19
Mayıs
2024
Pazar
SPOR

acil önlem alınmalı

Ekonomiden sorumlu devlet eski bakanı Işın Çelebi, Galatasaray Kulübü'nün mali tablosunu tüm çıplaklığı ile ortaya koyan ayrıntılı bir rapor hazırladı.. Rapora göre kulübün borcu 180 milyon doları aşarken, önlem alınmazsa nakit açığı bir yılda 90 milyon dolardan 153 milyon dolara yükselecek..

Galatasaray'da yaşanan krizin resmi, ekonomiden sorumlu devlet eski bakam Işın Çelebi'nin hazırladığı bir raporla ortaya çıktı. Sır gibi saklanan birçok gerçeği gözler önüne seren rapora göre Galatasaray Kulübü'nün nakit açığı eğer bir önlem alınmazsa 2006 yılı sonunda 154 milyon dolara ulaşacak. Raporda, Galatasaray Başkanı Özkan Canaydın'ın açıklamalarının aksine kulübün borcunun 180 milyon doları aştığı da ortaya çıkti.

'Galatasaray Spor Kulübü Kurumsallaşma ve Çözüm Projesi Önerisi' başlıklı 36 sayfadan oluşan bu raporda yer alan rakamlar, Galatasaray'ın içinde bulunduğu durumu ilk kez resmi rakamlarla ortaya koydu. Rapora göre Galatasaray Kulübü'nün sahibi olduğu arazilerin üzerinde bulunan hacizler ve kulübün içerisinde bulunduğu borç inanılmaz bir seviyeye ulaşmış durumda. Ancak kulübün sahip olduğu gayrimenkuller bir kurtuluş umudu yaratabilecek düzeyde. Riva projesi kısa vadede yaşanan sıkıntılara bir çözüm olabilir, îşte Işın Çelebi'nin büyük bir titizlikle ve kulübün belgelerinden derleyerek hazırladığı rapor ve Galatasaray'ın çok tartışılan mali yapısının gerçek resmi.

Rapor, Galatasaray'ın toplam borcunu açığa çıkarıyor. Başkan Özhan Canaydın kulübün borcunun 150 milyon dolar civarında olduğunu, AIG hisselerinin sayılmaması durumunda ise bu rakamın 123 milyon dolar civarında olduğunu söylüyor. Ancak rapora göre kulübün 17.01.2006 tarihi itibarı ile borcu tam 180.1 milyon dolar. Bu rakam içinde bankalara olan borç 60.3 milyon dolarda kalıyor. Diğer borçların toplamı ise 119.8 milyon dolara ulaşıyor.

Yönetim, sarı kırmızılı kulübün kurtuluşu olarak görülen Riva projesi için yaklaşık 4 aylık bir çalışma yapti. Çalışmalar sırasında gelen teklifler sır gibi saklanırken, en son koz olarak TOKİ ismi ön plana çıkarılmıştı. Başkan Yardımcısı ve mali işlerden sorumlu yönetici Refik Arkan yaptiğı açıklamada, TOKİ'ye bağlı Emlak GYO firmasının teklifinin çok ciddi olduğunu ve kulübün kasasına en az 110 milyon dolar girebileceğim net bir şekilde söylüyordu. Oysa rapora göre Emlak GYO Riva için teklif dahi vermedi. Teklifler içinden en yükseği Ağaoğlu Grubu'na ait. Bu teklifte ise 250 milyon dolar asgari hasılat tutarından üzerinden Galatasaray'a yüzde 30 verileceği taahhüt ediliyor.

Önce Riva sonra diğer gayrimenkuller Raporda sadece resim çizilmedi, çözüm önerileri de listelendi. Buna göre çözümün anahtarı Riva ve bir Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı şirketi kurulması. Kısa vadede Riva projesinden yüzde 3-5'lik bir peşinat alımı ile 1 ay içinde gerekli nakit girişi sağlanabilir. İki ay içinde karar verilen firmadan taahhüt ettiği miktarın bir kısmı (% 10-20) peşin alınıp, kaybeden firmalara ödedikleri tutar iade edilebilir. Kulübün uygun gayrimenkulleri kurulacak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı şirketine devredilebilir.

Bankalarla uzlaşılarak borçlar bu şirket yardımı ile çözülebilir. Raporda Galatasaray'ın gayrimenkulleri de sıralandı. Buna göre Florya'daki 22 bin metrekarelik ve Mecidiyeköy'deki 2 bin 500 metrekarelik tapulu arazi, kurulacak aGYO'da ayni sermaye olarak kullanılabilir. Kulübün Florya'da biri 19 bin (irtifak hakkı), diğeri 62 bin metrekarelik (irtifak hakkı) iki arsası var. Sefaköy'deki 79 bin metrekarelik arsanın (irtifak hakkı) tahsisinin iptaline itiraz edildi. Küçükçekmece'deki 41 bin metrekarelik arsa (irtifak hakkı), Kalamış'ta ise 40 bin metrekarelik arsa (kira) var. Maltepe'deki 6 bin metrekarelik arazi (irtifak hakkı) park olarak kullanılıyor. İmar izninin çözülmesi gerekiyor.

Ali Sami Yen ile ilgili sözleşme tarihi 31.05.2005 tarihinde doldu. Bu konunun da ele alınması gerekiyor. Galatasaray Adası (irtifak hakkı) ile ilgili de proje üretilmesi öneriliyor. Maslak'ta 39.8 bin metrekarelik arsa sözleşmesinin yenilenmesi ve Sapanca'daki 8 bin metrekarelik arsanın (İrtifak hakkı) planlarının hazırlanması gerekiyor.

Beylerbeyi Stadı'nın (kira) Beylerbeyi A.Ş'ye kiralanması için talep yazısı cevapsız kaldı. Sorunun çözülmesi gerekiyor. Beyoğlu'ndaki kulüp Merkez Binası'nın (tapulu) değerine uygun biçimde ele alınması, Erenköy'deki Mart Kule'nin (tapulu) de değerlendirilmesi gerekiyor. Seyrantepe'deki 384 bin metrekarelik arazi (irtifak hakkı) için proje hazırlanması öneriliyor.

Vatan
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2006 Cuma 14:06:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?