26
Mayıs
2024
Pazar
SPOR

Avrupa'ya ulaştık!

Maç yayın haklarını vergiler dahil 4 yıllığına 2.2 milyar dolara satarak başarıya imza atan Türkiye Futbol Federasyonu’nun Başkanı (TFF) Mahmut Özgener, Türk futbolunun Avrupa düzeyine ulaşan ekonomik büyümesini yeni kriterlerle sportif başarıya çevireceklerini söyledi. Özgener, rekor kaynakla artık Anadolu kulüplerinin de Süper Lig’de şampiyon olabileceğini vurguladı.

4 saat süren 161 turluk rekor ihalenin ardından futbol yayın haklarını 2014 yılına kadar 2.2 milyar dolara satarak başarıya imza atan Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) Başkanı Mahmut Özgener, ekonomik olarak Avrupa düzeyine ulaşan Türk futbolunun başarı olarak da çıtayı yükseltecegini belirtti. Türkiye’de futbolun artık farklı bir yapıya kavuşacağını söyleyen Özgener, “Vergiler hariç (A) grubu yayın hakkıyla yılda 321 milyon dolar kaynak sağlamak, bizim sorumluluğumuzu da artırdı. Ekonomik büyüklük sportif başarıları getirecek, Türkiye’de bu kaynakla Anadolu kulüpleri de şampiyon olabilecek” dedi.
Sponsorluk yüzde 300 arttı

Türk futbolunda son yıllarda gerek yayın gelirleri gerekse sponsorluklarda önemli gelir artışının yaşandığını kaydeden Özgener, şöyle konuştu: “Ancak her ne kadar gelir artışı olsa da gider artışları futbolun gelişimini engelledi. Bugün hem ligimizin değeri açısından hem de sponsorluk gelirlerinde Avrupa’nın 6’ncı büyük ülkesiyiz. Futbolda sporsorluk gelirleri son dönemde yüzde 300 arttı. Ancak ekonomik büyüklüğümüzle sportif başarılarımız aynı pararelde gelişmedi. Kaynak bakımından Avrupa seviyesine ulaşsak da, başarı açısından aynı şeyi söyleyemiyoruz. Giderler gelirlerden çok olunca istediğimiz noktaya bir türlü gelemedik.”

Türkiye’de futbol her şeyin üstünde

TÜRKİYE Futbol Fedarasyonu’nun (TFF) Milli Takımlardan Sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Levent Kızıl ise çok iyi bir diplomasi ile maç yayın gelirlerini ileri götürdüklerini belirterek, “Bu TFF’nun büyük başarısıdır” dedi. Kızıl, şunları söyledi: “300-350 milyon doların realistik olduğunu biliyorduk. Türkiye’de futbolun herşeyin üstünde olduğunu bir kez daha gördük. Şimdi asıl amaç bu büyük kaynağın doğru kullanılmasını yönetmek. Başkanımız bu konuda kaynağın harcanması ve futbolun yükselmesi için yeni kriterler üzerine çalışıyor. Kulüplerin borçtan kurtulup gelişmesini sağlayacağız. Futbolun kalitesi artacak. Stadların kalitesi yükselecek. Bu Türk futbolu için son fırsat. Çıta çok yükselecek ve sportif başa-rılar arta-cak.”

Futbolun geleceğini gördüm

MAHMUT Özgener, “Yayın hakkı ihalesinde 300 milyon doların aşılacağı konusunda güçlü beklentiniz varmış. Bu beklentiniz neden kaynaklandı?” sorusu üzerine şunları dile getirdi: “Türkiye bir futbol ülkesi. Futbolla yatılıp futbolla kalkılıyor. Futbola verilen önem çok net ortada. Son yıllarda zaten hem yayın bedellerinde hem de sponsorluktaki artışla futbolun değerinin arttığını çok net gözlemliyorduk. Bunların hepsini üst üste koyduğumuzda da 300-350 milyon dolar arasında bir değerin oluşacağını tahmin ettik. Global krize rağmen yayın gelirlerinde tarihinin en büyük yükselişini yaşamamız futbolun gücünü bir kez daha ortaya koydu.”

Yeni kriterler getiriyoruz

ÖNÜMÜZDEKİ 4 yıl elde edilecek büyük kaynakla birlikte yeni bir sürecin başlayacağını vurgulayan Özgener, şunları anlattı: “Bu süreçte kaynağın futbol kulüplerine doğru şekilde aktarılması ve kullanılması için yeni kriterler oluşturuyoruz. Her ne kadar Türk futbolu UEFA kriterlerini uyguluyor olsa da eksik bazı noktalar vardı. Biz şimdi üzerinde çalıştığımız yeni kriterlerle artık gelir-gider dengesinin daha sağlıklı olmasını sağlayacağız. Türkiye’nin herşeyi olan futbolun ekonomik büyüklüğünü sportif büyüklüğe çevireceğiz.”

Ödemede aksama olasılığını aklımıza bile getirmiyoruz

MAHMUT Özgener, “Digiturk, (A) tipi naklen yayın hakkı için size vergilerle birlikte yılda 424.2 milyon dolar ödeyecek. Ödemede aksama olursa ne yapacaksınız?” sorusuna şu yanıtı verdi: “9 yıldır Digiturk’le birlikte çalışıyoruz. Böyle büyük bir kaynağı futbola aktarmasının ardından ‘Ya ödeyemezse’ sorularını pek doğru bulmuyorum. Böyle bir şeyi aklımıza dahi getirmiyoruz.
9 yıldır 1 kuruşu bile bir gün geciktirmeden ödediler. Futbola en büyük desteği veriyorlar.”

Avrupa liglerinin yayın bedelleri

İtalya: 990 milyon Euro
Fransa: 668 milyon Euro
İngiltere: 650 milyon Euro
İspanya: 576 milyon Euro
Almanya: 412 milyon Euro
TÜRKİYE: 420 milyon dolar
 

Emre Özpeynirci - Hürriyet
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2010 Cumartesi 22:47:58
Güncelleme :16 Ocak 2010 Cumartesi 22:57:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?