28
Mayıs
2024
Salı
SPOR

AKP 'Babanı sustur' dedi

KKTC'de yaşanan siyasi çalkantı sonucu dağılan koalisyonun eski ortağı Demokrat Parti (DP) lideri Serdar Denktaş, KKTC Başbakanı ve Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) lideri Ferdi Sabit Soyer ile AKP'ye yakın olduğu ve koalisyon hükümetinin çöküşünde rol oynadığı öne sürülen Kıbrıs Din İşleri Başkanı Ahmet Yönlüer'in, kendisine son bir buçuk yıldır AKP hükümetini kastederek, "Babanın konuşmalarından çok rahatsızlar, babanı susturman lazım" dediklerini söyledi. 

DP ve Ulusal Birlik Partisi'nden (UBP) istifa ederek kurdukları "Özgür Parti"yle yeni hükümette yer alan 4 milletvekilinin AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli tarafından Ankara'da ikna edildiklerini söyleyen Denktaş, "AKP 'Biz karışmadık' diyor, ama Özgür Parti'nin lideri Turgay Avcı, Şaban Dişli'yle görüştüğünü açık açık söylüyor" dedi. 

Milliyet'i ziyaret eden Denktaş, krizin perde arkasında yaşananları Milliyet'e anlattı:

'BEN ONU SUSTURAMAM'
Son bir - bir buçuk yıldır, birkaç kez müftü vasıtasıyla, son olarak da Tiflis-Bakü-Ceyhan Boru Hattı'nın açılışı sırasında Ferdi Bey'in ağzından duyduğum bir şey var, 'Babanın konuşmalarından çok rahatsızlar, babanı susturman lazım.' Ben de onlara 'Denktaş 50 yıllık bir lider, 50 yıldır inandığı bir dava var ve tek başına da kalsa inandığı davayı savunur. Benim evladı olarak onu susturmam mümkün değil' dedim. Belli ki bu cevap bir şekilde bir yere ulaşmış. Herhalde "Madem öyle, işte böyle, biz size gösteririz' gibi bir karşılık verilmek istendi. Ya AKP kanadında çok ani bir refleksle böyle bir karar verildi ya da çok ilginç bir şekilde müftü ve Ferdi Bey tarafından kandırıldılar.

DİŞLİ İKNA ETTİ
Şaban Dişli Kıbrıslı milletvekillerini Ankara'ya çağırarak bu işe müdahil oldu. İstifa eden milletvekillerinden iki tanesi 'Ankara'da bizi ikna ettiler' diyerek geldi ve istifasını verdi. Zaten Özgür Parti'nin lideri Turgay Avcı, Dişli ile görüşüldüğünü ve kendilerinden destek istendiğini açık açık söylüyor.

PARA TEKLİFİNİ YÖNLÜER YAPTI
Bizim partiden bir milletvekili arkadaşımız bana gelip 'Başkan, bana 600 bin dolar teklif edildi, ben 600 bin doları hayatımda bir arada görmedim' dedi ve teklifi reddetti. Teklifi sunan Müftü Yönlüer. Aynı şekilde aynı teklifler UBP'den başka milletvekillerine de yapıldı.
Şu anda gerek müftü, gerekse de kurdukları yeni partinin temsilcileri, örgütlenme çalışmaları çerçevesinde gittikleri her yerde 'Bu partiyi AKP istedi, mağdur olmuş Türkiyelilerin mağduriyetini gidermek için kurdurttu, desteğinizi bekliyoruz' diyerek dolaşıyorlar. 'Kıbrıslı - Türkiyeli' ayırımını, 30 yıldır kapatmaya çalıştığımız yarayı yeniden kaşımaya başladılar.

PARA İÇİN AYRILDILAR
Ayrılanlar tamamen kişisel ikbal ve maddi tatmin için ayrıldı. Gittikleri her yerde zaten 'Gelin bize katılın, merak etmeyin, para pul sorunumuz yok' diyorlar. Biz 15 yıllık partiyiz para pul sorunumuz var, CTP'nin de var, UBP'nin de var. Sen daha üç günlük partisin, 'Para sorunumuz yok, merak etmeyin' diyebiliyorsan, bir yerden bir şey buldun demektir. Gizlenebilecek bir gerçek değil bu.

