31
Mayıs
2024
Cuma
SPOR

Büyük gün geldi çattı!

BURAYA NASIL GELDİLER?

Fenerbahçe tarihe geçti

Evsahibi takım Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi'nde İnter, PSV Eindhıven ve CSKA Moskova'yla paylaştığı grubu ikinci tamamlayarak tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi gruplarından çıkmayı başardı.

Ön elemede Anderlecht engelini aştıktan sonra Şampiyonlar Ligi macerasına evinde oynadığı İnter maçıyla başlayan sarı-lacivertli takım; o karşılaşmada belki de Avrupa arenasında tarihinin en iyi futbollarından birini oynayarak rakibini yendiğinde bu senenin diğerlerinden farklı olacağı belli olmuştu.

Daha sonra CSKA deplasmanından bir puan çıkaran Fenerbahçe, PSV'yi ise önce deplasmanda, daha sonra da kendi evinde mağlup ederek gruptan çıkma yolunda büyük bir adım attı.

Fenerbahçe, beşinci maçında İnter'e yenilmesine rağmen, son maçta Saracoğlu'nu dolduran taraftarının desteğiyle tur atlamayı başardı.

Sevilla kötü başladı, şahane bitirdi

Son iki sezonun Uefa Kupası galibi ise, Şampiyonlar Ligi'nin görece kolay sayılabilecek gruplarından birindeydi. Ancak Sevilla'nın şanssızlığı, ilk maçının grupta oynayacağı en zor maç oluşuydu ve İspanyollar, deplasmanda Arsenal'e 3-0 yenilerek kötü bir başlangıç yaptı.

Ancak Sevilla, arada yapılan teknik direktör değişikliğine rağmen kalan beş karşılaşmasında Steaua Bükreş ve Slavia Prag'ı ikişer kez, Arsenal'i ise bir kez yenerek 15 puan topladı ve attığı 14 golle hem gücünü kanıtladı, hem de grup birinciliğini Arsenal'in elinden aldı.

TAKTİK ANALİZ

Fenerbahçe

Fenerbahçe'nin taktiksel anlamdaki güçlü yönüne geçmeden önce önemli bir zaafından söz etmek gerekiyor. Fenerbahçe bu sezon rakip seçerek oynuyor. Şampiyonlar Ligi'nde ve ligdeki derbi maçlarda üst düzey bir motivasyon ve hevesle sahaya çıkan sarı-lacivertli takım; görece önemsiz maçlarda aynı performansı sergileyemiyor. Ancak Sevilla eşleşmesi dahilinde oynananacak karşılaşmaların Fenerbahçe tarihinin en önemli maçları arasında gösterilmesi bu sorunu ortadan kaldıracakmış gibi görünüyor.

Fenerbahçe'nin maça tam anlamıyla konsantre olduğu zaman yaptığı en iyi iş savunmayla ileri uç arasındaki mesafeyi kısa tutarak, rakip kim olursa olsun orta sahada akıllıca bir baskı kurmayı başarabilmesi. Özellikle Selçuk-Aurelio ikilisinin yorulmak bilmez performansları ve akıllıca adam paylaşımlar sayesinde Fenerbahçe, kendi evindeki maçlarda topa daha çok sahip olan ve buna bağlı olarak da daha çok pozisyona giren takım olabiliyor.

Roberto Carlos'un yalnızca topla değil, topsuz alanlarda da üstlendiği liderliğine Alex de Souza'nın da efektif oyunuyla katkıda bulunması Fenerbahçe'nin hücum anlamındaki seçeneklerini de arttırıyor.

Ancak Sarı Kanaryalar'ın bir eksiği kırılgan motivasyonsa, diğeri de savunmanın hâlen oturmamış olması. Özellikle baskı altındayken top çıkarmakta zorlanan Fenerbahçe savunmasında, Edu'yla Lugano'nun farklı karakterde oyuncular olması da yer yer ciddi paylaşım hatalarına neden oluyor. Tam da bu yüzden, Fenerbahçe orta sahasına Sevilla karşısında çok iş düşecek. Çünkü rakip hücum oyuncuları orta saha direncini aştıkları anda, taş gibi bir savunmayla değil, her an hata yapma ihtimali olan bir dörtlüyle karşılaşacaklar.

Sevilla

Sevilla'nın son iki yılda Uefa Kupası'nı kaldıran ve geçen sezon İspanya Ligi'nde şampiyonluğa oynayan Sevilla olmadığı kesin. Zira hem o takımı yaratan Juande Ramos sezon ortasında Tottenham'a gitmek için ayrıldı ve yerini Manolo Jiménez'e bıraktı; hem de sezon başında takımın genç yıldızı Antonio Puerta'nın beklenmedik ölümü takımın moralini alt üst etti.

