ve hepsini de tamamladığını kaydetti.

Hedefinin 2009'da 4 bin 700 kilometrelik ultra maratonda koşmak olduğunu dile getiren Friedl, şunları söyledi:
“Bugüne kadar 112 maraton, yaklaşık 40 ultra maraton koştum. 15 yılda toplam antrenman ve yarışlar dahil yaklaşık 50 bin kilometre koştum. Bundan sonraki hedefim 2009'daki Avrupa ultra maraton koşusuna katılmak. Bu 4 bin 700 kilometrelik bir koşu, 64 günde koşulacak.”

Türkiye'de ultra maraton için imkanların kısıtlı olduğunu vurgulayan Michael Friedl, “Ultra maraton için antrenman yapmak İstanbul'da çok zor. Yeşilköy'de Sarıyer'e kadar yolda koşup, geliyorum. Bu da tehlikeli oluyor. Zaman zaman Belgrad Ormanları'nda koşuyorum, ama orada tur attığım için motivasyonda zorlanıyorum. Avrupa'da ultra maratonu çok fazla ilgi var, ama Türkiye'de henüz yok” dedi.

Friedl, Kıtalararası Avrasya Maratonu'nda da daha önce koştuğunu, bu sene de Avrasya Maratonu'na katılacağını sözlerine ekledi.

YARAŞ: “ULTRA MARATON ÇOK ZOR BİR UĞRAŞ”

Atletizm Federasyonu Asbaşkanı Münir Yaraş, Michael Friedl'in koştuğu ultra maratonun çok zor bir uğraş olduğunu söyledi.

Normal maraton mesafesini aşan her maratonun ultra maraton sayıldığını belirten Yaraş, “Organizasyonu zor bir yarış. Türkiye'de hiç düzenlenmiyor” dedi.

Dünya Atletizm Federasyonu Yol Koşuları, Kros ve Dağ Koşuları Komite Üyesi olan Münir Yaraş, “Ultra maraton da bizim komiteye bağlı olarak yapılıyor. Son zamanlarda ultra maraton, dağ koşuları gibi ekstrem sporlara ilgi artıyor. Ultra maratona genelde Friedl gibi yaşlı sporcular katılıyor. Bakiye Duran adlı bayan bir sporcumuz da ultra maraton koşuyor” diye konuştu.
A.A
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2006 Cumartesi 16:39:29
Güncelleme :7 Ekim 2006 Cumartesi 16:50:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?