20
Mayıs
2024
Pazertesi
SPOR

Büyük şölen başlıyor!

Futbolda 2008-2009 sezonunun heyecanı başlıyor.

2008 Avrupa Futbol Şampiyonası Finalleri, Pekin Olimpiyatları derken yazı geride bıraktık.

Futbolda 2008-2009 sezonunun heyecanı başlıyor. Turkcell Süper Lig'de sezonun en büyüğü 31 Mayıs 2009'da sona erecek lig karşılaşmalarının sonunda belli olacak.

18 takım Süper Lig'in en büyüğü olabilmek için mücadele verecek. Tabii ki sezon sonunda sadece 1 takım mutlu sona ulaşacak. Kimileri ise hedefledikleri başarılara ulaşacak, belki bazıları hedeflerini aşacak.

Bazıları başarısız bir sezon geçirecek ve bazıları da Süper Lig'e veda edecekler. İşte son haftalara kadar müthiş bir heyecanın yaşanacağı 34 haftalık büyük maraton başlıyor.

Peki takımlarımız, özellikle de şampiyonluğun en güçlü adayları ne durumda?

GALATASARAY
Geçtiğimiz sezonu, son haftalarda, genç ve yerli oyuncularının gösterdiği etkili performansla şampiyon olarak tamamlayan Galatasaray, bu sezon da şampiyonluğun en güçlü adaylarından birisi durumunda kuşkusuz.

Geçtiğimiz sezonki şampiyon kadrosunu büyük ölçüde koruyan Galatasaray, teknik direktörlük görevine uzun yıllardır Bundesliga'da Bayer Leverkusen'i çalıştıran genç Alman teknik adam Michael Skibbe'yi getirdi.

Kariyerinde ciddi bir başarısı bulunmayan Skibbe'nin en büyük avantajı ise takımda çok sayıda Almanca konuşan futbolcunun bulunması ve genç yaşı.
Galatasaray, savunmanın önemli isimlerinden Kamerunlu yıldız Rigobert Song'un Trabzonspor'a gidişiyle oluşan boşluğu ise Portekiz Milli Takımı'nda uzun yıllardır başarıyla görev yapan Stuttgart'lı Fernando Meira'yla doldurdu.

Avrupa'nın en önemli transferlerinden birisi olarak gösterilen Meira'nın kadroya katılmasıyla Sarı-kırmızılıların savunma hattında ligin en güçlü ekibine sahip olduğu ifade ediliyor.

Zira, geçtiğimiz sezonki şampiyonlukta büyük pay sahibi olan Servet Çetin ve emektar futbolcu Emre Aşık, 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası Finalleri'nde yarı finale çıkan milli takım formasıyla gösterdikleri performansla dikkatleri üzerlerine çekmişlerdi.

Euro 2008'de Galatasaray'ı gururlandıran diğer isimler ise yıldız futbolcu Arda Turan ve orta sahadaki çalışkanlığıyla dikkat çeken Mehmet Topal'dı.
Galatasaray'ın bu sezon dikkat çeken bir başka transferi ise Liverpool'un Avustralyalı yıldızı Harry Kewell'dı.

Kewell, geçtiğimiz yıllarda yaşadığı ciddi sakatlıklar nedeniyle Galatasaraylı taraftarları endişelendirse de Kayserispor'la oynanan ve 2-1 kazanılan Süper Kupa maçında ortaya koyduğu futbol, attığı bir gol ve yaptığı asistle taraflı tarafsız herkesi kendisine hayran bıraktı.

Sarı-kırmızılıların kadrosuna kattığı bir başka yabancı isim ise İtalyan kaleci Morgan De Sanctis oldu.

Geçtiğimiz sezon özellikle Avrupa kupalarında kalede yaşanan sıkıntıyı bu sezon gidermek isteyen yönetim uzun süren görüşmelerden sonra İtalya Milli Takımı'nda Buffon'un yedeği olan De Sanctis'te karar kıldı.

Tecrübeli file bekçisi henüz Galatasaray'la resmi bir maça çıkmadı ancak İtalyan kalecinin geçtiğimiz sezon Sevilla'da tüm sezonu yedek geçirmesi ve sadece birkaç maçta forma giymesi kafalarda soru işaretleri bırakıyor.

Galatasaray'da yeni sezon öncesi taraftarların en büyük endişelerinin başında ise Brezilyalı yıldız Lincoln'ün performansı geliyor.

Geçtiğimiz sezon sakatlıklarla boğuşan ve takımda bir türlü faydalı olamayan Lincoln'ün sezon öncesi performansı da pek iç açıcı değil.

İyi bir Lincoln'ün Galatasaray'a katkısı tartışılmaz ancak beklentileri karşılayamayan Lincoln de Sarı-kırmızılıların sırtında hep bir yük olarak duracaktır.

FENERBAHÇE
Fenerbahçe geçtiğimiz şampiyonluğun Galatasaray'a kaptırılmasından sonra Brezilyalı teknik adam Arthur Zico'yla yollarını ayırdı.

Zico'nun gidişiyle teknik direktör arayışlarını sürdüren Fenerbahçe, basında yer alan birçok farklı isme karşın Avrupa ve dünya transfer borsasına bomba gibi düşen bir ismi takımın başına getirdi.

İspanya Milli Takımı'nı Euro 2008'de şampiyon yapan Luis Aragones önümüzdeki sezon Fenerbahçe'yi çalıştıracak. Her ne kadar henüz Euro 2008 finalleri sona ermeden Aragones Fenerbahçe'nin teklifini kabul etse de İspanya'yı Avrupa Şampiyonu yapmış bir teknik adamın Türkiye'ye gelmesi ülkemiz futbolu açısından çok önemli bir gelişme.