Elbette 43 yaşındaki Jiménez, birlikte çalıştığı Ramos'un ayrılmasından sonra onun kurduğu düzeni bozmadı. Neydi bu düzen: Son derece disiplinli ve hızlı oynanan, herkesin görevini ve alanını ezberlediği klasik bir 4-4-2.

Sevilla Jimenez'in önderliğinde de aynı futbolu oynamayı sürdürüyor. Jesus Navas ve genç oyuncu Diego Capel'in kanatlardaki devingenliğine; uzun boylu, fuleli ve güçlü bir forvet olan Kanoute'nin dağıtıcılığı da eklenince Sevilla, maç boyunca topa sahip olmayı seven ve hızlı, dikine oynayarak rakip savunmaları allak bullak edebilen bir takım haline geliyor.

Tıpkı Fenerbahçe gibi Sevilla'nın da yumuşak karnını savunması teşkil ediyor aslında. Jimenez sezon başından beri savunmanın göbeğinde oynayacak ideal ikiliyi bulamadığı gibi, Endülüs ekibinin topluca hücuma çıkma alışkanlığı zaman zaman geride ciddi açıkların oluşmasına neden oluyor. Gruptaki ilk maçta Arsenal, rakibinin bu zaafını iyi değerlendirerek karşılaşmayı 3-0 kazanmayı bilmişti.

FORM DURUMU

Fenerbahçe

Son Maçlar Maç Sonuç Tarih Şampiyona
Ç.Rizespor - Fenerbahçe 2 - 4 15.02.2008 TURKCELL SÜPER LİG
Fenerbahçe - G.OFTAŞSpor 3 - 1 10.02.2008 TURKCELL SÜPER LİG
Fenerbahçe - Galatasaray 0 - 0 03.02.2008 FORTİS TÜRKİYE KUPASI
Sivasspor - Fenerbahçe 1 - 4 27.01.2008 TURKCELL SÜPER LİG
G.Antepspor - Fenerbahçe 0 - 5 20.01.2008 TURKCELL SÜPER LİG
Fenerbahçe - İst. Belediye 2 - 2 13.01.2008 TURKCELL SÜPER LİG

Sevilla

Son Maçlar Maç Sonuç Tarih Şampiyona
Espanyol - Sevilla 2 - 4 16.02.2008 LA LIGA
Sevilla - Barcelona 1 - 1 09.02.2008 LA LIGA
Recreativo - Sevilla 1 - 2 03.02.2008 LA LIGA
Sevilla - Osasuna 2 - 1 26.01.2008 LA LIGA
Getafe - Sevilla 3 - 2 19.01.2008 LA LIGA
Barcelona - Sevilla 0 - 0 15.01.2008 COPA DEL REY

TAKIM HABERLERİ

Fenerbahçe

Fenerbahçe'de teknik direktör Zico, Salı günü yaptığı basın toplantısında, sakatlıktan kurtulmasına rağmen Semih Şentürk'e bu karşılaşmada yer vermeyeceğini ve Rizespor maçının kadrosuyla maça başlayacağını belirtti.

Evsahibi takımda Stephen Appiah dışında önemli bir eksiklik bulunmazken, yeni transfer Maldonado bu akşamki maçta yedekler arasında olacak.

Fenerbahçe'de Gökhan Gönül ve Lugano sarı kart görmeleri halinde, deplasmandaki ikinci maçta forma giyemeyecekler.

Sevilla

Sevilla'da ise Aralık ayında sakatlanan kaleci Palop'un yanısıra, gruptaki son maçta cezalı oldukları için forma giymeyen Seydou Keita ve Adriano bu maçta forma giyebilecekler.

Sevilla'da sakatlığı bulunan Urugaylı golcü Ernesto Chevanton'un yanısıra, Hollandalı Khalid Boulahrouz ve Rus forvet Aleksandr Kerzhakov da İstanbul'a getirilmediler. 




STAT: Şükrü Saracoğlu - SAAT: 21.45 - HAKEM: Florian Mayer - YAYIN: STAR TV

Goal
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2008 Çarşamba 05:10:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mustafa cudi IP: 88.235.125.xxx Tarih : 20.02.2008 14:34:57

fenerbahçeye başarılar işaallah kazanır şampiyonlar liginde bir ilki gerçekleştirir