16
Mayıs
2024
Perşembe
SPOR

Aslan'ın Avrupa yolu açık

UEFA Kupası gruplarının kura çekimleri dün yapıldı. Galatasaray, Fransa'nın Bordeaux, Yunanistan'ın Panionios, Avusturya'nın Austria Wien ve İsveç'in Helsingborg takımlarıyla eşleşti. Temsilcimiz ilk maçını 25 Ekim'de deplasmanda Bordeaux'yla oynayacak. Gruplarda ilk 3 sırayı alan takımlar bir üst turda mücadele edecek.


UEFA Kupası'nda Türkiye'yi temsil eden Galatasaray'ın rakipleri, dün İsviçre'nin Nyon kentinde çekilen kurada belli oldu. H Grubu'nda yer alan Sarı-Kırmızılılar, Fransa'nın Bordeaux, Avusturya'nın Austria Wien, Yunanistan'ın Panionios ve İsveç'in Helsingborg takımları ile eşleşti. H Grubu'ndaki 4 rakibiyle tek devreli lig usulüne göre oynayacak olan Galatasaray, ilk maçını 25 Ekim'de deplasmanda Bordeaux ile oynayacak. 8 Kasım'da Helsinborg'u Ali Sami Yen'de ağırlayacak olan Cim Bom, 29 Kasım'da Yunanistan'da Panionios'la oynadıktan sonra 20 Aralık'ta Ali Sami Yen'deki Austria Wien maçıyla grup karşılaşmalarını tamamlayacak. Böylesine kolay bir grupta yer alınması Galatasaray camiasını bir hayli yüreklendirdi.

2000 yılında UEFA Kupası'nı müzesine getiren Sarı-Kırmızılı takım, böylesine şanslı bir kuradan sonra kupayı yeniden Florya'ya getirmenin hayallerini kurmaya başladı. Galatasaray Yöneticisi Haldun Üstünel, UEFA Kupası'ndaki eşleşmeleri değerlendirirken, hedeflerinin kupaya mümkün olduğu kadar yaklaşmak olduğunu söyledi. Üstünel, grupta en iddialı takımların Fransa temsilcisi Bordeaux ve Avusturya'da lider durumda bulunan Austria Wien olduğunu; ancak Galatasaray'ın bu gruptan rahat çıkacağını söyledi. Üstünel; "Bordeaux Fransa'da 4. sırada, Fransa futbolu Türk futboluna ters geliyor. Geçen seneden kalma bir rövanş niteliği de var bu maçın. Avusturya'da Wien lider durumda. Panionios Yunanistan'da 6. sırada, Helsingborg ise İsveç'te 9. sırada bulunuyor. Bizi en çok Bordeaux ve Austria Wien zorlar. Ali Sami Yen'de oynayacağımız maçları taraftarımızın da desteğiyle kazanırız." diye konuştu.

Avusturya ekibinde bir Türk var

G.Saray'ın rakiplerinden biri olan Austria Wien'de bir Türk oyuncu da bulunuyor: Yüksel Sarıyar... Türk futbolunu yakından takip ettiğini belirten Sarıyar, şunları söyledi: "Galatasaray'ı zaten takip ediyorum. Çok güçlü bir ekip. Ümit Karan ile Gençlerbirliği'nde aynı takımda oynamıştık, inşallah G.Saray ile birlikte turu geçeriz. Galatasaray orta sahada çok baskılı bir oyun oynuyor, santrforları çok iyi, Hakan Şükür, Nonda ve Ümit Karan. Lincoln çok yetenekli bir oyuncu. Şu anda ligimizde lider durumdayız, ortada bir maç olur. İyi olan kazansın. Takımımızda Acimovic çok etkili bir isim, fırsat bulursa affetmeyen bir oyuncu. Bizim takımımızın önemli isimlerinden biri, girdiği pozisyonları çok iyi değerlendiriyor."

