30
Mayıs
2024
Perşembe
SPOR

Aman yapmayın

Eski ‘başkan adayı’ Adnan Öztürk, G.Saray yönetimini ‘kredi anlaşması’ için uyardı.

“Yönetim, ekonomik krizi düşünerek çok dikkatli olmalı. Bu şartlarda 120 milyon $ kredi bulmak imkânsız ve çok sakıncalı.”

“Polat da kredi şartlarının kabul edilemez olduğunu teyit etti. Ama bunu bir güvenoyu meselesi olarak görmesi ise yanlış.”

G.SARAY yönetiminin Futbol A.Ş. ve Sportif A.Ş.’yi birleştirmek için almayı planladığı kredi, camiada tartışma yaratıyor. Divan toplantısında da, yönetimin Goldman Sachs ile yapmayı planladığı kredi sözleşmesi tartışıldı ve 3’e 2 ile yönetimin, ABD’li şirketle yapacağı kredi anlaşmasına onay verdi. Son kongrede başkanlığa aday olan, ancak seçime 1 hafta kala çekilen eski yönetici Adnan Öztürk, Polat yönetiminin kredi için yapmayı düşündüğü olağanüstü kongreye gidilmemesi gerektiğini öne sürdü. Dünya finans piyasalarında yaşanan durumun, kredi anlaşmasını sakıncalı hale getirdiğini savunan Adnan Öztürk, şöyle konuştu:

“KREDİ için yapılacak operasyonun ne olduğunu herkesin anlayabileceği bir lisanla ortaya koyulmalı. Sportif A.Ş. ile Futbol A.Ş.’nin birleşmesi gerektiği gerçek. Ama zamanlaması ve tarzı önemli. Yönetim ve başkanın bazı söylemlerini çok talihsiz görüyorum. ’Yok duvara çarparız, böyle olur, şöyle olur’ gibi. Teklif edilen kredinin miktarı 40 milyon dolar. Buna istenen faiz ise %25 nettir. 40 milyon dolar alır almaz, nakit olarak aracı kuruma ödenecektir. Ayrıca 2.5 milyon dolar da komisyonu var. Bunu çarptığımızda 40 milyon doların ilk seneki faiz oranı %31.2, ikinci ve üçüncü senelerdeki faizi ise net %25’tir. 40 milyon dolarlık anlaşma imzalanırsa, piyasadan 120 milyon dolarlık sendikasyon kredisi sağlamak için aracı kurum olmayı teklif etmektedir.

ALTINI çizerek söylüyorum. Aracı kurum, 120 milyon doların toplanması için, toplandığı zaman da faizi ne olacak diye hiçbir garanti vermiyor. Genel kurul buna dikkat etmeli. Yönetimin 40 milyon doları, 70 milyon dolara çıkarma hakkı da var. Yani ’önerilen kredi 160-170 milyon dolar diye tanımlama hataları’ yapılmamalı. Burada düşünülmesi gereken, dünyadaki finansal ortam itibariyle, bankalar birbirlerine kredi vermezken, şirketler verdikleri kredileri geri çağırırken, 120 milyon dolar kredinin rahatlıkla bulunabileceği konusunda ciddi şüpheler vardır. Hatta benim hiç şüphem yoktur, şu anda bulmak imkânsızdır. Bunu başkan da teyit etmiştir

‘POLAT’LA KONUŞTUK AMA!’

ŞU anda farazi hesaplamalarla bir maceraya girme zamanı değildir. Teklif edilen kredinin şartlarıyla ilgili net söylem yok. Halen dünyadaki ekonomik konjonktürler, bu tür farazi hareketlerde bulunmayı çok riskli buluyor. 40 milyon dolar için 4 senede ödeyeceğimiz para 42.5 milyon dolar. Sportif A.Ş. ile Futbol A.Ş.’nin birleştirileceğini kamuoyuna aylar önceden açıklamak, Sportif A.Ş.’nin hisse değerlerini aşırı derecede yükseltmiştir. Bu tür operasyonlar gizli yapılmalıdır. Birleştirmenin fiyat açısından zamanı doğru değildir. Dünyada kredi aramak için doğru zaman hiç değildir. Bu tür faizleri ödemeye kalkışmak da hiç doğru değildir. Diğer konu ise yeni stattaki kombine satışlarının şirket araclığıyla yapılacağı ve %8 komisyon ödeneceği. Bunu da aracı kurum şart koşmuş. Sonuçta bu %8’i de faizin üzerine ekleyebiliriz.

FUTBOL takımına 2 yılda yapılan, sadece yabancı futbolcularla ilgili yatırımın kulübe maliyeti 100 milyon dolar. Bunun karşılığında takımın kulübe ekonomik katkısı bu yıl ’sıfır’dır. Çünkü Şampiyonlar Ligi’nden elenildi. Geçen sene 26-27 milyon dolar maliyeti olan bir futbolcu aldık. Son 3 yılda gelen 3. teknik direktörümüz için de ’Gitsin mi, gitmesin mi?’ tartışmaları yapılıyor. Yardımcıları gönderiliyor. Gelinen noktada, bunu, kötü yönetime bağlamak gerekiyor. Adnan Polat ile detaylı konuştuk. Böyle bir kredi konusunda pozisyon almak için dünyada konjonktürün imkânsız olduğunu söyledik. Kredi şartlarının ağır ve kabul edilemez olduğunu kendisi de teyit etti. Ama enteresan şekilde, genel kurulun bir güvenoyu meselesi olduğunu iletti. Israrla bu genel kurulun iptal edilmesini söyledim.

GENEL kuruldan kredi talebi geçer ve 120 milyon dolarlık kısım G.Saray’a piyasadan kredi olarak sağlanamazsa, bunun kulübün prestijine ciddi zararlar vereceğini söyledim, hak verdi. Ben hâlâ genel kurulun iptalinden yanayım. Başkan “Bu yetkiyi almak, bu kredileri kullanacağım anlamına gelmiyor“ dedi. Onu anlamakta zorlanıyorum. Bu tür işler için zamanlama önemlidir. Zamanın yanlışlığında tüm dünya hemfikir. Yanlış zamanda yanlış operasyon yapmanın doğruluğuna artık genel kurul karar verecek. Bu arada bugüne dek kredi anlaşmasının G.Saray için mantıklı olmadığını açıkça söyleyen bir yönetici çıkmadı. Yönetimdeyken bunu kamuoyuna açıklayacaklarını da sanmıyorum.”

Vatan
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2008 Cuma 21:49:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?