22
Mayıs
2024
Çarşamba
SPOR

Beşiktaş ŞOK'a girdi!

İsviçre Federal Mahkemesi'nin Del Bosque için yapılan itirazı reddetmesi Beşiktaş'ı şoka soktu. 8.5 milyon euroluk 'asrın cezası' takımdaki ödeme ve transferlere ağır darbe oldu..

Beşiktaş, kapı önüne koyduğu Del Bosque'ye yaklaşık 8.5 milyon euro (14.5 milyon YTL) ödemeye mahkum oldu. Siyah-beyazlı kulüp, daha önce CAS'ın verdiği kararın iptali için İsviçre Federal Mahkemesi'ne başvurmuştu. Ancak bu mahkeme de Beşiktaş'ı haksız buldu ve iptal talebini reddetti. Bu gelişmeyle birlikte Beşiktaş'a 7.5 milyon euro ana para ile 2005 yılından bu yana işleyen yüzde 5 faiz, CAS ve Federal Mahkeme sürecindeki iki tarafın avukat ve mahkeme masrafları da dahil olmak üzere yaklaşık 8.5 milyon euroluk bir fatura çıktı.

BOSQUE ANLAŞMAYA ÇALIŞMIŞTI
Başkan Yıldırım Demirören'in Del Bosque'yi gönderdikten sonra anlaşma süreci yaşanmasına rağmen, Türk Tahkim Kurulu'nun İspanyol teknik adamı 280 bin dolar borçlu çıkartan kararı Beşiktaş'ı rahatlatmıştı. Bu süreçte Del Bosque'nin "1 milyon euro verin. Bu dosyayı kapatalım" teklifine Beşiktaş, "Hayır" yanıtını verince olay bugünkü noktaya geldi. CAS'ın aldığı hiçbir kararı bozmayan İsviçre Federal Mahkemesi'nin bu tavrına rağmen süreci uzatan Beşiktaş, 'Bile bile lades' oldu. Camiada şimdi bu faturayı kimin ödeyeceği tartışılmaya başlandı. İspanyol teknik direktörün yanı sıra yardımcıları; Grande, Minano ve Jimenez'in de tüm alacakları ödenecek. Ayrıca karara göre, dava masraflarıyla birlikte tazminat için 27 Ocak 2005'ten bu yana faiz işletilecek.

AVRUPA KUPASI TEHLİKESİ!
Beşiktaş'ın transferde hız kesmesinin asıl nedeninin bu 8.5 milyon euroluk fatura olduğu ortaya çıktı. Futbol şube sorumlusu Celal Kolot'un "Roberto Carlos'tan daha iyisini alacağız" sözüne rağmen yıldız bir futbolcu yerine ekonomik isimlere yönelmesi ve transferin gecikmesinin ardında parasal sıkıntı olduğu bildirildi. Beşiktaş'ın Del Bosque'nin parası için avukatlarına ya ödeme takvimi ya da teminat vermesi gerekiyor. Aksi halde Kartal, Avrupa Kupası maçları öncesi sıkıntı yaşayabilir. Bu arada yönetim borsaya gönderdiği yazıda, "Tigana'ya Beşiktaş'ın borcu yoktur" açıklamasını yaptı.

Senetler nasıl ödenecek?
Kartal'a çıkarılan bu ağır fatura, direkt Beşiktaş A.Ş'ye ait olduğu için teknik olarak şirketin bu ceza karşısında İMKB'ye iflas bildirimi yapması ya da sermaye artırımına gitmesi gerekiyor. Sermaye artırımı için de kaynak gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde Beşiktaş'ın Ziraat Bankası'ndan 40 milyon dolar yeni kredi alacağı iddia edilmişti. Siyah-beyazlı yönetim para sıkıntısı nedeniyle futbolcuların alacakları için senet vermişti. Ortaya çıkan 8.5 milyon euroluk Del Bosque faturası bu ödemeleri büyük ölçüde aksatacak. Beşiktaş yönetimi yeni transferleri Rüştü, Cisse ve Tello'ya da sözleşmeleri gereği sezon öncesi yapacağı ödemelerde de sıkıntı çekecek.

KAZIM KANAT: Zengin babanın şımarık çocuğu
Beşiktaş'ın 5 kuruşu bile Beşiktaş'ındır. Bu paranın kuruşu bile harcanırken, harcayanın eli titremelidir. Ama nerede! Sayın Yıldırım Demirören, Beşiktaş'ın parasını kendi parası gibi üstelik eli bile titremeden harcıyor. Dahası bu parayı harcarken, 'Zengin babanın, şımarık oğlu' gibi davranıyor. Altını çizerek şunu yazıyorum: "Ben öyle büyük başkanım ki Real Madrid'e bir sezonda 5 kupa kazandıran Del Bosque'yi bile kovdum" havası ile caka satan Demirören, bu tazminatı kuruşuna kadar cebinden öder. Şunu da bir kenara not edin: Bu paranın KDV'sini de bay Reha Muhtar öder. O geceyi lütfen hatırlayın. Demirören'in eline verdiği, "Göreve son" tebliğini gözlerinin içi parlayarak okuyan Muhtar niye sıkıyı görünce istifa edip kaçtı gitti? Şimdi de ekranlara çıkıp 'Beşiktaş'ın ağır abisi' havasını atıyor! Sözün özü şudur: Sayın Demirören, 'Kulübe 25 milyon dolar borç verdim' diye övüneceği yerde, 'Beşiktaş'ı borç batağına neden soktum' diyerek üzülmeli ve istifa etmelidir.

KISMET ERKİNER (CAS ÜYESİ): Sorumlu Beşiktaş'tır
Bu ceza Türkiye'ye kesilmiş bir cezadır. Hepimiz üzgünüz. Dünyada ve Türkiye'de spor hukukçuları oluştu. Bu karar diğer Türk kulüpleri ve Beşiktaş yöneticileri için örnek olmalı. Sözleşmelere imza atılırken, çok dikkatli olmak gerek. Beşiktaş'ın bu tabloyu yaşamasında başından sonuna kadar bir ihmal ve eksiklik var. Federal Mahkeme, bu davayı kabul ettiğinde bile CAS'ın kararını onaylayacağı hukuksal açıdan açıktı. Beşiktaş'ın burada kazancı, ana parayı ödeme sürecini ötelemek oldu. Aynı zamanda borç miktarı, masraflar ve faiziyle birlikte büyüdü.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2007 Perşembe 06:11:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İbrahim ÇAKICI IP: 85.108.100.xxx Tarih : 26.07.2007 09:26:43
YAHU NE ZAMAN TÜRK VE TÜRKİYE LEHİNE BİR AVRUPA MAHKEMESİ KARARIYLA SEVİNECEĞİZ?...