G.Saray, Turkcell Süper Lig'in 9. haftasında Ankaraspor ile yapacağı maçın hazırlıklarını sürdürdü. Florya Metin Oktay Tesisleri'nde, Teknik Direktör Karl Heinz Feldkamp yönetimindeki antrenman, basına kapalı gerçekleştirildi. Futbolcular fitness salonunda çeşitli çalışmalar yaparken, hafif sakatlığı bulunan Brezilyalı oyuncu Lincoln da takımla birlikte çalıştı. Sakat olan Okan ve Sabri'nin ise tesislerde tedavilerine devam edildi. Bu arada, milli takıma çağrılan Kongolu Nonda'nın, kampa katılmak üzere bugün İstanbul'dan ayrılacağı bildirildi. Ayrıca G.Saraylı futbolcular dün topluca grip aşısı oldu.

[BORDEAUX (Fransa)] Zidane, ilk kez burada parladı
1881'de kurulan Bordeaux, maçlarını 34 bin kişilik Jacques Chaban-Delmas Stadı'nda oynuyor. Fransa liginde 5 kez şampiyonluk sevinci yaşayan Bordeaux, 1995-96 sezonunda İntertoto Kupası'yla başladığı Avrupa kupası serüveninde UEFA Kupası'nda finale kadar yükselmişti. Bordeaux, finalde Bayern Münih'e kaybetmiş, ancak Zidane gibi bir yıldızı futbol dünyasının gündemine taşımıştı. 2005-07 arasında Brezilyalı Ricardo Raymundo Gomes'in çalıştırdığı Bordeaux, klasik 4-4-2 düzeniyle oynadı. Sezon başında Gomes'ten görevi devralan Fransız futbolunun efsane liberosu Laurent Blanc da aynı sistemle oyuncularını sahaya sürüyor. Blanc, kadro yapısında fazla oynamamasıyla dikkat çekiyor. Kaleyi kaptan Ulrich Lame korurken, defans Souleymane Diawara, Mathieu Chalme, Marc Planus ve Franck Jurietti'den oluşuyor. Orta sahada Alou Diarra, Wendel, Fernando ve Johan Micoud, forvet hattında Jussie ve David Bellion, Blanc'ın tercih ettiği isimler. Son iki lig maçında sahadan mağlup ayrılan Bordeaux'nun attığı 13 golün 6'sında David Bellion'un imzası var.

[AUSTRIA WIEN (Avusturya)] İki teknik direktörü var
1911'de kurulan Austria Wien, ülkenin önde gelen kulüplerinden biri. En son 2005-06 sezonunu şampiyon olarak tamamlayan Austria Wien, 23 kez ligi zirvede bitirmeyi başardı. Mor-Beyaz forma renginden dolayı Menekşeler olarak tanımlanan A. Wien formasını giyenler arasında Türk oyuncu Yüksel Sarıyar da bulunuyor. Avusturya doğumlu Sarıyar, bir dönem Kocaelispor ve Gençlerbirliği'nde forma giymişti. Avusturya liginde 14 maçta topladığı 29 puanla lider olan A. Wien sadece bir maçta sahadan mağlup ayrıldı. Thomas Parits ve Georg Zellhofer'in çalıştırdığı A. Wien'in kalesini Macar Safar koruyor. Standfest, Bak, Schiemer, Gercaliu defansta Zellhofer'in görev verdiği isimler. Sulimani, Blanchard, Yüksel Sarıyar ve Latafa orta sahada, Kuljiç ve Asimoviç forvet hattında forma şansı buluyor. UEFA Kupası İlk turunda Norveç takımlarından Valerenga'yla eşleşen Austria Wien, 2-0 kazandığı ilk maçın rövanşında ise sahadan 2-2'lik beraberlikle ayrılınca gruplara kalmaya hak kazandı.

[PANIONIOS (Yunanistan] İzmir'de kurulan bir takım
Panionios, 1890'da İzmir'de kurulmuş bir Yunan takımı. Kurtuluş Savaşı sonunda kulüp kurucuları Atina yakınlarında Yeni İzmir adını verdikleri bir köye taşınarak, takımlarını yaşattılar. Maçlarını 11.700 kapasiteli Panionios Stadı'nda oynuyor. 1979 ve 1998'de Yunanistan Kupası'nı kazanan Panionios, 1971'de Balkan Kupası'nı müzesine götürdü. Yunan liginde şampiyonluk sevinci yaşamamasına karşılık, Yunan futbolunun önemli isimleri Fyssas, Tsiantakis, Nikos Anastopoulos ve Thomas Favros gibi isimleri yetiştiren kulüp olarak ünlendi. Alman Ewald Lienen'in çalıştırdığı Panionios, 4 maç sonunda 7 puan topladı. Takımın en değerli oyuncuları 1,5 milyon Euro'luk Lourenco ve 1,2 milyon Euro'luk Michael Delura. Diğer oyuncuların değeri 1 milyon Euro'nun altında bulunuyor. Geçtiğimiz sezonu 5. sırada tamamlayan Panionios, bu sezon ise 3. haftası geride kalan birinci ligde, 7 puan toplayarak 6. sırada bulunuyor. Panionios UEFA Kupası ilk turunda Fransız Sochaux'yla eşleşti. İlk maçı 2-0 kazanan Yunan ekibi rövanşta 1-0 yenilmesine rağmen tur atlamayı başardı.

