22
Mayıs
2024
Çarşamba
SPOR

Blatter: Gekekirse atın

FIFA Başkanı Sepp Blatter Dünya Kulüpler Şampiyonası için bulunduğu Japonya'da son haftalarda İtalya Seri A'da ortaya çıkan ırkçı ve faşist olaylarla ilgili sert açıklamalarda bulundu.

FIFA Başkanı Sepp Blatter, futbol kulüplerine çağrıda bulunarak, ayrımcılık ve ırkçı yaklaşımlar gösteren futbolculara tolerans göstermemeleri gerektiğini söyledi. Blatter Lazio-Livorno maçında neo-faşist selamı veren Paulo Di Canio gibi oyuncuların gerekirse takımlarından ve futbol müsabakalarından men edilmesi gerektiğini ifade etti.

Futbolda ırkçılığa ve ayrımcılığa yer olmadığını vurgulayan Blatter, "Futbolumuzda ki bu ayrımcılığa karşı dayanıklı olmak zorundayız. Bu yaşadıklarımız çok ciddi bir olaydır çünkü ayrımcılık her zaman ciddi bir olay olmuştur. Bu yüzden bu olayları başlatanları derhal kendi bünyemizden çıkarmalıyız" dedi. Lazio Futbol Kulübü bu hafta başında Livorno maçında yaptığı faşist hareketlerden dolayı Di Canio'ya 8 bin Euro para cezası vermiş ancak herhangi bir yasaklama getirmemişti. İtalya Futbol Federasyonu ise, aynı nedenden dolayı futbolcu hakkında soruşturma açmıştı. Bu konuya da değinen FIFA Başkanı, "Kesinlikle, para cezaları ayrımcılığa ve aşırıcılığa karşı caydırıcı bir önlem olamaz. Bu tür olaylara karışan futbolcular ve kulüpler daha caydırıcı cezalar almalılar. Gerekirse müsabakalara çıkarılmamalılar" diye konuştu.

Özellikle son dönemde Avrupa futbolunda baş gösteren ve genellikle siyahi oyuncuları hedef alan ırkçılık geçtiğimiz hafta İtalya'da uzun süre gündemde kalmıştı. İtalya Seria takımlarından Messina'nın Fildişi Sahilli oyuncusu Zoro, İnterli taraftarlar tarafından yoğun tepkilere ve hakaretlere maruz kalmıştı.

Bunun üzerine futbol federasyonu maçlara ırkçılığa karşı pankartlarla çıkılmasını ve maçların 5'er dakika geç başlatılmasını kararlaştırmıştı. Ancak, son hafta oynanan Lazio-Livorno maçında Lazio'lu oyuncu Paulo Di Canio maçta attığı golden sonra kendi taraftarlarının bulunduğu bölüme giderek faşist diktatör Mussolini'nin 'neo-faşist' selamını vermişti.

.
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2005 Cuma 13:35:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?