19
Mayıs
2024
Pazar
SPOR

Almanlar kendilerini sevdi

Dünya Kupası, Almanya için futboldan çok daha fazlasını ifade eden bir görünüme büründü. Zincirler kırıldı, ülkede iyimser bir kutlama havası hakim olurken, takımından ve ülkesinden gurur duymak diğer ülkelerdeki gibi normal bir davranış haline geldi. 

Almanya’da nasyonal sosyalizmin milliyetçilik anlayışından duyulan korku ve tarihin yükü, Almanlar’ın yıllardır bayraklarına, milli marşlarına, hatta ordularına bile mesafeli yaklaşmalarına neden olmuştu. Ancak Dünya Kupası sayesinde bu korku yıkıldı ve Almanlar milli sembollerini gururla taşımaya başladı.

Daha birkaç ay önce Almanya’da “Sen Almanyasın” sloganıyla başlatılan kampanya insanları biraz daha iyimserliğe, kendisiyle, ülkesiyle barışık olmaya, Almanlar’a moral vermeyi amaçlıyordu. Kampanya Almanya’da alaycı yaklaşımlara konu olmuştu. Bazıları verilen mesajları çok safça bulurken, bazıları milliyetçilikle suçladı.

Ancak bu kampanyanın tutturamadığı hedef, Dünya Kupası atmosferi sayesinde gerçekleşmişe benziyor. Ellerde sallanan, balkon ve pencerelerden sarkıtılan, hatta suratlara boyanan Alman bayrakları ile Almanlar bir ay boyunca doyasıya eğlendiler, milli takımları için tezahüratta bulundular. Bazı gözlemciler bu durumu Almanlar’ın kendileriyle yeniden tanışmaları olarak değerlendiriyor.

Peki Alman futbolseverler ne düşünüyor? Milli sembollerle hiç gerginlik hissetmeden bu kadar içli dışlı olmalarına Almanlar kendileri de şaşırmış durumda. Özellikle Kupa’nın başladığı ilk günlerde bu yeni, alışılmadık görüntü hararetli tartışmalara neden olmuştu. Alman bayraklarının ellerde sallanması, karşılaşmalar öncesinde milli marşın hep birlikte söylenmesi... Yurtsever duygulara yeniden izin çıkmıştı.

Yabancılar ise kendileri için gayet normal olan yurtseverliğin Almanya’da bu kadar yoğun tartışılmasını şaşkınlıkla izlerken, Alman siyasiler ise ortaya çıkan bu durumdan memnun. Almanlar’ın yeni keşfettikleri yurtseverliği korumalarını umut eden Cumhurbaşkanı Horst Köhler, “Ülkede bir bayrak çılgınlığı yaşandığı gibi bir değerlendirmede henüz bulunamam. Ama bu ülkenin normalleşmeye devam ettiğinin, kendi bayrağını doğal bir şekilde gösterebildiğinin bir işareti. Bunu olumlu görmemiz gerektiğini düşünüyorum” diyor.
DW Türkçe / Hendrik Lünenborg
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2006 Pazartesi 18:40:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?