[HELSINGBORG (İsveç)] En büyük silahı Larsson
İsveç liginde 24 maçta 8 galibiyet, 8 mağlubiyet ve 8 beraberlik alan Helsingborg'u farklı kılan özelliği Galatasaraylı Tobias Linderoth'un babası Andreas'ın forma giydiği takım olmasıdır. Baba Linderoth, 1978-80'de Helsingborg forması giydi. Yine ilginç bir ayrıntı ise Hakan Şükür'ün İnter forması giydiği dönemde, Helsingborg'un İtalyan rakibini geçip adını Şampiyonlar Ligi'ne yazdırmasıydı. İngiliz Stuart Baxter'in çalıştırdığı Helsingborg'un yıldızı, futbolunun sonbaharını yaşayan Henrik Larsson. İsveç futbolunun son dönemde yetiştirdiği en önemli yıldızlardan biri olan Larsson, Celtic formasıyla attığı gollerle adını ezberletti. Barcelona formasını giydikten sonra ülkesine dönen Larsson, geçen yıl 8 haftalığına M. United'e kiralanmıştı. Henrik Larsson, 24 maçta 8 gol atarken, partneri Razak Omotoyossi 13 gol attı. UEFA Kupası İlk turunda Hollanda'dan Heerenveen'le eşleşen İsveç temsilcisi ilk maçı 5-3 kaybetmesine rağmen rövanşı 5-1 kazanarak tur atlamayı ve gruplara kalmayı başarmıştı.




GALATASARAY'IN PROGRAMI:
25 Ekim 2007 : Bordeaux-Galatasaray
8 Kasım 2007 : Galatasaray-Helsingborg
29 Kasım 2007 : Panionios-Galatasaray
20 Aralık 2007 : Galatasaray-Austria Wien



--------------------------------------------------------------------------------

H GRUBU:

Bordeaux (Fransa)
Austria Wien (Avusturya)
GALATASARAY (Türkiye)
Panionios (Yunanistan)
Helsingborg (İsveç)



--------------------------------------------------------------------------------

[UEFA KUPASI'NDA DİĞER GRUPLAR]

A GRUBU: AZ Alkmaar (Hollanda), Zenit St. Petersburg (Rusya), Everton (İngiltere), Nürnberg (Almanya), Larisa (Yunanistan)

B GRUBU: Panathinaikos (Yunanistan), Lokomotiv Moskova (Rusya), Atletico Madrid (İspanya), Kopenhag (Danimarka), Aberdeen (İskoçya)

C GRUBU: Villarreal (İspanya), AEK Atina (Yunanistan), Fiorentina (İtalya), Mlada Boleslav (Çek Cumhuriyeti), Elfsborg (İsveç)

D GRUBU: FC Basel (İsviçre), Hamburg (Almanya), Rennes (Fransa), D. Zagreb (Hırvatistan), SK Brann (Norveç)

E GRUBU: Bayer Leverkusen (Almanya), Sparta Prag (Çek Cumhuriyeti), Spartak Moskova (Rusya), Toulouse (Fransa), FC Zurich (İsviçre)

F GRUBU: Bayern Münih (Almanya), Bolton (İngiltere), Sporting Braga (Portekiz), Kızıl Yıldız (Sırbistan), Aris Selanik (Yunanistan)

G GRUBU: Anderlecht (Belçika), Tottenham Hotspur (İngiltere), Getafe (İspanya), Hapoel Tel Aviv (İsrail), Aalborg (Danimarka)

...
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2007 Çarşamba 04:37:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?