19
Mayıs
2024
Pazar
SPOR

Bu sporcular paraya para demiyor

Onlar dünyanın en başarılı sporcuları. Pistte, çim parkurda, parkede, toprak kortta hünerlerini gösterip milyonlarca sporseverin alkışını alıyorlar. Ama dünya onların sadece hünerlerini konuşmuyor. Aynı zamanda kazançları da dilimize dolanıyor.

ABD’nin ünlü spor dergisi Sports Illustrated, 2005 rakamlarıyla dünyanın en çok kazanan sporcularını ilan etti. Bu listeye göre ABD’li sporcuların hakimiyeti sürüyor. ABD’li golfçü Tiger Woods en tepedeki yerini kaptırmazken yıllık 100 milyon dolar sınırını da iyiden iyiye zorluyor.

1 Tiger Woods (30, ABD-Golf)

97,6 milyon dolar

Dünyanın bir numaralı golfçüsü en çok kazanan sporcular listesinin zirvesindeki yerini koruyor. Gelirinin 87 milyon dolarlık kısmı Nike, Rolex anlaşmalarından. Golfçü için genç sayılabilecek 30 gibi bir yaşta kariyerinin 11. major, yani büyük turnuvasını kazandı. Efsane rekortmen Jack Nicklaus’un 18 major’lık rekorunu kırmaya doğru gidiyor. Geçen ay Liverpool yakınındaki Hoylake parkurunda Britanya Açık’ı kazandıktan sonra gözyaşlarına boğuldu. Çünkü mayıs ayında kaybettiği babası Earl Woods’u bir türlü unutamıyor. Tiger, gelecek yıllarda da yeşil çimdeki ustalığıyla, içten kişiliğiyle çok kazanmaya devam edecek gibi gözüküyor.

2 Michael Schumacher (37, Almanya-Formula 1)

80 milyon dolar

Yedi dünya şampiyonluğu, 89 yarış birinciliği, 68 sıralama turu zaferi. Hiçbiri hırsını bitiremedi. Genç kuşaktan Alonso ve Raikkonen’e karşı tam gaz mücadeleyi sürdürüyor. Bu sezon Alonso’yla arasındaki puan farkını, 25-26-27 Ağustos’taki Türkiye Grand Prix’si öncesi, 25’ten 10’a indirdi. Ferrari takımından yılda 35 milyon dolara yakın maaş alıyor. Sponsor gelirlerinin katkısıyla 80 milyon doları buluyor.

3 Phil Mickelson (36, ABD-Golf)

45,9 milyon dolar

Kariyerinin zirvesine 30’lu yaşlarının ortasında ulaşan Mickelson bunun karşılığını da alıyor. Son üç yıldır bir major turnuva kazandı. Ford’la imzaladığı anlaşmanın katkısıyla sponsorluk gelirleri bir yılda 21 milyondan 40 milyon dolara yükseldi. Tiger Woods ile rekabeti sürdükçe kazananlar listesinde yükselebilir.

4 Shaquille O’Neal (34, ABD-Basketbol)

34 milyon dolar

Dev pivot, yıllar ilerledikçe gücünden biraz kaybediyor ama para basmaya da devam ediyor. Takımı Miami Heat’ten yılda 20 milyon dolar alıyor. Üstelik Heat geçen yıl NBA şampiyonu olurken takımı en iyi oyuncusu da değildi. Genç Dwyane Wade sazı eline aldı. Hálá 14 milyon dolarlık hatırı sayılacak bir sponsorluk geliriyle listede üst sıraya tutunuyor.

5 Kobe Bryant (27, ABD-Basketbol)

33,6 milyon dolar

Bir maçta 81 sayı atan bir basketbolcunun ilk beşe girmesi şaşırtıcı değil. Takımı Los Angeles Lakers’ı belki finale taşıyamadı ama halen NBA’in en büyük sayı makinesi. Lakers’dan yılda 15,6 milyon dolar alıyor. 2005’te Sony, Nike ve Upper Deck gibi sponsorlar sayesinde saha dışı gelirini ikiye katlayıp 18 milyon dolara çıkardı.

6 Carson Palmer (26, ABD-Amerikan futbolu)

31,5 milyon dolar

Cincinati Bengals takımının yetenekli oyuncusu sadece üç sezonda Amerikan futbol ligi NFL’e kendisini kabul ettirdi. Geçen aralık ayında altı yıllık yeni bir sözleşme imzaladı. Bu sözleşme öncesi peşin aldığı 24 milyon dolar onu bir anda en çok kazananlar listesine soktu. Sponsorluk geliri henüz 800 bin dolar.

7 Valentino Rossi (27, İtalya-Motosiklet)

30 milyon dolar

Moto GP’de 2005’i üstüste beşinci kez şampiyon bitiren Rossi’nin banka hesabı da sürekli şişiyor. Gelirini bir önceki yıla göre 3 milyon dolar artırıp ilk kez 30 milyon doları geçti. Eğer 2007’de veya 2008’de Formula 1’de bir Ferrari koltuğuna oturursa sponsorluk gelirlerini daha artırabilir.

8 Ronaldinho (26, Brezilya-Futbol)

29,1 milyon dolar

Futbol dünyasının şu andaki bir numaralı reklam yıldızı. 2005’te David Beckham’dan çok kazanmayı başardı. Bunda en büyük pay, 20 milyon dolara yaklaşan spor dışı gelirinde.

Pepsi, Nike gibi sponsorlar büyük yıldıza ödedikleri meblağlarla onu dünyanın en çok kazanan futbolcusu yapıyor.

9 LeBron James (21, ABD-Basketbol)

28,6 milyon dolar

Bu genç sporcunun yıllık ücreti henüz 4,6 milyon dolar. Buna karşılık kolayca en çok kazanan 10 sporcu arasına giriyor. Müthiş potansiyeli ve başarılı saha performansı sponsorları etrafında pervane yapıyor ve ona yılda 24 milyon dolar kazanıyor. Siz onu bir de takımı Cleveland’dan yılda 16 milyon dolar almaya başlayacağı 2007-08 sezonundan sonra görün.

10 Derek Jeter (32, ABD-Beyzbol)

28 milyon dolar

New York Yankees takımında oynayıp da ücretinden yakınan yıldız beyzbolcu var mıdır acaba? Yankees, kadrosundaki oyunculara bir sezonda toplam 196 milyon dolar ödüyor. Shortstop denilen en kilit pozisyonda oynayan takım kaptanı Jeter da yılda 21 milyon dolarla aslan payını alıyor.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2006 Pazar 07:06:36
Güncelleme :20 Ağustos 2006 Pazar 07:18:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?