26
Mayıs
2024
Pazar
SPOR

2014 adaylığından vazgeçti

Yaman çelişki!

Olimpiyatlara ev sahipliği yapabilme uğruna yıllardır IOC’nin kapısını aşındıran ve bu konuda yasa çıkaran ülke olarak tarihe geçen Türkiye, şok bir kararla 2014 Yıldızlar Yaz Olimpiyatı adaylığından vazgeçti

Olimpiyat adaylığı konusunda yasa çıkaran tek ülke olarak tarihe geçen ve yıllardır azimle IOC’nin kapısını aşındıran Türkiye, sessiz sedasız bir operasyon ve şok bir kararla 2014 Yıldızlar 2. Yaz Olimpiyatları adaylığını geri çekti.
Hayalkırıklığı ile karışık bol zayıflı bir karneyle döndüğümüz Pekin 2008’in ardından acilen altyapıya eğilme, yeniden yapılanma ve okullara yayılma hedefleri belirleyen spor teşkilatı, diğer ülkelerin pek itibar etmediği sıradan oyunları sahiplenmedeki becerisini dünya çapındaki bu önemli organizasyonda gösteremedi.

İlki 2010’da Singapur’da yapılacak oyunların 2014’de düzenlenecek ikincisi için 3 Şubat 2009’da Türkiye ile birlikte, Çin, Endonezya, Meksika, Fas ve Polonya ev sahipliği için IOC’ye başvuruda bulundular. Bu 6 ülke arasından Çin (Nanjing), Meksika (Guadalajara) ve Polanya (Poznan) yapmayı düşündükleri şehirleri belirleyerek IOC’ye bildirirken, Türkiye, Endonezya ve Fas ek süre talebinde bulundular. Bu üç ülkeye 1 Nisan tarihine kadar süre tanıyan IOC, süre dolduğunda üç ülkenin sessiz sedasız bir şekilde adaylıktan çekildiğini açıkladı.
Bu gelişmenin ardından IOC resmi stesinde yaptığı açıklamayla ev sahipliği yarışının Çin, Meksika ve Polonya arasında geçeceği, son kararın ise 2010’un Şubat ayında Vancouver’da yapılacak 122. IOC Genel Kurulu’nda verileceği belirtildi.

400 milyon dolarlık bir yatırımla İzmir’de yapılan Üniversite Oyunları’nın ardından milli bir servet harcanarak inşa edilen tesisler kaderine terk edilmiş şekilde yatarken, böyle bir organizasyonla değerlendirme şansı da siyasetin acımasız dişlileri arasında parçalanmışa benziyor.
Konuyla ilgili net bir açıklama olmasa da İzmir’in yerel seçimlerdeki tavrı ve kararlılığı bu başvurunun geri çekilmesinde önemli rol oynamış gibi görünüyor.
Trabzon’da yapılan Karadeniz Oyunları ile yine 2011’de Trabzon’da yapılacak Avrupa Gençlik Oyunları ve Erzurum’da yapılacak Kış Üniversite Oyunları için ciddi bir bütçe ile yoğun bir mesai harcayan teşkilatın bu dünya organizasyonundaki kayıtsız tavrına anlam verebilmek oldukça zor.

Takvim yoğun
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Togay Bayatlı, başvurunun geri çekilmesinde en önemli rolü yerel seçimler ve takvim yoğunluğunun oynadığını söyledi. Şehir belirlenmesinde geç kalındığı için IOC’den ek süre istendiğini ancak olumsuz cevap geldiğini belirten Bayatlı, “Hükümet yerel seçimlerle ilgili çalışmalar nedeniyle konuyla yeterince ilgilenemedi. Bu şehir seçimini ve hazırlıkları aksattı. Ek süre talebimiz de IOC’den geri dönünce yapacak fazla bir şey kalmadı. Ayrıca Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı ile yaptığımız görüşmelerde de dünya çapındaki organizasyonlar nedeniyle önümüzdeki yıllarda takvimin oldukça yoğun olduğunun söylenmesi alınan bu kararda önemli rol oynadı” diye konuştu.
Böylece dünya gençliğinin birbiriyle hem yarışıp hem kaynaşacağı, dünyanın gözünün de Türkiye’de olacağı ve olimpiyat adaylığı için ciddi bir adım atacağı tarihi bir fırsatı kaçırmış olduk.


 

Milliyet
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2009 Perşembe 19:45:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?