MÜFTÜNÜN ETTİĞİ YEMİNE İNANMAM
Müftü Yönlüer'in, 'Denktaşlar Kıbrıs'ta Türklüğü ve dini yok etmek için uğraşıyorlar' tarzında sözleri oldu. Kıbrıs'ta Denktaşların ne yaptığını bu şekilde yorumlayabilen bir insanın zekâ kapasitesi ne kadardır, Türk halkı iyi değerlendirmeli. Bu lafı ettikten sonra bu adamın Kuran'a ettiği yemine de inanmam ben. Dini siyasallaştırarak Kıbrıs'ta din ile siyasetin birbirinden ayrılmış olmasını tersyüz etmeye çalışıyorlar. Ancak Kıbrıs'ın laik yapısını değiştirmek mümkün değil. Kıbrıs Türkü için bu bir yaşam şekli haline gelmiştir ve 1950'li yıllardan beri de bu şekilde devam etmektedir.

RAUF DENKTAŞ BİLEREK KONUŞUR
Başbakan Erdoğan, Rauf Denktaş için 'Yaşına saygımızdan susuyoruz, bilerek de bilmeyerek de konuşuyor' dedi. Bir kere Kıbrıs dış politikasında Rauf Denktaş bir şey söylüyorsa, bilerek konuşuyordur; bilmeyerek söylediği bir söz yoktur. Kendisine duyulan saygı bir babaya, yaşlı bir lidere duyulan saygı kadarsa Sayın Erdoğan'da, bu kendisinin düşüncesi olur. Ama Türk halkının ve Kıbrıs Türk halkının, hatta rakiplerinin dahi Denktaş'a duyduğu saygı, bir dava için verdiği mücadeleye duyduğu saygıdır.

TAMİNCE'NİN YATIRIM TEKLİFİ YOK
Rixos oteller zincirinin sahibi Fettah Tamince'nin yatırım girişimini engellediğimi öne sürdüler. Bir kere Tamince'nin Turizm Bakanlığı'na herhangi bir yatırım müracaatı yok, şu anda devam eden, bilinen herhangi bir yatırımı da yok. Bana Ali Özmen Safa (Medview Homes Holding Yönetim Kurulu Başkanı) ve Ramsey'in sahibi Remzi Gür gelmişti, onlar da yatırım iklimini yoklamaya gelmişlerdi. Tamince ile iki defa değişik yerlerde karşılaştık, el sıkıştık; ama toplantı yaptığımızı hatırlamıyorum."

SOYER İÇTEN PAZARLIKLI
Ferdi Bey son zamanlarda işi kişiselleştirdi. Siyasi bir kavgası varsa bunu benimle yapması lazım, kayınpederimle ilgili konuyu gündeme getirmesi tam bir içten pazarlıkçılık. Kayınpederimle ilgili dosyanın savcılığa gönderilmesine dair bir tartışma aramızda hiç geçmedi, ama o bunu hükümetin dağılma nedeni olarak göstermeye çalışıyor, yalan söylüyor.

MEVCUT HÜKÜMETİ YOK SAYIYORUZ
Cumhurbaşkanı Talat'ın en ufak bir suçu yok bu işlerde, yalnızca belki bu sürece müdahil olup işin başlangıcında uzlaştırıcı bir rol oynamayı deneyebilirdi. Ancak parti işlerine karıştığı suçlamasıyla karşı karşıya kalmamak için biraz geri tutuyor kendini. Mevcut hükümeti yok sayıyoruz ve bu olmayan hükümetin hiçbir işlevine de katkıda bulunacak değiliz. Biz hemen erken seçim yapılmasını istiyoruz ve meclis boykotumuz, erken seçim kararını aldırıncaya kadar devam edecek.
Milliyet
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2006 Pazar 03:25:45
Güncelleme :1 Ekim 2006 Pazar 09:28:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?