22
Mayıs
2024
Çarşamba
SPOR

Avrupa futbolun pazarı

Deloitte’un futbol finansmanı raporuna göre, gelirlerinde bu sezon yüzde 9’luk artış olan Avrupa futbol liglerinin toplam kazancı 12.6 milyar euroya (17 milyar dolar) yükseldi. Avrupa’da en fazla kazanan lig ise İngilizler’in Premier Lig’i oldu

Deloitte’un Avrupa liglerinin futbol kulüplerinin finansal verilerini inceleyerek hazırladığı yıllık futbol finansmanı araştırmasına göre, Avrupa futbol liglerinin 2005-2006 sezonundaki toplam kazancı 12.6 milyar euroya çıktı. Bir önceki sezonda olduğu gibi en yüksek kazancı 2 milyar euro ile İngiltere Premier Lig kulüpleri elde etti. Araştırmanın futbol sektöründeki ticarileşmenin güçlenerek sürdüğünü ortaya koyduğuna dikkat çekilen raporda, Avrupa futbol liglerinin gelirlerinde bu sezonda yüzde 9’luk bir artış olduğu belirtildi. 

Artışta Avrupa’nın önde gelen beş ligi olan İngiltere, İtalya, Almanya, İspanya ve Fransa’daki kulüplerin gelirlerindeki büyümenin önemli rol oynadığı vurgulanan raporda, gelecek sezon 2.5 milyar euroluk yeni TV anlaşmaları ile Premier Lig kulüplerinin gelirlerinde patlama beklendiği bildirildi. 

Avrupa’nın en büyük 5 liginde kulüplerin elde ettiği toplam gelirin 6.7 milyar euro düzeyine çıktığı, pazar paylarının ise yüzde 53 olduğu ifade edilen raporda, UEFA Şampiyonlar Ligi’nin merkezi yayın ve sponsorluk anlaşmalarından 600 milyon euro gelir elde ettiği, bu gelirin yüzde 72’sini oluşturan 437 milyon euronun grup elemelerini geçen 32 kulübe dağıtıldığı kaydedildi. 

Deloitte Türkiye Denetim Ortağı Ömer Tanrıöver, özellikle İngiliz kulüplerinin ortaya koyduğu gelir ve kâr artışının futbol sektörünün ilerleyeceği yönü gösterdiğini vurgulayarak, “Türk kulüplerinin Avrupa liglerinde mücadele eden kulüplerden öğrenecekleri çok şey var” dedi.
Vatan
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2007 Cuma 10:47:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?