Fenerbahçe'nin bombaları Aragones'le de sona ermedi. Sarı-lacivertliler, geçtiğimiz sezon Real Mallorca formasıyla İspanya Birinci Futbol Ligi'ni (La Liga) gol kralı olarak kapatan Daniel Güiza'yı da renklerine bağladı. Aragones'den sonra Avrupa Şampiyonu İspanya'nın golcülerinden birisi de Türkiye'ye, Fenerbahçe'ye geldi.

Okçu lakabıyla ülkesinde nam yapan Güiza'nın bu sezon Euro 2008'in milli formayla yıldızlaşan isimlerinden Semih Şentürk'le Fenerbahçe'nin forvet hattında iyi bir ikili oluşturması bekleniyor.

Fenerbahçe'nin yeni sezon öncesi kadrosuna kattığı bir başka önemli isim de, uzun yıllar Galatasaray formasıyla mücadele eden ve Sarı-kırmızılıların UEFA Kupası'nı kazandığı efsane kadroda yer alan Emre Belözoğlu'ydu.

İngiliz ekibi Newcastle United'dan transfer edilen Emre, eğer sakatlık sorunlarıyla boğuşmazsa Fenerbahçe'nin orta sahasına büyük bir güç katar.

Fenerbahçe'nin yeni sezonda kadrosundan ayrılan en önemli isim ise orta sahanın dinamosu Mehmet Aurelio'ydu. Fenerbahçe'den sorunlu bir şekilde ayrılan Aurelio, İspanyol Real Betis takımına transfer oldu.

Aurelio'nun gidişiyle Fenerbahçe'nin orta sahasında tüm yük Deniz ve Selçuk'un üzerine binecek gibi gözüküyor. Ancak Deniz'in sakatlıkları Selçuk'un ise performansındaki dalgalanmalar Fenerbahçeli taraftarları fazlasıyla endişelendiriyor.

Fenerbahçe Sırp yıldızı Mateja Kezman'la da yollarını ayırdı. Beklenen performansı sergileyemeyen futbolcuların başında gelen ve Güiza'nın gelişiyle takımdan ayrılmak istediğini her fırsatta dile getiren Kezman, Fransız ekibi PSG'ye kiralık olarak gönderildi.

BEŞİKTAŞ

Turkcell Süper Lig'de yeni sezon öncesi en büyük kapalı kutulardan birisi kuşkusuz Beşiktaş.

Teknik Direktör Ertuğrul Sağlam yönetiminde, yeni sezon öncesi Udinese'den Tomas Zapatocny ve Tomas Sivok'un yanı sıra Panathinaikos'tan Tomas Sivok'u, Manisaspor'dan Uğur İnceman'ı transfer eden Beşiktaş hazırlık kamplarında gösterdiği performansla yeni sezonun en hazır takımlarından birisi glecinin geçtiğimiz sezon Sevillörünümünü verdi.

Ancak takımın iki önemli ismi, iki kaptanı İbrahim Üzülmez ve İbrahim
Toraman'ın hazırlık kampında kavga etmeleri, ardından süresiz kadro dışı bırakılmaları takımın yaşadığı en önemli sıkıntı olarak göze çarpıyordu.

Buna karşın bu iki isim de yönetim tarafından daha sonra affedildi ve takıma geri döndüler. Takımdaki bu barış havasına, en büyük taraftar grubu Çarşı'nın da geri dönmesi eklenince Beşiktaş'ın yeni sezonda şampiyonluğun en güçlü adaylarından birisi olacağına kuşku yok.

TRABZONSPOR
2008-2009 sezonu öncesi en çok dikkat çeken takımların başında Trabzonspor geliyor.

Ersun Yanal yönetiminde yeni sezon öncesi takımın neredeyse tamamına yakınını değiştiren ve yepyeni bir kadro kuran Trabzonspor'da, uzun yıllar sonra camia da, şampiyonluk yolunda ilk kez bu kadar kenetlenmiş görünüyor.

Gökhan Ünal, Selçuk İnan, Ceyhun Gülselam, Giray Kaçar gibi yerli transferlerin yanı sıra, Gustavo Colman, Hrvoje Cale, Rigobert Song, Tony Sylva gibi yabancı isimlerle kadrosunu güçlendiren Trabzonspor'da
mayanın tutması ve futbolcuların takım hüviyetini sahaya yansıtmaları halinde bu sezon hasret kalınan şampiyonluk gelebilir.

Geçtiğimiz sezon 3 büyüklere adeta kök söktüren ve son haftalara kadar şampiyonluk iddiasını taşıyan Sivasspor, kadrosunu koruyarak Bülent Uygun yönetiminde yeni sezonda da zirve hedefi taşıyor.

Süper Kupa finalinde Galatasaray'a 2-1 yenilmesine karşın, oynadığı futbolla dikkat çeken Kayserispor da yeni sezon zirveyi zorlayacak takımlardan birisi olabilir.

Genç teknik adam Tolunay Kafkas yönetiminde yapılan akılcı transferlerle güçlü bir kadro kuran Kayserispor'da Mehmet Topuz, Mehmet Eren gibi tecrübeli yerli oyuncular da takımının yeni sezondaki en önemli kozları olacaklar.

Yenilenen ismi ve renkleriyle Hacettepespor, Süper Lig'in her zaman renkli takımları olan Gençlerbirliği, Gaziantepspor, Ankaragücü ve Bursaspor, geçtiğimiz sezon Süper Lig'e yükselme başarısı gösteren Antalyaspor, Kocaelispor ve Eskişehirspor, 2008-2009 sezonunda kuşkusuz lige önemli renk katacak takımları olacaklar.

iha
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2008 Cuma 16:04:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?