16
Mayıs
2024
Perşembe
SPOR

Cavcav'dan anahtar teslim kulüp

Genç ve yetenekli futbolcuları bulup yetiştirerek, büyük takımlara satıp Gençlerbirliği mucizesine imza atan İlhan Cavcav, artık futbol takımı ticaretine başladı. Türk futbolunda hep ilkleri başaran ve 30 yıldır Gençlerbirliği Kulübü başkanlığı yapan Cavcav, üç sezon önce aldığı radikal kararın şimdi meyvelerini toplamak üzere.

75 milyar lira vererek 3. Lig’de sahip çıktığı ASAŞ, şimdiki adıyla Gençlerbirliği OFTAŞ, Turkcell Süper Lig’e emin adımlarla ilerliyor.

Alt yapıya verdiği önemle tanınan, futbolda Afrika pazarını bulan, 150 bin dolara satın aldığı Geremi’yi 5 milyon dolara İspanyol devi Real Madrid’e satarak ünlenen İlhan Cavcav, şimdi OFTAŞ’ı satarak, önemli bir gelir elde etmenin planlarını yapıyor. Ancak satmasa bile zaten çok ucuz bir maliyete sahip OFTAŞ ile kulübün kasasını dolduracak. Çünkü, artık Türkiye’de önemli gelir kapıları var. Naklen yayın ve iddaa gelirleri, kulüpleri oldukça rahatlatıyor.

Turkcell Süper Lig’de mücadele eden ve şampiyonluğu olmayan bir ekip, naklen yayın geliri olarak kasasına bir sezonda 7 trilyona yakın para koyuyor. “iddaa” gelirleri ise 2 trilyonu buluyor. Bu da kasada 9 trilyon lira demek. Ayrıca reklam gelirleri de eklendiğinde bu rakam 10 trilyonu buluyor. Şu an mücadele eden takımın maliyeti ise 2 trilyon lira civarında. Duayen Başkan İlhan Cavcav, Süper Lig için kesenin ağzını açsa bile maliyetin 3-4 trilyonu geçmesi beklenmiyor.

Tabi sadece gelirler naklen yayın, iddaa ve reklam ile sınırlı değil. Ligde alınacak her puanın karşılığı da 70 milyar lira. Şu an takımın yönetimi farklı da gözükse, tek söz sahibi olan İlhan Cavcav, ticaret adamı olduğunu ifade ederek, “Kulübün menfaati için ceketimi bile satarım. Yeter ki, sponsor ortaya çıksın. Gençlerbirliği için OFTAŞ iyi bir alt yapı kaynağı. Satarsak da yeni bir kulüp bulmakta hiç de zorlanmam” diye konuştu.

Cavcav, takımı daha önce Gençlerbirliği ve Fenerbahçe’de futbol oynayan Metin Diyadin’e emanet etti. Diyadin de 2 sezon içinde hem A takıma banko oynayan Mehmet Çakır, Kerem ve Engin gibi futbolcuları yetiştirdi hem de zıpkın gibi gençlerden oluşan Gençlerbirliği OFTAŞ’ı Lig A’da Diyarbakırspor, Malatyaspor, Samsunspor, Kasımpaşa, İstanbul BŞ, Eskişehirspor, Altay, Karşıyaka gibi devlere kafa tutar konuma getirdi.

Gençlerbirliği OFTAŞ Kulübü’nün yönetimde yer alan yöneticilerin bir kısmı aynı zamanda Gençlerbirliği takımının yönetiminde de yer alıyor. Başkan Turgay Kalemci, Muhasip üye Hayri Güler, üyeler Serdal Ulusoy, Cüneyt Üstündağ ve Boklan Başeğmez, G.Birliği’nin de yönetiminde. OFTAŞ’a ait bina da yok. Alt yapıya ait binada OFTAŞ’ın da birkaç odası var. Takım antrenmanlarını, A takımla aynı tesis içinde yapıyor.

OFTAŞ, Türk futbolunun geleceğine ışık tutacak önemli yıldız adaylarını bünyesinde barındırıyor. Attığı gollerle Kemal Yıldırım, orta sahanın sağ kanadında görev yapan Gökhan ve Selçuk, stoperde Giray ile kalede Ferhat, gelecek sezon Gençlerbirliği’nde forma giymesi muhtemel futbolcular. Kırmızı-Siyahlılar, gelecek 10 yılı, bu futbolcularla garanti altına alınmış oldu. Bu arada Mardin bağımsız milletvekili ve Mardinspor Başkanı Süleyman Bölünmez’in 30 milyon dolar fiyat biçilen OFTAŞ’ı satın alıp, ismini değiştirerek Mardin’i Süper Lig’e çıkaracağı konuşuluyor. Bölünmez’in mayıs ayında Cavcav ile masaya oturması bekleniyor.

HUKUKÇULAR NE DİYOR?

Prof. Dr. Selçuk Öztek (Tahkim Kurulu eski Başkanı): “Gençlerbirliği OFTAŞ Spor’un, Lig A’da şampiyon olması halinde Süper Lig’de oynamasına hukuki hiçbir engel bulunmuyor. OFTAŞ Spor, Gençlerbirliği Kulübü’nden bağımsız ayrı bir dernek statüsünde. Başkanı ve yöneticileri ayrı kişilerden oluşuyor. Kazanılmış bir hak, böyle bir ilişkiden dolayı iptal edilemez”

Prof. Dr. Hikmet Sami Türk (Adalet eski Bakanı Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi): “Bundan yaklaşık 10 yıl önce, Trabzonspor’un ikinci takımı 1’inci lige yükselmiş, ancak Trabzonspor ile aynı kulübe bağlı bir takım olduğu için 1’inci ligde oynamasına izin verilmemişti. Gençlerbirliği OFTAŞ Spor’un ayrı bir dernek olması, böyle bir riski ortadan kaldırıyor.”



Nezir ÖNAL-Ersin BAL /Akşam
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2007 Cuma 10:08:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?