18
Mayıs
2024
Cumartesi
SPOR

Çin'i karıştıran skandal!

Çin Futbol Federasyonu'ndan üst düzey bazı yetkililerin milli takımlarda forma giymek isteyen futbolcuları rüşvet karşılığında milli takıma aldırdıkları iddiası ülkede ortalığı karıştırdı.

Şangay'da yayın yapan Oriental Morning Post Gazetesi'nin ortaya çıkardığı bir skandal ülke spor kamuoyuna adeta bomba gibi düştü. Gazetenin iddiasına göre, Çin Futbol Federasyonu'nun üst düzey bazı yetkilileri milli takıma rüşvetle futbolcu çağrılmasına aracı oluyorlardı. Buna göre genç milli takımlarda yer almak isteyen bir futbolcu aracı kişilere 80 bin yuan (12 bin dolar) ödüyordu. Bir futbolcu A Milli Takım'ın aday kadrosuna çağrılmak istenirse ödeyeceği rakam 100 bin yuana (15 bin dolar) çıkıyordu.

Futbolcunun resmi bir milli maçta oynamasının bedeli ise 200 bin yuandı (30 bin dolar).
Bu şekilde düzenlenen sistemle futbolcular hem prestij kazanıyorlar hem de piyasa yaparak maaşlarını arttırıp, transfer olma şartlarını iyileştiriyorlar.

Gazete, skandalın yargıya da intikal ettiğini ve bu ay üst düzey bir yetkilinin sorgulandığını daha sonra da 2 federasyon yetkilisinin daha göz altına alındığını duyurdu.
Çin'de geçtiğimiz yıl ortaya çıkan başka bir skandalda ise 16 üst düzey yetkilinin maçlarda şike ve bahis yapılması için örgüt kurdukları, tehdit ve şantaj yoluyla maçları manipüle ettikleri tespit edilmişti.

Çin Hükümeti'nin ve Spor Bakanlığı'nın da yaşanan gelişmeler üzerine harekete geçtiği ve bazı yaptırımlar üzerine çalıştığı bildiriliyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2010 Çarşamba 18:15:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?