18
Mayıs
2024
Cumartesi
SPOR

2006'ya portakal damgası

2006 Almanya Dünya Kupası’nda turuncu renk hâkim olacak. Şampiyonanın favorileri arasında gösterilen Hollanda’nın dört teknik adamı da turnuvada görev yapacak. Hollanda’da Van Basten, Avustralya’da Guus Hiddink, Güney Kore’de Dick Advocaat ve Trinidad Tobago’da Leo Beenhakker, 2006’ya Portakalların damgasını vuracak.

Almanya'da yapılacak 2006 Dünya Kupası'nda farklı ülke takımlarıyla dört Hollandalı teknik adam boy gösterecek. 2002 Dünya Kupası'na katılamayan Portakallar, 2006 Almanya'da hem milli takım, hem de teknik direktörleriyle futbol arenasına çıkacak. Avustralya'yı çalıştıran Guus Hiddink, Trinidad-Tobago'dan Leo Beenhakker, Güney Kore'den Dick Advocaat ve Hollanda Milli Takımı'nın antrenörü Marco Van Basten Dünya Kupası’nda teknik adam olarak mücadele edecek.

2002 Dünya Kupası'na katılamayan Hollanda'yı 2006 Dünya Kupası'na Portakalların ünlü yıldızı Marco Van Basten götürecek. Dick Advacoaat'ın 2004 Avrupa Şampiyonası'ndan sonra görevi bırakmasının ardından Hollanda Federasyonu teknik direktörlük kariyeri olmayan bir dönemin ünü futbolcusu Van Basten'i getirdi. Hollanda futbolunun ağır toplarından Johann Cruyff'un da desteğini alan Van Basten, elemelerde Turuncu-Beyazlıları 32 puanla 2006 Dünya Kupası'na taşımayı başardı.



2002 Dünya Kupası'nda Güney Kore'yi dördüncü yaparak büyük bir başarıya imza atan Guss Hiddink, part-time olarak çalıştırdığı Avustralya'yı 32 yıl aradan sonra Dünya Kupası’na taşıdı. Daha önce Güney Kore'de milli kahraman olarak ilan edilen Hiddink, PSV Eindhoven'dan özel izin alarak temmuz ayında Avustralya ile anlaşmıştı. Futboldan çok rugbynin sevildiği ülke olarak bilinen Avustralya, Hiddink'le Okyanusya grubunu lider olarak tamamladı. Baraj maçlarında Güney Amerika grubunun beşincisi Uruguay'la karşılaşan Avustralya, güçlü rakibini eleyerek Almanya vizesi aldı. Kangurular ülkesinde ‘Aziz Gus' olarak anılan Guus Hiddink, Avustralya ile kariyerinde 3. kez Dünya Kupası'na katılacak.

Güney Kore Milli Takımı'nı çalıştıran Dick Advocaat da finallere gidecek bir başka Hollandalı. Euro 2004 Avrupa Şampiyonası'nda Hollanda Milli Takımı'nın teknik direktörlüğünü yapan Advacaat, ülkesinin yarı finalde elenmesi üzerine istifa etmişti. Geçen yıl Almanya'nın B.Mönchengladbach kulübünde kötü bir sezon yaşayan Hollandalı teknik adam, Birleşik Arap Emirlikleri'ni çalıştırmaya başladı. Advacoaat, ekim ayında Dünya Kupası finallerine gitmeyi büyük ölçüde garantileyen Güney Kore'nin ısrarlı tekliflerini kıramayarak, soluğu bu ülkede aldı.

Dünya Kupası'na katılacak dördüncü Hollandalı çalıştırıcı ise Karayipler'deki küçük bir ada ülkesi olan Trinidad-Tobago'nun milli takımının başında bulunan ve bir dönem İstanbulspor'u da çalıştıran Leo Beenhakker. Trinidad-Tobago, baraj mücadelesinde Bahreyn ile ilk maçta 1-1 berabere kaldıktan sonra, önceki gün oynanan rövanşı 1-0'lık sonuçla alarak tarihinde ilk kez Dünya Kupası'na katılma hakkı elde etti.

Yasin Tuncer /ZAMAN
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2005 Cuma 08:33:54
Güncelleme :18 Kasım 2005 Cuma 09:56:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?