18
Mayıs
2024
Cumartesi
SPOR

Coca Cola tartışması

İtalya'nın Torino kentinde yapılacak kış olimpiyatlarına, ana sponsorlardan Coca Cola'yla ilgili tartışmaların gölgesi düştü.

Kentin Belediye Meclisi, dün Coca Cola ürünlerinin Belediye'ye ait tesislerde satışının yasaklanması yönünde bir karar aldı.

Hem Olimpiyat yetkililerini hem de Belediye yönetimini öfkelendiren kararın gerekçesi ise, Coca Cola'nın faaliyet gösterdiği bazı ülkelerdeki fabrikalarda, işçi haklarına yönelik baskıcı tavır sergilediği iddiaları.

Düzenleme komitesinin yetkililerinden Mario Pescante konuyla ilgili olarak ''Kendimizi gülünç duruma düşürüyoruz'' diyor.

Belediye Başkanı'na göreyse bu, 'çocukça bir hareket'.

Her iki yöneticinin öfkesiyse, Belediye Meclisi'nin, 10 Şubat'ta başlayacak olan kış olimpiyatlarının ana sponsorlarından Coca Cola'nın ürünlerinin, içecek makinalarında satışının yasaklanması kararı.

Öneriyi, Belediye Meclisi'nin gündemine getiren Komünist üyeler, tutumlarına gerekçe olarak, Coca Cola şirketi hakkında, Kolombiya ve diğer bazı ülkelerde, işçi haklarına yönelik baskı uyguladığı iddialarını gösteriyorlar.

Son birkaç hafta, oyunların düzenleyicileri için zaten zorlu geçmişti.

İtalyan hükümeti, oyunlara malî destek sağlama konusunda yeni tereddütleri gündeme getirmiş; oyunlara yönelik terör eylemleri tehdidi de endişeleri arttırmıştı.

Bütün bunlar yetmezmiş gibi, Coca Cola'nın sponsorluğu nedeniyle, olimpiyat meşalesinin İtalya'daki yolculuğunun engellenmesi olasılığı da gündeme gelmiş, ama şirketin, Kolombiya'daki işçi hakları ihlalleri iddialarının soruşturulmasını kabul etmesinin ardından en azından meşalenin yolculuğuna ilişkin sorun çözülmüştü.

Son Meclis kararına gelince, Reuters ajansının haberine göre, Torino Belediye Başkanı'nın Sözcüsü, kararın yalnızca tavsiye niteliği taşıdığını ve Başkan'ın Coca Cola'yı arayıp özür dileyeceğini söyledi.


BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2005 Cuma 01:24:52
Güncelleme :18 Kasım 2005 Cuma 04:44:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?